Skocz do zawartości

Co to za bot?

fisty

Rekomendowane odpowiedzi

W logach:

74.41.93.26 (..) "GET (5 adresów w ciągu kilku sekund) HTTP/1.1" 403 - "-" "Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; en-US; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1"

Co to za badziewie? Już go wyciąłem przez htaccess, ale nie wiem czy słusznie bo odwiedza adresy, które są dziwnie podobne do tych, które właśnie odwiedził googlebot... (stronki nawet nie ma w indeksie)

(-:

Takie coś wiem, nie jest to ciężko sprawdzić np tutaj, nie mówiąc już o prostym $host w konsoli.

Bardziej mnie ciekawiło co ten skrypt chce od mojej stronki i czemu nie chce odpuścić skoro ciągle dostaje "403".

Przy okazji - jak przekierować (301) za pomocą htaccess wszystkie pytania z tego ip na konkretny adres? (na razie mam ich w 'deny from', a jak chcą pobierać to niech pobierają sami siebie ;])

(-:

Nie WP, skrypt autorski.

Na początku (parę dni temu) parę razy poszedł ping, ale poza bardzo sprawdzonymi serwisami tylko ping-o-matic lub blogflux mógł wysłać coś w dziwne miejsce, poza tym to były pingi na 'kategorie', a to badziewie leci pojedyncze pozycje na zasadzie podmiany id w adresie.

Da się zrobić coś więcej na shared hostnigu poza generowaniem 403? (od wczoraj apache tylko tak mu odpowiada, ale on dalej twardo leci kolejne pozycje co pare minut ;], już dawno bym dał dropa w iptables...)

BTW - jak zablokować "YahooFeedSeeker/2.0 (compatible; Mozilla 4.0; MSIE 5.5; https://publisher.yahoo.com/rssguide)" przez robots.txt? Da się w ogóle? (na "*" ani na "slurp"nie reaguje)

(-:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności