Skocz do zawartości

Konfrontacja: DreamHost vs HostMonster vs Site5

merti

Rekomendowane odpowiedzi

site5 ma tylko jedno konto ssh, i ograniczenia na wielkość pliku ~500MB :)

No tak, pisałem o tym na blogu, (link 2 posty wyżej). Ale przecież konto SSH dla każdego konta FTP to nie jest taka różowa opcja, bo przecież to są konta managed a nie serwer dedykowany. Gdybym chciał trzymać strony osób trzecich na swoim koncie to nigdy w życiu nie dałbym im dostępu po SSH.

Skrypt chroniący zasoby serwera przed atakami botów exaBotDefender: https://docs.google.com/View?id=dgkd4pj4_0hfj5j4gx

Moja kolejnosc na podstawie znalezionych opinii:

1. Site5

2. HostMonster

3. DreamHost

Site5 z tego co pytalem i czytalem ich TOS ma b.dużo ukrytych limitów, i przestało mi sie podobać ;)

czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z limitem 25 users SQL na HostGator.com ? jak to działa? ze podobno jak jest na raz 25 osob zalgowane np. na forum, to juz przekraczam ten limit SQL. Że niby jakim cudem hostingi po 6 TB transferu moga mieć limit gorszy niz polskie po 40zl firmy?

takie 25 users SQL byłoby bez użyteczne a jest czestym limitem, jak to działa? 25 osob NA RAZ musi sie logować itp ?! czy byc równo w 1 sekundzie online na forum?

Myśl i bogać się

To jest jeszcze gorzej - tutaj chodzi o 25 zapytań do bazy SQL, czyli wystarczy, że ktoś sobie otwiera 5 tematów w osobnych oknach i już wykona z 5 zapytań (a czasem jak forum ma jakieś dziwne pluginy to może generować jeszcze więcej odwołań do bazy). Ogólnie jak są takie limity to się nie nadaje na forum.

Poszukaj sobie jakiegoś forum np. phpBB które ma często w stopce podaną ilość zapytań do SQL to się często zdziwisz jakie to są wartości przy małej ilości osób.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

wszystkie hostingi dzielone, nawet w USA z wielkimi trafficami, mają takie limity SQL, nie tylko Site5 czy HostGator ale każdy jaki do tej pory spotkałem / pytałem

zwykle jest to 25 users SQL oraz 500 connections SQL

więc mimo trafficów jakie mają po 6 TB czy nawet 15 TB (BlueHost.com) to przy wielkim forum jest dosyć bezużyteczne?

zna ktos jakis hosting z wielkim transferem, nawet w USA, ale z wiekszymi limitami na SQL i wychodzące emaile ?

to podobno jest tak ze musi byc "natychmiast na raz w 1 sekundzie 25 osob w bazie SQL", a fora zwykle pokazują np. "40 osob w ostatnich 5 minutach zalogowane".

Jeszcze troche nie kumam tych limitow połączen (querries?), zwykle na poziomie 500. To chodzi chyba o to ze łącznie wszyscy mogą wykonywać do 500 querries do MySQL w 1 sekundzie?

Myśl i bogać się

Moja kolejnosc na podstawie znalezionych opinii:

1. Site5

Site5 z tego co pytalem i czytalem ich TOS ma b.dużo ukrytych limitów, i przestało mi sie podobać ;)

Wszystkie takie duze hostingi nakladaja limity w praktyce wykluczajace mozliwosc wykorzystania transferu.

Widzisz, tak po prostu wyglada daleko posunieta wladza marketingu nad rzeczywistoscia - w Polsce tez tak bedzie, juz jest. Po prostu jest moda na transfer, to najbardziej przyciaga uwage, i tyle. A limity na polaczenia z baza itd. musza byc, bo chyba nie uwierzysz ze te parametry sa realne dla kazdego klienta - przeciez to nonsens. Overselling na calego.

To tak jak z aparatami cyfrowymi - najwazniejszy jest Media Markt i ichni klienci, ktorych umyslowe mozliwosci koncza sie na zapamietaniu jednego tylko parametru - liczby megapikseli.

W efekcie mamy kuriozalne konstrukcje z matryca wielkosci paznokietka niemowlecia ale za to z 10 megapikselami, ktorymi sie nie da robic zdjec.

Coz poradzisz, takie czasy.

tak, zgadza sie :)

są też hostingi w USA (ale nie te tutaj wymieniane) co mają 10.000 GB transferu ale ukryte w regulaminie 200.000 hits dziennie, a jako 1 hit jest liczone każde (!) wywołanie pliku html, php, jpg, gif itp.

np. strona forum z jakimis małymi gifami, designem itp. to okolo 50 hits ;) więc widzimy ile wejsc dziennie moze miec taka strona u nich mimo tego parametru transferowego :P

Myśl i bogać się

zwykle jest to 25 users SQL oraz 500 connections SQL

Jeszcze troche nie kumam tych limitow połączen (querries?), zwykle na poziomie 500. To chodzi chyba o to ze łącznie wszyscy mogą wykonywać do 500 querries do MySQL w 1 sekundzie?

A to sorrki, bo ja myślałem, że własnie o 'connections' chodzi. 500 connections to bardzo dużo i spokojnie na forum starczy. A to 25 users SQL oznacza, że możesz mieć 25 różnych użytkowników baz danych - jak tworzysz bazę danych to musisz do niej przypisać użytkownika (któremu ustalasz różne parametry) i takich możesz mieć 25.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności