Skocz do zawartości

Stat24 zmieniło regulamin dla darmowych statystyk

pabel

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś widział już reklamy ze stat?

Do tej pory na stronach z darmowymi statystykami wyświetlali ankiety i reklamy charytatywne (pomoc za sms itd.)

Na ich miejscu wprowadzając reklamy powinni dać jakąś zniżkę dla obecnych użytkowników darmowych statystyk - byłoby to dobre działanie marketingowe skoro już musieli wprowadzić te reklamy.

A tak, widzimy efekty - co drugi post "Ja rezygnuję ze stata".

MM

Absurd, nonsens i hipokryzja.

Mój blog o SEO / SEM

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Jaki strzał w kolano? Przecież i tak nie zarabiali na darmowych statystykach a pewnie im sporo mocy zabierały - likwidacja darmowych nie promowałaby płatnych usług a wprowadzenie reklam popup jak i samych popup z ankietami skutecznie przegoni dobrych klientów na płatne rozwiązania a pasożytów do konkurencji.

Po pierwsze żadnych pasożytów. Chyba nie myślisz, że te statystyki to nam robili w wolontariacie. Dane o ruchu, ankiety to chodliwy towar. Ale jak widać powoli się opłacać.

A po drugie i owszem przegoni - ale na google analytics - i to nazywam strzałem w kolano - zresztą czytasz ten wątek :) Dopóki będzie google analytics korzystanie z płatnych statystyk jak dla mnie jest bez sensu. Kiedyś miałem (co prawda nie w stat24) i były zdecydowanie gorsze niż GA. Zresztą stat24 również pod względem możliwości są gorsze (nawet wersja płatna).

Pozdrawiam

Swoją drogą mam nadzieję, że moment, kiedy analytics to wprowadzi będzie albo bardzo późno, albo nigdy ;)

A wyobrażasz sobie popup z reklamami adsense? :) Jestem dziwnie spokojny, że ta usługa zostanie "darmowa" do końca. Ew. ankiety będą wyskakiwać.

Wejdź i nakarm głodne dziecko.

baner4.gif

Dziękuję.

No ja nie do końca :) Z zasad: "2.2 Google może zmieniać opłaty i zasady dotyczące płatności za Usługę, w tym między innymi dodać koszty za dane geograficzne, import danych dotyczących kosztów z wyszukiwarek lub inne opłaty pobierane od Google lub jej podmiotów zależnych, w których posiada 100% kapitału zakładowego, przez sprzedawców zewnętrznych z tytułu włączenia danych do Raportów z Usługi. Google będzie zawiadamiała Użytkownika o zmianach stawek opłat lub zasad dotyczących płatności na stronie znajdującej się pod adresem https://www.google.com/analytics (lub pod innym wyraźnie podanym i łatwo dostępnym adresem URL wskazanym w tym celu przez Google). Dalsze korzystanie z Usług przez Użytkownika po takim zawiadomieniu będzie uznane za przyjęcie danej zmiany."

Zresztą podobne punkty są przy większości usług google.

GA jest darmowe do 5 mln odsłon na koncie albo "w przypadku użytkownika posiadającego aktywną kampanię Adwords w Google, z której korzysta we właściwy sposób (co zostanie określone przez Google wedle jej uznania), bez opłat dla Użytkownika przy nielimitowanej liczbie odsłon." ;)

Te ich regulaminy są świetne :)

P.S. Dodatkowy wniosek z ostatniego cytatu - Google jest kobietą :)

Na dzień dzisiejszy GA jest za darmo. Jak pisałem już nie wiem czy będzie zawsze, ale jak wprowadzą opłaty - wtedy będzie się myśleć dalej.

Gdyby nawet była możliwość zablokowania popupów ze stat24 w darmowej wersji nie zrobiłbym tego, gdyż wtedy dopiero stałbym się pasożytem.

Szanuję decyzję stat24 - widocznie wynika ona z dokładnej analizy rynku i opłacalności tej usługi - dlatego też oni z pewnością uszanują decyzję setek tysięcy (z tych 1 121 000) osób, którzy z tych statystyk zrezygnują :) . Mam nadzieję, że zyskają na tym ci co zostaną i wtedy zacznie im to wszystko lepiej hulać :)

A google analitycs to myślisz, że zawsze będzie za darmo? BTW, zawsze można popupy z stat zablokować po stronie serwera.

jeszcze długo beda darmowe, w ten sposob zbierają tyle informacji o stronach, że im sie ta informacja po prostu zwraca, w odróznieniu od stat24, w G staty są jedną z usług, usług, która ładnie im pomaga ustawiać to, na czym zarabiają :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

A po co Wam Google Analytics czy jakieś tam Stat245 z popupami. Stawiacie strony i je pozycjonujecie a nie umiecie zadbać sobie o narzędzia.

Proszę oto przykład:

https://www.phpee.com/index.php?node=21

Open Source (GNU/GPL) A nikt Was nie szpieguje i nie ma popupów. Własne statystyki z multikontami.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

No oczywiście. Ja na początku też używałem.

Ale gdy strona się rozrosła nie udało mi się znaleźć skryptu, który by mi nie zajeżdżał serwera i przy okazji prezentował tyle co np. GA.

Krótka piłka - zewnętrzne statystyki się po prostu opłacają. Ja gdyby nie było darmowego GA wolał bym płacić za stat24 niż co chwila oglądać "503 - Server overloaded".

No cóż - albo rybki albo wiadomo. Nic za darmo. Osobiście używam awstats i zapewnia mi 100% satysfakcji :-D Nie obciąża (praktycznie wcale nawet przy dużym ruchu) i w miarę wiarygodne. Ale jak już się korzysta z zewnętrznych statystyk to nie ma co płakać że popupy albo szpiegostwo.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

...zewnętrznych DARMOWYCH statystyk... oczywiście.

Jak najbardziej akceptowałem to, że dawali reklamy "charytatywne", wiec korzystałem. Dają komercyjne - to dla mnie nie do zaakceptowania ze względu na charakter strony - więc rezygnuję. Nie narzekam - oni mają prawo dyktować warunki a ja albo korzystam albo nie :) Przypuszczam jednak, że taki będzie trend. Mało kto może sobie pozwolić na jakieś popupy reklamowe z których nie ma nic - poza statami :)

EDIT: A swoją drogą - właśnie mnie kolega uświadominił ;) że przecież regulamin nowy dopiero od 1 lutego. Więc dopiero wtedy będzie wiadomo co będzie...

Analogiczna sprawa do sprawy z sąsiedniego tematu (Piotrek Majewski obciął funkcje darmowego respondera, niejako przymuszając do zakupu płatnego).

Powiem Wam jedno. Jak powstały statystyki stat.pl, praktycznie każdy kto je zobaczył, myślał "gash, ja też takie chcę...!". To był olbrzymi skok technologiczny, tym bardziej w porównaniu z każdym dostępnym wtedy systemem statystyk. Czy nie pomyśleliście, że to "trochę" kosztowało?

Prowadzicie swoje interesy, większość z Was dobrze z nich żyje, sporo bardzo dobrze i niemało rewelacyjnie, a kwiczycie że trzeba będzie wydać 2 zł (słownie: dwa złote) dziennie, żeby mieć tak fantastyczne statystyki?

Pożal się Boże.

Zapraszam do Google. Za jakiś czas będziecie jeszcze głośniej płakać, jak Wam strony powylatują z rankingów.

Pozdrawiam, J.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności