Skocz do zawartości

z SWL lepiej linkować strone czy precle?

kalinowski

Rekomendowane odpowiedzi

Sztuczne zawyżanie pozycji w Google jest zakazane, a systemy do takowych należą. A jeżeli nawet dziś SWL nie są zabronione to Wielki G jutro zrobi z tego podziemie, a Ty zostaniesz z kilkoma tysiącami linków w SWL. Powodzenia.

Stop , stop , stop

Google tego nie zakazuje https://www.google.com/support/webmasters/b...&topic=8524

Mało tego nawet odnosi się do firm SEO https://www.google.com/support/webmasters/b...&topic=8524

Marketing internetowy dla firm

Radek - nie wyobrażam sobie żeby Google karało za używanie SWL.

Uzasadnienie: Gdyby tak właśnie bylo, do swojej oferty dodałym depozycjonowanie.

Google może nie zliczać takich linków, w przyszłości robić sobie co chce, jednak karać za coś na co właściciel stroni może nie mieć wpływu byłoby strzałem w kolano :).

Ostatnio przeprowadziłem test - Xann i kilka osób wie jaki - 500 K punktów - efektem tego jest fakt że dziś mam wejścia na 1200 przypadkowych fraz typu "co to jest". Test polegał na szybkim dopaleniu i ściągnięciu punktów.

Tego typu testy przeprowadzam często, jak tylko zacznie to być szkodliwe - w mojej ofercie pojawi się depositioning.

To byłby raj :D dla wielu obecnych SEO, skasować konkurencje z top10 złymi linkami.

Google może ew. osłabiać strony emitujące linki - w przyszłości. Jednak za wskazujące karać nie sądze - szybko połowa tutaj obecnych wiedziałaby jak zareagować na strony konkurencji.

Taki absurd miał już miejsce, rozeszło się echem po sieci - płatne blogi. Najpierw płacono za art. z linkami, później płacono żeby je ściągnąć - bo Google zrobiło akcje. Taka akcja w kierunku systemów bardzo by mi się podobała, sam by szybko napisał szkodliwy system wymiany i dał oferte - Nie chcesz linka - 100 zł msc.

Radek - nie wyobrażam sobie żeby Google karało za używanie SWL.

Uzasadnienie: Gdyby tak właśnie bylo, do swojej oferty dodałym depozycjonowanie.

Google może nie zliczać takich linków, w przyszłości robić sobie co chce, jednak karać za coś na co właściciel stroni może nie mieć wpływu byłoby strzałem w kolano :).

To przeczy wszelkim filtrom. Możesz robić co chcesz, filtra nie będzie, zawsze im napiszesz że to ta zła konkurencja Ci zrobiła.

Napisz czy robiłeś testy na linkach rotacyjnych czy stałych, bo wg mnie to różne mechanizmy. Ja też robię testy - inne. Napisałem (kończę) wewnętrzny system rozrzucania linków (do szerokiego pozycjonowania) po podstronach serwisu zapleczowego i efekty mam lepsze jak z SWL. Moim zdaniem to jest bezpieczniejsze i bardziej przyszłościowe.

Google może ew. osłabiać strony emitujące linki - w przyszłości. Jednak za wskazujące karać nie sądze - szybko połowa tutaj obecnych wiedziałaby jak zareagować na strony konkurencji.

Tak, ale tu zadziała znany już uprzednio mechanizm, tak jak z qlwebami - spadek mocy stron (zaplecz z SWL) = spadek pozycji na frazy. Takie spadki już kilka razy zanotowałem, nie zabolały, ale trzeba było zabawę zaczynać od początku. Przy myśleniu perspektywicznym i długoplanowym wydaje mi się to dosyć realne.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Radek inaczej, widze ze wiesz za co się dostaje filtry a wiec czy mógłbyś podzielić się ze mą wiedzą ? bo ja dostałem filtra na stronę firmową z 3 linkami stałymi.

Jest róznica pomiedzy qulwebem a qlwebem są porządne zabbane z wysokim PR są kopiowane po 300 razy na subdomeny np q1.towjadoena.pl q2.towojadomena.pl ..... q245.towjadomena.pl wiec nie dziw się ze ich moc spadał bo tych pożadnych nadal jest

Jednego sie nauczyłem ze każą stronę rozpatruje się indywidualnie

Radek inaczej, widze ze wiesz za co się dostaje filtry a wiec czy mógłbyś podzielić się ze mą wiedzą ? bo ja dostałem filtra na stronę firmową z 3 linkami stałymi.

Jednego sie nauczyłem ze każą stronę rozpatruje się indywidualnie

Oj Xann Ty to znów złośliwy jesteś :)

Wiem tylko tyle że za nienaturalny przypływ linku się dostaje. A reszta mojego wywodu dotyczy raczej pozycji niż filtrów.

Ja dostaję często filtry takie tygodniowe, dwutygodniowe, potem wracam i nawet nie chce mis się zastanawiać dlaczego.

Mnie interesują stabline pozycje dziś i jutro, żebym nie musiał co chwilę dopozycjonowywać bo zmienił się algorytm albo znów precle, mini albo inne dostaną w łeb. Wolę dziś zdobywać linki które są "stabilne"

logosc.png

Radek SWL Rand.

Spadek mocy to nie kara, stad napisałem - google może w przyszłości nie zliczać takich linków itp itd. jednak karać :D.

Nie zliczając nie osiągniesz pozycji, bądź owa pozycja Ci spadnie, oczywiście Qlweby - słabe bo czy ktoś o nie dba ?.

Znam qlweby które są mocniejsze niż wiele strony www. Tak więc nie upatrywałbym się w qlwebach tylko w podejściu właścicieli do samych katalogów.

Z preclami jest tak samo, wynika to także z postawienia tego na mase i czekania aż jakaś dodawarka zapełni.

Co do wewn. systemów, oczywiście sam także stosuje, nie jestem nawet zwolennikiem systemów wymiany - ba odwiecznym :D ich gnębicielem, jednak poprostu trzeźwo myśląc wiem że gdy tylko zacznie to szkodzić to zaczne ich używać i masowo stosować.

Nie wiem jak jest z tymi filtrami, nigdy nie dostałem, różne testy od świeżych domen do starych.

Ba nawet mam swoją teorie na ten temat - że lepiej przywalić domenie 200 K pkt w jej pierwszym tygodniu istnienia niż po 3 msc. Dbając o kilka dobrych stałych tzw. wiarygodnych linków. Ostatnio przeprowadzony test SWL Rand na domenie która była nowa jeszcze poza indeksem - 50 K pkt - top1 w 3 dni.

Być może zastosowanie tego później groziłoby czymś mniej miłym, nie znam nie spotkałem.

Jednak mimo iż jestem gnębicielem systemów :D uznającym że począwszy od Linkora zmieniły one Seo na gorsze i sami sobie ludzie w Seo zaszkodzili, to muszę przyznać są skuteczne, a przy frazach niszowych/pokrewnych sprawdzają się doskonale.

Mam prośbe - lubie fajne nazwy jak web 2.0, ale czy w PL wszystko nagle musi być nowością ? bo tylko znalazło nową nazwe.

Jakieś długie ogony, szerokie pozycjonowanie bla bla, jakby nie było tego 4-5 lat temu i się tego nie stosowało.

Każdy dbał o niszowe frazy tematyczne i pozycjonowanie podstron a teraz normalnie jak marketingowy przekaz web 2.0

Seo 2.0 te same rzeczy pod nowymi nazwami :)

Radek co do stabilnych pozycji, bez różnicy jak będziesz to robił, uważam że coraz częściej będą mniej stabilne, ot takie założenia wyszukiwarek. Nie zdziwie się jak top20 będzie już tak obstawione że na każde zapytanie będzie rand 20 i prezentacja top 10. Wtedy zapomniec bedzie można o stabilności, a wyszukiwarka będzie prezentowała dalej dobre wyniki.

Już dziś śmiało można powiedzieć - robiąc rand 20 z top20 i prezentowanei wyników na kilka godzin, nie pogorszyłoby jakości wyników a lekko utrudniło prace seo.

Radek obrazu złośliwy :) tak naprawdę każdą domene rozpatruje się indywidualnie a nie jak większość szablonowo ocenia wszystko , przecież jest cała masa czynników która wpływa na pozycję a nie tylko link, chciałbym żeby to było takie proste :D

A SWL są do dopalania a nie pozycjonowania

Tu nie chodzi o potwierdzenie , przecież bierze się hasła z TOP10 ciężkich hardcore fraz i widać skąd są linki , nikt tu eureki nie wymyślał,

Pozycjonować trzeba umieć, to nie jet tak ze przytam dział dla początkujących i kupie 100 tys pkt w systemie i lecę z frazą bielizna, Dla mnie pozycjonowanie jest ciekawe bo naprawdę jest wiele różnych ciekawych sytuacji na które nie ma wytłumaczenia czyli wbrew zasadom czy znanej nam logice i sobie wtedy przez gg czy telefony dyskutujemy nad tym.

Nie no prosta sprawa, następna dyskusja naw wyższością Świąt Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem.

Natomiast tak myślałem że się "zabawialiście" systemem rotacyjnym. Taka sztuczka przy systemie stałym mogłaby się zakończyć małym zaskoczeniem.

Xann: nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, ale nie wszystkie top 10 na ciężkie frazy są dopalane systemami. Większość - zapewne tak, ale nie wszystkie. Nie przeczę też że systemy nie mają mocy - bo ją mają (choć dużo "pary" ucieka w SI) - uważam, że łatwiej dziś pozycjonować (dopalać?) systemami niż metodami innymi, ale te inne metody wg mnie są bardziej przyszłościowe, a jak nie przyszłościowe to bezpieczne.

A co do losowania 20 dwudziestki wyników - zmieni się tylko rynek - na lepsze! SEO zacznie jeszcze bardziej kwitnąć, bo teraz będziesz musiał wypozycjonować równolegle 20 serwisów w top 20 a nie jeden. Czyli lepsza kasa.

logosc.png

No i Radek doszliśmy do wspólnego zdania, faktycznie nie wszystkie są z top10 w systemach ale są i nie widać żeby miało to wpływ na pozycje, są różne metody pozycjonowania każdy wypracował swoje czy będą skuteczne w przyszłości ? myślę ze nie wiem bo już patrząc z perspektywy czasu coś co było hitem 4 lata temu dziś jest nieaktualne.

SWL czy mają przyszłość ? nie wiem na to nie odpowiem na dzień dzisiejszy się sprawdzają (nie wszystkie) a jak będzie na wakacjach to się okaże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności