Skocz do zawartości

Telefon do surfowania po necie

tj

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie nie polecałbym iPhona. To droga nicniemająca zabawka dla szpanerów. Tylko interfejs ma ciekawy.

Ja polecałbym jakiegoś pocketa z funkcją telefonu. Kupiłem niedawno Fujitsu-Siemens Pocket LOOX T830. Super sprzęt. Ma wszystko co można wsadzić do palma i telefonu. Tyle, że FS ostatnio wycofali się z produkcji palmów i raczej ten sprzęt jest nie do kupienia. Co prawda w 800 zł może być ciężko się zmieścić z palmotelefonem ale poszukaj. Sensowny sprzęt tego typu robi już z bardziej znanych firm tylko HP ale oni są zdecydowanie za drodzy w stosunku do możliwości ich sprzętu.

Hmmm miałeś kiedyś w ręde iPhone? W temacie było że kolega chce telefon do surfowania po necie, a ja nie znam telefonu z lepszym interfejsem do neta :rolleyes: Dlatego poleciłem.

baner_syrop_pio.jpg

... i wszystko jasne.

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja do szperania po necie używam telefonu motorola a1000, muszę powiedzieć że sprawuje się wspaniale pomimo iż jest to sprzęt stosunkowo stary.

Z nowszych oglądałbym się za nokią n73 - na allegro chodzą w dosyć przestępnych cenach :rolleyes:

Prosta strona wykonana dla mojej siostry - Polska strona o zespole The Jonas Brothers

a ktoś ma nokię 770 ? Zastanawia mnie jak to cudo się spisuje jako telefon i jako terminal SSH. Bo w sumie dla mnie była by to przydatna funkcja tak móc z dowolnego miejsca lączyc sie z moimi serwerami :rolleyes:

Kilka moich uwag.

1. Jesli chodzi o FS T830, to widzialem przedwczoraj w Makro NOWEGO za... 800 zlotych! Z gwarancja itd. FS wycofal sie z produkcji tych telefonow i stad taka cena, w Vobisie tez byly w wyprzedazy w cenie ponizej 1000.

2. Zastanow sie, czy koniecznie chcesz telefon. Ja na przyklad mialem malutki telefon + palmtop - przy czym telefon mialem ze soba prawie wszedzie, natomiast palmtop zabieralem tylko wowczas kiedy sadzilem ze moze mi sie przydac. Dzwiganie czegos duzego, jak chociazby ten FS T830, szczegolnie w lecie, gdy biegasz w spodniach i t-shircie, moze byc uciazliwe.

3. Jesli chodzi o moj prywatny ranking urzadzen typu smartphone, a uzywalem tego mnostwo, lacznie z Communicatorami, Samsungiem I600, Motorola Q9H, Kaiserem, MDA Compactem, Tytn-em, SPV M3000 i tak dalej, za dwa najlepsze urzadzenia pod wzgledem realnego uzywania uwazam:

Nokie 9300 Communicator. Nie uzywam od dawna, obecnie niestety: wolna jak diabli, prawie nic nie ma [tylko EDGE], ale jesli chodzi o przemyslnosc urzadzenia, nie ma sobie rownych z najnowszymi urzadzeniami wlacznie. To po prostu normalny porzadnie wykonany telefon, ktory w razie potrzeby zmienia sie w minikomputerek z naprawde dobra klawiatura. W codziennym uzytkowaniu wspominam najmilej - to sie po prostu sprawdzalo. No i bateria - zadnego codziennego ladowania jak wszedzie indziej.

Jesli chodzi o nowa wersje, czyli E90, podobno nie jest juz tak super. Przede wszystkim cena - powyzej 3 tysiecy, do tego ponoc kiepskie wykonanie no i nowe, niekorzystne warunki gwarancji Nokii, a takie skomplikowane zabawki jak jeden maz produkowane w Chinach lubia robic niespodzianki. Obecnie uzywanego Communicatora 9300 da sie kupic za mniej niz 300, a wersje z WIFI [9300i] za 400-500.

Drugim urzadzeniem, ktore wywarlo na mnie duze wrazenie, jest Palm Treo - 680 z ichnim systemem oraz 750v z Windows 6. Musze przyznac, ze to najbardziej przemyslane, swietnie wykonane i wygodne w codziennym uzytkowaniu urzadzenie jakie mialem w rekach. Super - to wszystko po prostu dziala... Uzywanego Treo 750 za 800 zlotych powinienes dac rade znalezc.

5. Zupelnie nie podchodza mi rozsuwane klawiaturki, typu TYTN czy SPV M3000 [Vario]. Ale maja swoich wielu zwolennikow.

Jak widac - bylem przez spory okres zycia maniakiem tego typu zabawek. Ale juz od dluzszego czasu nie jestem :) Czemu? Bo te urzadzenia okazuja sie jednak w praktyce malo wygodne. Nie jestem przedstawicielem handlowym, nie jestem ciagle w ruchu, poza domem i biurem... Do szybkiego zapisania czegokolwiek znacznie wygodniejszy jest zwykly notatnik typu Moleskine, a do przebywania w internecie Laptop.

Do odbioru i szybkiego przeczytania jakiegos waznego maila nadaje sie praktycznie kazda wspolczesna komorka.

Dlatego: to fajne zabawki, te palmtopy i smathphone'y, ale kazdy powinien sie zastanowic na ile cos takiego jest praktyczne w codziennym zyciu. Jak dla mnie - okazalo sie ze wole jednak zwykly maly telefon i papierowy terminarz z notesem, a z internetu korzystam tylko w zwyklym komputerze. Sa tylko dwa powody, dla ktorych potrzebny mi jest na szybko net - gdy siedze w poczekalni u dentysty i chce sobie sprawdzic maila, oraz gdy wlasnie sie okazalo ze jakis plan nie wypalil i postanawiam isc do kina, wowczas sprawdzam "co jest grane" w najblizszym czasie w najblizszym multipleksie. A do tego wystarczy zwykla Nokia E50 i spelnia swoje zadanie swietnie.

Powodzenia w wyborze! ;)

PS. Pdaclub.pl - zajrzyj koniecznie jesli jeszcze nie byles.

a ktoś ma nokię 770 ? Zastanawia mnie jak to cudo się spisuje jako telefon i jako terminal SSH. Bo w sumie dla mnie była by to przydatna funkcja tak móc z dowolnego miejsca lączyc sie z moimi serwerami :rolleyes:

Nokia 770 to telefon? Jestes pewien ze ma modul GSM ten tablet?!

5. Zupelnie nie podchodza mi rozsuwane klawiaturki, typu TYTN czy SPV M3000 [Vario]. Ale maja swoich wielu zwolennikow.

Ba, nawet jeden jest na forum :D

Miałem SPV M3100 :D Używałem go cały miesiąc :P Tyle że ma zwoje wady czyli duże gabaryty ;), kiepska bateria, i windows mobile 6 PL na którym nie chciał mi działać skype :| Dodatkowo wifi ma dość kiepski zasięg .;)

Właśnie się zasadzam na htc x7500, ale jeszcze trochę czasu upłynie zanim kupię smile.gif Ale jak już zmieniać to na coś dobrego smile.gif
W kieszeni raczej tego nosić nie będziesz :P

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

• 2 miesiące temu...

autor tematu, chyba nie do końca wie, że kupując telefon do surfowania z internetem, np przez wi - fi za to nie zapłaci.

płaci jedynie za połączenie, sam nie wiem przez co ono idzie, ale na pewno nie przez wap(jeżeli chodzi o plusa).

sam posiadam internet na telefonie: nokia 6131, bardzo przyjazne urządzenie. co prawda opery jeszcze nie zainstalowałem ale pomaga w bardzo wielu sytuacjach, np. różnego rodzaju sprawdziany. Muszę powiedzieć, i się wam pochwalić, że można spokojnie przepisać wypracowanie z polskiego, w ciągu godziny z internetu na lekcji;)

mam wykupiony internet za 5zł - czyli 20MB i śmiga super,

oczywiście dla oszczędności mam wyłączone wyświetlanie obrazków;)

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

Tomahawk, zdzierstwo? Przecież to taniocha :) chyba najtańszy internet bez abonamentu oferowany przez operatorów GSM ;)

Osobiście telefony tak sobie nadają się do netu, moduł wi fi jest zwykle kiepski, ja swoim SPV fakt łapałem jakieś sieci tyle że jednak wi fi w laptopach mają o wiele lepszy zasięg ;)

A net jezeli chodzi o Plusa to idzie przez GPRS lub HSDPA o ile telefon jest w takowy bajer wyposażony ;) Wygląda to tak samo jak łaczenie się po WAPie ;)

michat, jeżeli na telefonie odpalasz neta to odpalasz go po WAPie tyle że przy użyciu GPRSa ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

u mnie SPV ladnie wylapuje WIFI, nie jest zly ten modul, mozna smigac po okolicy i rozmawiac na skypie.

Praktycznie jak wychodze z domu to na spv pokazuje sie z 12 dostepnych sieci - az sie przerazilem że tyle sieci.

Michal moze ty jakos to rozwiazales = o ile na spv skype ladnie smiga na sluchawkowym to jak wylacze mam go na glosnomowiacym nie moge zrobic na normalny tak jak zwykly telefon.

Masz jakis fajny sofcik na spv ?

Fakt faktem zejscie do piwnicy 2 pietra nizej odcielo dostep do routera wifi ale chyba mialo prawo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności