Skocz do zawartości

Grafika na stronę o serialu.

Presell24

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić 2 strony o serialu Herosi i Skazany na śmierć. Wiem, że jest dosyć duża konkurencja ale spróbuję. Moje pytanie jest następujące. Jak patrzałem na różne portale to grafikę mają wycięte z serialu. Jak to jest z prawami autorskimi? Czy można umieścić legalnie na stronie taką grafikę czy trzeba zapytać się kogoś o zgodę? Czy po prostu gdzieś opłaca się takie rzeczy? Nigdy nie robiłem takich portali dlatego pytam się może o banalne rzeczy.

Pozdrawiam

Adam C.

Myślę, że tak. Jak wyglądałaby strona o serialu Herosi z chmurkami w topie, a w stopce jakieś grzybki... :)

A artykuły np: na Wirtualnej Polsce mają też często graficzne elementy z seriali. Myślisz, że pytali o zgodę? Oni na pewno prawa nie łamaliby?

Sprzedam punkty systemu wymiany linków Gotlink.pl i Seomatik.pl

Wystawiam faktury VAT. Zapraszam do kontaktu d.szwaba@gmail.com

Ja bym się tutaj posprzeczał z tym, że bezkarnie można wykorzystywać "zdjęcia" z filmów...

Czy ktoś kiedyś słyszał o czymś takim jak "Prawo autorskie i prawa pokrewne" ??

- Tak jest wszystko jasno określone co można a czego nie...

Na mój gust jest to na granicy prawa, producent/osoba odp. za to w Polsce może się łatwo "doczepić" o kasę za wykorzystanie należących do niego fotografii/urywków filmu/loga itp rzeczy.

A artykuły np: na Wirtualnej Polsce mają też często graficzne elementy z seriali. Myślisz, że pytali o zgodę? Oni na pewno prawa nie łamaliby?

Pytają o zgodę, a jeśli nie pytają to biorą grafiki z własnych zasobów lub tych dla prasy - dostępnych dla wybranego grona redaktorów. Proszę mi wierzyć że jeśli strona nie jest typowym, domowym blogiem o serialu to zaraz znajdzie się 10 firm co chcą usunięcia swoich zdjęć itp. A nie daj boże jeśli zarabiasz na serwisie. Interia mnie nawet po sądach chciała ciągać za 2 obrazki do newsa...

Porada dla zakładającego temat: rozbuduj nieco stronę a potem napisz do danego działu marketingu o dodanie Cie do listy mailingowej, zasoby dla prasy itp. będziesz miał zdjec i tekstów pod dostatkiem.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności