Skocz do zawartości

Zmiany w serwisie a wpływ na pozycje...

maciasgta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam serwis który jest już od dawna w sieci i teraz chciałbym poprawić w nim kilka rzeczy, a dokładniej dwie

Pierwsza z nich to przyjazne URLe. Aktualnie jest mod rewrite, ale taki na początku nie do końca przemyślany i nie jest to najlepsze rozwiązanie.

Aktualne linki są w postaci.

www.adres-strony.pl/art_tytuł artukułu z polskimi znakami_1.html

I przeglądarka zamienia to na takie coś:

https://www.adres-strony.pl/art_tytu%B3%20a...0znakami_1.html

co niestety nie wygląda najlepiej... dlatego też chciałbym to zmienić na coś takiego

www.adres-strony.pl/art_tytul-artukulu-z-polskimi-znakami_1.html

czyli zamienić polskie znaki na odpowiedniki bez ogonków oraz spacje zastąpić "-" (myślnikami).

Technicznie oczywiście wiem jak to zrobić i to nie jest problem, tylko mam pewne wątpliwości co do pozycji w google. Mam już zaindeksowane praktycznie wszystkie podstrony. I czy teraz jak zmienie całkiem linkowanie wewnętrzne w związku ze zmianą adresów prawie wszystkich podstron czy nie wpłynie to negatywnie? Co mam w takiej sytuacji zrobić?

Drugą sprawą jest zmiana opisów każdej podstrony. Aktualnie nie mam ustawionych opisów w meta tagach. Ale chcę to zmienić. Mianowicie chcę wstawić do opisów do meta pierwsze ileś tam znaków danego artykułu, newsa itp. I tutaj przypuszczam iż nie będzie to miało większego wpływu. Podstrony się przeindeksują i po sprawie... No chyba że się mylę... W takiej sytuacji mnie oświecić możecie. I jeszcze pytanko... Ile znaków mogę dać do opisu... Wiem że jak przesadzę to i tak mi go obetną...

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o zmianę adresu to na pewno wpłynie ona pozytywnie na pozycję w google, które zaindeksuje je wyżej niż dotychczas. Jednak na początku zmiany spodziewaj się gwałtownego spadku w google. Wg mnie to nie uniknione. Dalsze pozycjonowanie sprawi stopniowy wzrost strony na lepsze pozycje niż dotychczas:)

Zmiana metatagów dla każdej podstrony indywidualna wpłynie nie wątpliwie korzystnie na indeksację tych podstron.

tralalala dawno takich bzdur nie czytałem, opis w meta wpłynie korzystnie na indeksacje..., moze w onecie wpłynie.

najfajniej z tresci wyłązą własnie podstrony bez opisu, jesli google za descr pobiera fragment tresci, i przewaznie najwiekszy ruch z tego jest, tylko budowa strony musi byc odpowiednia zeby nie zassało np menu.

co do zmiany adresów zrób 301 na nowe i juz, choć wahnięcie moze nastąpic, ale powinno dosc szybko wrócić

masz ustawic przekierowanie z wszystkich adresów które sie zmienią

jak było

xxx.pl/###### biskupa.php

a bedzie

xxx.pl/######-biskupa.html (czy jakkolwiek inaczej) to to pierwsze ma byc przekierowane na to drugie. i tak ze wszystkimi podstronami.

strona głowna moze fiknąć w wynikach ale wcale nie musi, moze tylko utracic site na jakis czas (przynajmniej czesciowo)

Idzie, jeśli jest w tym sens i logika - przy pomocy wyrażeń regularnych w PHP. Można też spróbować napisać skrypt, co zliczy wszystkie linki, zrobić z tego sztywną tablicę. Można w mode rewrite pewnie użyć jakiś reguł też. Można nawet wygenerować podstrony z przekierowaniami w meta, gdyż gugle je łyka.

Niestety zmiany odbijają się niekorzystnie na pozycji - tym bardziej im są większe a serwis gorzej wypozycjonowany.

każda strona w google po update jest oceniana przez google, jeśli stale i systematycznie nad serwisem pracujesz to wartość rośnie i po pewnym czasie strony są dosyć wartościowe. Jeśli zmienisz adresy to tak jakbyś zrobił nowe strony a stare wartościowe wyrzucił - nie zaczynasz od nowa bo wartość domeny zostaje i nowe strony zaczną zyskiwać ale one zaczną od nowa. Więc jeśli zmiana adresów to tak jak wyżej piszą tylko z przekierowaniem. Spróbuj na lokalnym kompie, przetestuj - najprawdopodobniej będziesz je musiał w php zrobić.

Zacznij na początek zmianą metatagów a do przekierowania sobie spokojnie przygotuj skrypt, jak będzie działał to wtedy .. nic na szybko.

moze nie do konca na temat, ale moze sie przydac

niedawno zmienialem skrypt forum z php bb na ipb - tez mialem dylemat co z tym zrobic, by nie poleciec w googlu na leb na szyje

na php bb mialem site rzedu 20 000

przekierownia dla kazdej strony odpadaly wiec zrobilem tak

zmiana skryptu

przekierowanie ze wszystkich stron starego skryptu na glowna (by nie tracic trafiku)

teraz po okolo 2 miesiacach mam zaindeksowynych ponad 100 000 podstron - wahan w wynikach na glowne frazy nie zauwazylem (prowadzace do strony glownej)

od razu po zmianie skryptu dorzucilem linkow do glownych dzialow forum adderem

odbylo sie to wszystko bezbolesnie

Ja miałem taką możliwość i po napisaniu krótkiego skryptu przekierowuje ze starego adresu na nowy. Po upływie kilkunastu godzin zauważyłem ze przy około połowie podstron w google już są nowe adresy podstron (reszta to pewnie kwestia czasu). Na razie obyło się bez spadków. Teraz tylko czekać aż zaktualizują się nowe opisy.

I mam jeszcze takie pytanie. Czy bardziej poprawne opisy mogą pozytywnie wpłynąć na pozycje?

I mam jeszcze takie pytanie. Czy bardziej poprawne opisy mogą pozytywnie wpłynąć na pozycje?

przy średniej konkurencji raczej już nie maja wpływu na pozycje , natomiast atrakcyjny opis ma wpływ na "klikalność" i często się zdarza że jest więcej wejść na strone o niższej pozycji z atrakcyjniejszym opisem niż na to stojącą wyżej w SERPach....

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności