Skocz do zawartości

Stat24 zmieniło regulamin dla darmowych statystyk

pabel

Rekomendowane odpowiedzi

Przy okazji - niektóre nawet płatne zewnętrzne statystyki niestety są potem wykorzystywane dalej i sprzedawane firmom trzecim jako "analiza rynku" (np. w postaci zbiorczych statystyk z segmentu rynku) mimo braku popupów - czyli i tak sprzedają to samo 2x.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Cóż - ja akurat musiałbym wydać 10 zł dziennie i to za jeden tylko serwis, który niestety kokosów nie przynosi. Oczywiście wszystko zależy od tego czego statystyki kto prowadzi. Ot tyle. Osoby, którym nie będzie przeszkadzało parę reklam dziennie zostawią, te których serwisy przynoszą dziennie 500 zł zapłacą, inne przejdą do GA, jeszcze inne zainstalują własne staty a ostatnia grupa zupełnie zrezygnuje ze statystyk :)

Jeż: oczywiście staty bardzo ładnie się prezentują, ale niestety głównie w warstwie wizualnej. Nawet pełna wersja nie dorównuje GA. Chyba prędzej zapłacę GA. Co masz na myśli, że nam strony wylecą z rankingów??

No i kolejna sprawa. Stat24 to firma funkcjonująca w realiach rynkowych. Nie będę im płacił tylko dlatego, że mi się zrobi żal że tyle wydali na starcie. Zresztą nie przypuszczam, żeby im się te darmowe staty nie zwróciły. One były tak samo darmowe jak jest większość stron w Internecie (czytaj zarabiały na korzystających z nich) i tak ma być. A zapłaciłbym gdyby to była najlepsza oferta i gdyby było to dla mnie opłacalne. Nie jest - dziękuję. I to nie jest kwiczenie - ot decyzja. A ten temat to dyskusja nad plusami i minusami tego posunięcia stat24.

Mówiliśmy już o tym mchrapka.

Dokładnie chodzi to, że jeżeli:

- Strona ma olbrzymią ilość wejść z serp Google (co wiemy dzięki GA), powinna dużo zarabiać, a więc dużo inwestować w AdWords. Nie inwestuje? Można stronę przymusić, np. odcinając serp jako źródło ruchu.

- Jeżeli jeden człowiek ma 10 stron w top10 (co wiemy dzięki panelowi Webmaster Tools), to najpewniej użytkownikom sposoba się mix od różnych dostawców treści/produktów/usług - należy to skorygować

Przykładów można podać jeszcze sporo.

To tylko synergia. Automat kompilujący dane z różnych źródeł tworzy całość w sposób bardziej dokładny i efektywny, niż zrobiłby to człowiek.

Polecam więc częściej przynosić Google w zębach dane o sobie, preferencjach wyszukiwania, pocztę, schematy linkowania stron, odsłon, źródła ruchu, statystyki konwersji, czy własnych zarobków, rankingi będą luźniejsze i łatwiejsze do opanowania. :)

Pozdrawiam, J.

P.S. Nie przepadam za narzędziami darmowymi. Generalnie jest tak, że za nie płaci się podwójnie.

:) Jez - Jak widzę z Twojego bloga o google mamy podobne zdanie. Nie śledziłem dyskusji o tym o czym mówisz, jednak nie mogę potwierdzić takich obserwacji. Od wielu lat Google dostarcza mi naprawdę sporo ruchu na (czasami) naprawdę kasowe tematy a w Adwords inwestorem jestem, delikatnie rzecz ujmując marnym (co nie znaczy, że nie korzystam).

Z drugiej strony zgadzam się w 100% że tak być może - to logiczne postępowanie monopolisty.

Sam widzę siebie instalującego niedługo skrypty statystyk (może płatnych - jak będą dobre) na swoim serwerze. Widzę ludzi, którzy w swoje serwisy zaszyli google maps w momencie gdy google zacznie tam serwować swoje reklamy, co zastrzegło w regulaminie. Takich przykładów można mnożyć. I generalnie masz rację :) Ale czasami człowiek wie a korzysta bo tak wygodniej czy taniej (zgadzam się także, że często tylko pozornie taniej).

Co do płatności to zresztą widać - widać np. po obciążeniu serwera przez skrypt forum IPB i phpBB. Co z tego, że phpBB darmowe jak przy bardziej rozbudowanych forach trzeba inwestować w serwery (albo IPB).

Osobiście używam awstats i zapewnia mi 100% satysfakcji :-D Nie obciąża (praktycznie wcale nawet przy dużym ruchu) i w miarę wiarygodne.

Trudno żeby odpalany skrypt co x godzin do analizny logów serwera mógł jakoś specjalnie obciążać serwer w trybie ciągłym (chyba, że dasz parsowanie mega logów raz na miesiąc :)). Niestety na tym zalety się kończą bo awstats to ciężko nazwać statystykami jak na obecne standardy.

Niestety na tym zalety się kończą bo awstats to ciężko nazwać statystykami jak na obecne standardy.

Tak jak dzisiejszą komórkę telefonem.

Przy pewnym poziomie ruchu interesują mnie już tylko zbiorówki.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Ale trzeba przyznac, że stat24 prezentacje ma bardzo ładną. Żal będzie się z nimi rozstac, chociaż zbyt bogatych informacji to oni tam nie udostępniali (piszę o wersji darmowej).

Jeśli chodzi o pop-up`y, to występowały u mie od początku współpracy (od roku), były to reklamy promujące ich własne statystyki.

katalog sklepów - darmowy katalog PR4 porady, artykuły, produkty.

Atrakcje turystyczne - wyjade.pl

• 2 tygodnie później...

No i jak, pojawiły się komuś reklamy? u mnie narazie nic nie widać ;-)

Pare dni temu zacząłem również używać GA na wszystkich stronach, jak coś wyskoczy odrazu zdejmuje.

W sumie to już na jednej zdjąłem bo ten button stat24 mi nie pasował :)

podobne_firmy_468x60.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności