Skocz do zawartości

Dedyk w IQ

miz

Rekomendowane odpowiedzi

zauwazyłem, że w ofercie IQ.pl na https://www.iq.pl/oferta/dedykowane pojawił się całkiem niezły serwer w promocji - DELL PowerEdge 860. Ma Quad Core Xeona i 4 GB RAM.

czy moze ktoś na PiO miał już doczynienia z wielordzeniowym sprzętem? Jak jest z wydajnością? Do czego można porównać takiego xeona z 4 rdzeniami? Bo może bym płacił co miesiąc raz a dobrze i przeniósł część zaosobożernych projektów na dedyka..

pozdrowienia.

googlerulz.

Taki procesor jest świetny do bardzo wielu operacji na dużych bazach danych. Nie wiem do czego to można porównać, ale jak masz przynajmniej dwurdzeniowy procesor w domu, to zapewne wiesz jakim komfortem jest wielozadaniowość.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Procesor fajny, ale przy tych dyskach SATA nie wykorzystasz jego mocy, ponieważ dyski będą wąskim gardłem w systemie.

Nie moge sie zgodzic, chyba ze ktos na jednej maszynie uruchamia wszystkie uslugi np: WWW, poczta, SQL, DNS etc.

Jesli ktos potrzebuje maszyne na duza strone / portal to dobre rozwiazanie.

Pomijam takze fakt, ze to nie sa zwykle desktopowe dyski i nie obsluguje ich kontroler wbudowany na plycie za 250 PLN.

Pozdrawiam

Taki procesor jest świetny do bardzo wielu operacji na dużych bazach danych. Nie wiem do czego to można porównać, ale jak masz przynajmniej dwurdzeniowy procesor w domu, to zapewne wiesz jakim komfortem jest wielozadaniowość.

Do "bardzo wielu operacji na dużych bazach danych" przede wszystkim potrzebne są szybkie dyski, a tam są nie dość, że SATA, to jeszcze niezbyt szybkie (160 GB -- czyli napewno nie jest to najnowszy model). To niezła oferta np. na serwer gier, do zastosowań typowo hostingowych już nie, zdecydowanie lepszy byłby PowerEdge SC1435.

INSANE - doradztwo, aplikacje bazodanowe, witryny internetowe

Nie wiem, czy wiesz, że zazwyczaj mniejsze pojemności dysków mają lepszy czas dostępu, a na pewno na tej podstawie nie określa się czy jest to nowy model.

Druga sprawa, że masz do wyboru RAID 1 lub 0. W domu korzystam z RAID 0 2x250 GB Hitachi i działa bardzo szybko i to na zwykłym wbudowanym kontrolerze.

NA IQ masz lepszy kontroler, jak zapewnił nas przedstawiciel tej firmy.

obrazek.jpg

Nie wiem, czy wiesz, że zazwyczaj mniejsze pojemności dysków mają lepszy czas dostępu, a na pewno na tej podstawie nie określa się czy jest to nowy model.

Można w pewnym stopniu określić, bo zazwyczaj nowe modele nie są po prostu produkowane w wersjach o tak małej pojemności (160 GB). Nie ma za to bezpośredniego przełożenia wielkość/czas dostępu, oczywiście jeśli porównamy średni czas dostępu w identycznych dyskach o różnej pojemności to ten mniejszy zapewne wypadnie lepiej, ale zestawiając ze sobą model starszy (mniejszy) i znacznie nowszy (większy) już niekoniecznie. Poza tym w tradycyjnych dyskach twardych parametry odczytu/zapisu zależą od paru rzeczy jak np. umiejscowienie konkretnych danych na jego powierzchni co jeszcze bardziej komplikuje porównanie.

Zresztą jakiekolwiek by te dyski nie były, to łączenie dwóch dysków SATA 7.2K z czterema rdzeniami nijak nie ma sensu przy typowych zastosowaniach hostingowych. Oczywiście można sobie wyobrazić serwis który operuje na stosunkowo małej bazie danych, ale potrzebuje dużej mocy obliczeniowej, ale jest to margines. Do typowych zastosowań znacznie lepszy będzie PowerEdge SC1435 który jest przecież przez IQ oferowany w zbliżonej cenie.

Druga sprawa, że masz do wyboru RAID 1 lub 0. W domu korzystam z RAID 0 2x250 GB Hitachi i działa bardzo szybko i to na zwykłym wbudowanym kontrolerze.

Chcesz jedyne dwa dyski w serwerze spiąć w RAID0? Bardzo "inteligentne" rozwiązanie, gratuluje. Przypominam, że rozmawiamy o poważniejszych zastosowaniach, Twoje domowe doświadczenia są mało przydatne.

To, ze dyski nie maja po 500 czy 750 GB nie oznacza ze sa stare i wolne.

Przykladowo wersje serwerowe dyskow SATA Seagate, linia Nearline jest caly czas dostepne w pojemnosciach 250 GB. To samo dotyczy dyskow SAS o pojemnosciach 36 i 73 GB :D

Chcesz jedyne dwa dyski w serwerze spiąć w RAID0? Bardzo "inteligentne" rozwiązanie, gratuluje. Przypominam, że rozmawiamy o poważniejszych zastosowaniach, Twoje domowe doświadczenia są mało przydatne.
Nie będe Cię przekonywać, że dyski SATA spięte w RAID (0, czy 1 to już decyzja właściciela i to jego inteligencję możesz podważać) są wystarczające do typowych serwisów z bazą danych do 10 GB uwzględniając 4 GB RAM. Wiem, bo obsługiwałem taki serwis.

obrazek.jpg

To, ze dyski nie maja po 500 czy 750 GB nie oznacza ze sa stare i wolne.

OK, to podaj symbol dysków w tym serwerze i zobaczymy co tam siedzi. :D

Nie będe Cię przekonywać, że dyski SATA spięte w RAID (0, czy 1 to już decyzja właściciela i to jego inteligencję możesz podważać)

RAID0 (stripping) nie nadaje się do takiego zastosowania bo w przypadku awarii jednego dysku pada cała macierz. RAID1 (mirroring) raczej zwolni system niż przyspieszy w porównaniu z np. konfiguracją w której jeden dysk przeznaczymy na system i dane, a drugi wyłącznie na bazy danych (oczywiście RAID1 zmniejsza ryzyko awarii i dlatego jest stosowany).

są wystarczające do typowych serwisów z bazą danych do 10 GB uwzględniając 4 GB RAM.

A czy ja mówię, że nie są? Twierdze, że połączenie Quad Core z dyskami SATA nie ma większego sensu przy takim zastosowaniu. Jeśli wystarczą, to w większości przypadków z resztą spokojnie poradzi sobie procesor jednordzeniowy, no może dwu, żeby był zapas. Zdecydowanie lepiej wybrać opcję z dwurdzeniowym Opteronem i dyskami SAS 15K w podobnej cenie, szczególnie, że dodają do niego KVM.

Roznica w tej konfiguracji o ktorej piszesz miedzy PE 860 a PE 1435 SC to 1500 PLN (o tyle drozszy jest 1435) netto, wiec nie jest to "podobna cena", a KVMa to mozna sobie dokupic, bo ten 1435 nie ma DRAC'a

Hm, ja widze na Waszej stronie jeden za 490 zł netto miesięcznie, a drugi za 550 zł netto miesięcznie i to jest chyba istotna informacja z punktu widzenia klienta. Ile ten sprzęt kosztuje w rzeczywistości to inna sprawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności