Skocz do zawartości

User xxx has exceeded the 'busy_time'

BarT_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Od 2 dni miałem problem ze stroną okazało się, że "za dużo" osób ją ogląda.

Ktoś ma pomysł co zrobić?

Te limity są jakieś chore to normalna strona odwiedzana przez 1000-1500 userów dziennie

-----------------------------------------------------------------------------------

Przesłane przez Pana komunikaty świadczą o przekroczeniu parametru

maksymalnego czasu wykonywania zapytań liczony na bazę w ciągu 1

godziny. Proszę zoptymalizować skrypty pod kontem czasu wykonywania

zapytań. Baza jest blokowana automatycznie, po upływie pełnej godziny to

ograniczenie jest również automatycznie zdejmowane.

https://nazwa.pl/netart-o-firmie-parametry-...ieczenstwa.html

A mówią, że jest wolność słowa...

Te limity są jakieś chore to normalna strona odwiedzana przez 1000-1500 userów dziennie

-----------------------------------------------------------------------------------

Przesłane przez Pana komunikaty świadczą o przekroczeniu parametru

maksymalnego czasu wykonywania zapytań liczony na bazę w ciągu 1

godziny. Proszę zoptymalizować skrypty pod kontem czasu wykonywania

zapytań. Baza jest blokowana automatycznie, po upływie pełnej godziny to

ograniczenie jest również automatycznie zdejmowane.

https://nazwa.pl/netart-o-firmie-parametry-...ieczenstwa.html

O widzę, że na stronie nazwy pojawiły się informacje o limitach :D szkoda tylko, że tak późno...

do autora tematu - poczytaj tutaj - https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=42293

i moja rada - przenieś się gdzieś indziej, nawet jeżeli uda Ci się keszować ( zachować w plikach ) część danych, tak aby skrypt nie pobierał informacji z bazy danych to zaraz Ci zablokują konto za "zbyt dużo plików na koncie" ( szkoda tylko, że informacja ze strony "W ramach serwera Active dysponujesz powierzchnią dysku o wielkości 10 GB, którą możesz dowolnie wykorzystać." jest lekko mówiąc nie brana pod uwagę.)

Jeżeli przy 1000-1500 użytkownikach przekraczasz bardzo wysoki limit zapytań do bazy w Nazwie, to masz zapewne koszmarnie niezoptymalizowany serwis (łagodnie powiedziane).

INSANE - doradztwo, aplikacje bazodanowe, witryny internetowe

• 4 miesiące temu...
Odkopuje temat bo właśnie mi się to przytrafiło....

Robiłem eksport bazy z phpmyadmina i.... zablokowali mi baze...

Przywyknij do tego:)

Przy update na kilku tys rekordów miałem to non stop, a po przesiadce na VPS i konfiguracji mysql:

You have 0 out of 7642989 that take longer than 3 sec. to complete

czyli "skrypt" potrafi normalnie działać:)

Nazwa.pl ma wyśrubowane parametry hostingu, niestety przekonałem się o tym na własnej skórze, jeżeli nie jesteś pewny swojego oskryptowania i to nie tylko pod względem optymalizacji php, ale także odwołań do bazy danych to zrezygnuj, bo będą szukać kolejnych przyczyn dla których warto wyłączyć ciebie z ich hosytingu, aż do momentu gdy sami ci wypowiedzą umowę :D

• 4 miesiące temu...

No właśnie od kilku miesięcy mam ten sam problem, a z pomocą techniczną ciężko się tam dogadać.

Jedno udało mi się ustalić : jeżeli suma czasu wykonywania zapytań do serwera MySQL w ciągu godziny przekroczy 10 minut, to cały serwer jest blokowany na godzinę. Inaczej mówiąc, wystarczy zrobić zrzut i upload większej bazy danych, żeby sobie zablokować cały serwer dla wszystkich domen jakie tam są !

Można to ominąć płacąc im 50 PLN miesięcznie za dedykowany serwer MYSQL, ale ja ominę to raczej przenosząc usługę gdzie indziej

Jedno co mnie do nich zraziło - zgłaszałem problemy ze stronami kilkanaście razy - odpowiedź była zawsze że z serwerem MySQL jest wszystko w porządku, jest bardzo mało obciążony. Kazali mi analizować logi, do których nie mam dostępu ( mysql slow logów nie ma w ich panelu )

Nikt nawet nie zająknął się, że wprowadzili taki parametr ograniczający możliwość korzystania z bazy. Gdybym to wiedział oszczędziłbym ładnych paręnaście w sumie godzin szukania. Niestety, aplikacja jednego klienta łączy się z bazą i aktualizuje ja na bieżąco, więc łączny czas zapytań w ciągu godziny potrafi niestety przekroczyć 10 minut. I tym samym blokuje serwer dla wszystkich innych klientów.

Jak od kilku miesiecy masz problem z hostingiem i go nie zmieniasz to jesteś twardziel.

No w sumie pierwsze sygnały doszły do mnie jakieś 3 miesiące temu. Na początku nie było to aż takie dokuczliwe, zresztą współpracuję z firmą NetArt już od ponad 5-ciu lat i do tej pory zawsze jak zgłaszałem problemy to otrzymywałem pomoc. Liczyłem, że tak będzie i tym razem. Niestety przeliczyłem się. Chyba ich dotychczasowi administratorzy wyjechali do Irlandii :D

Ten hosting w NetArt to w sumie drobny temat, rzekłbym zaszłość historyczna. Robię to dla kilku starych klientów, do tej pory był to samograj i jakieś drobne na piwo z tego były, więc trzymałem. Nie chciałem zmieniać, bo klienci się przyzwyczaili do wyglądu okienek itp. , poza tym mam tam skonfigurowanych kilkaset kont pocztowych i przerażało mnie trochę ich przenoszenie. Do niektórych klientów musiałbym pojechać i skonfigurować, innych przekonać żeby ich dział IT wykonał dodatkową pracę p/t bieganie po użytkownikach i zmiany parametrów kont. Poza tym zmiany DNS'ów - nie kontroluję wszystkich domen, więc znów przekonywanie klientów. I te setki telefonów, że "poczta nie chodzi" ( webmail inaczej wygląda !!! ) i co się stało.

Przerabiałem to kiedyś i wiem, że w programie możesz zmienić całą logikę i wszystko jest w porządku. Ale jak zmienisz ikonkę w interfejsie użytkownika to rozdzwonią się telefony. Poważnie. Zdarzyło mi się kiedyś, że wypuściłem program z popupem do debuggingu w jednej z procedur. Kiedy się zorientowałem, że tam to zostało ( po dłuższym czasie ) usunąłem linijkę kodu odpowiedzialna za to. I natychmiast zaczęli dzwonić użytkownicy, że coś w programie chyba się popsuło, bo "jak się wchodziło w to zestawienie, to tu zawsze wyskakiwało takie okienko.." :D Po prostu przyzwyczaili się tam zawsze klikać na "Ok"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności