Skocz do zawartości

lepsze 500 linków z jednej domeny czy 30 - po 10 z trzech domen

HiddenPlace

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam takie pytanie do uczestników forum już z trochę dłuższym stażem. Sprawdzając strony pozycjonowane przez konkurencje często widzimy ilość backlinków idącą w dziesiątki tysięcy, ale analizując te linki dokładniej widzimy np że z jednej domeny zaplecza idzie do strony pozycjonowanej 3000 linków w stopce, z drugiej domeny 1000 a z katalogu np 6000 linków powielonych w jakiejs kolumnie. Linki te na każdej podstronie serwisu zapplecza wyglądają tak samo, czyli wplecione za każdym razem w to samo zdanie (Google chyba juz powinno sie domyslac ze link powielony w setki czy tysiace na kazdej podstronie wpleciony w to samo zdanie prowadzacy do innej domeny to link pozycjonujacy? ewentualnie do strony firmy-partnera?)

I teraz pytanie z tematu, załóżmy że mamy 4 strony zaplecza i że wszystkie mają tą samą moc i wiek, tą samą tematykę. Czy 500 linków do strony pozycjonowanej (ze stopki otoczonej jakimś tematycznym zdaniem) będzie silniejsze niż 30 linków z 3 trzech pozostałych stron zaplecza (po 10 linków z każdej wplecionych już w jakiś krótki artykuł tematyczny 500-1000 znaków) ?

Każdy mowi ze zroznicowanie domen zaplecza ma duza przewage nad waleniem linkow z jednej domeny, ale czy az tak duza aby te 30 linkow bylo lepsze niz te 500? Czy nie jest to przeceniane? Do ilu linkow oplaca się wypuszczac z jednej strony zaplecza mniej wiecej zeby kolejne nie szly juz "w gwizdek" do 5? 30? 200? 1000? Stawiacie juz zaplecze jako male tematyczne stronki o malym site czy nadal idziecie w strony z iloscia podstron po 50k z nie do konca unikalnym contentem?

Sorry ze sie tak rozpisalem, wiem ze nie ma dokladnych odpowiedzi na te pytania, chodzi mi tylko o 2-3 zdania odpowiedzi z jakimis wskazowkami.

Pozdrawiam

Linki z jednej domeny po pewnym momencie są niewidoczne dla google. Ktoś chyba sprawdzał, że ok 33 linka zamyka pule widoczności z jednej domeny.

W dobie presell page możesz przecież zdobyć linki z 500 domen. 3 domeny to bardzo mało. Teraz pozia kupują po 1000 domen.

Robię barcampy: Aula Polska i RadomIT i kilka innych.

Czy wiesz, że największe prowizje w branży turystycznej i masę narzędzi daje Odpoczne.pl (bez ref'a)?

tak wiem, to byl tylko przyklad co lepsze 500 z jednej domeny czy trzydziesci z trzech, wiem ze konkurencyjne hasla pozycjonuje sie w tej chwili setkami stron zaplecza. Presell Page jest fajne, ale za rok polowe tych katalogow juz pewnie nie bedzie, lepiej inwestowac i stawiac we wiekszym stopniu na we wlasne zaplecze a precle tylko jako uzupelniajacy dodatek. Co do tych 33 linkow zamykajacych pule widocznosci to mysle ze az tak dokladnie to nie da sie tego zbadac :-)

Ostrzeżenie za cytowanie

Irek

Linki z jednej domeny po pewnym momencie są niewidoczne dla google. Ktoś chyba sprawdzał, że ok 33 linka zamyka pule widoczności z jednej domeny.

Pod warunkiem, że to ten sam link. Jeżeli link ma inne anchory na podstronach (przy tym samym linku) to je zlicza nadal.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

zlicza z jaka wartoscia? conajmniej 20-30% wartosci jaka dalo by linkowi z innej domeny?

Wg mnie odpowiedź nie jest jednoznaczna - bo zależy od mocy domen. Mocniejsze domeny dają więcej jak 30 śmieci. Z drugiej strony im więcej linków z różnych IP tym większe dopalenie.

Jak chcesz budować zaplecze z przyszłością a jednoznacznie różnicować sobie na wielu IP linki, zrób kilka rozsądnych zapleczówek a następnie powieś na niej link i powymieniaj się dodatkowo kilkoma linkami.

Edited:

Moim zdaniem moc jest taka jakbyś dał 100% mocy na każdy z anchorów * współczynnik mocy danej podstrony

logosc.png

Jeśli podstrony mają jakiś PR, to takie kolejne linki z jednej domeny coś dają. Jak masz 500 linków z jednej domeny, gdzie podstrony mają PR poniżej 1 to i tak zaliczy ci tylko 1 link. Kupowanie linków ma sens jeśli:

- chcesz uzyskać ruch z takiej strony (powiązanie tematyczne)

- strona linkująca ma wysoki PR i mało linków wychodzących (dla podbicia własnego PR)

- całkiem przyzwoicie wpływa to na indeksacje :P

- kupno linków jest jedyną metodą zdobycia linkow, która Ci pozostała.

Własne strony z dużym site są pod rotacyjne systemy wymiany linków. Więcej "mocy" linków będziesz mial jeśli na stronie z site 6000 zamieścisz linkora i użyjesz punktów z niego, niż wsadzajac na taką stronę swój pojedynczy link. Popularność systemów wymiany linków to nie przypadek

mocniejsze domeny daja wiecej jak 30 smieci? tzn? ze wiecej niz 30 linkow ma znaczenie?

HiddenPlace

Trochę mylisz pojęcia.

Tak jak napisał CrashXT z jednej domeny zlicza max te 30 linków z jednym anchorem. Nie 500, tylko 30.

Jeżeli zatem powiesisz na tej domenie 60 linków na 60 podstronach z dwoma anchorami(czyli 30 podstron z jednym anchorem i 30 z drugim) to będzie Ci to zaliczone. Z mocą taką jak moc danej podstrony. Jak powiesisz 60 linków z tym samym anchorem na 60 podstronach to marnujesz miejsce na stronie bo i tak zliczy te 30. I rozpatruj to w kontekście jednej strony. Nie porównuj linków na różnych domanach. Każda domena jest inna i tu matematyka nie obowiązuje. Jakby to było takie proste to byś pozycjonowanie jedną całką pewnie opisał.

Pamiętaj że przy takim układzie linkowania z jednej strony najlepiej stosować 1 link na 1 podstronie do danej domeny. Poza tym wymień się linkami i masz rozwiązanie hybrydowe. Nie umiem tego prościej napisać.

logosc.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności