Skocz do zawartości

Alexa.com

maciekjed

Rekomendowane odpowiedzi

Spytaj lepiej, czy ktos nie zna :P

To jedno z lepszych narzedzi [inna sprawa, ze prawie ich nie ma] do sprawdzania jak sie sprawy maja jesli chodzi o popularnosc roznych serwisow.

Mierzylismy na przyklad ogladalnosc Naszej-Klasy w porownaniu z Gazeta.pl, gdy wyborcza zaczela stosowac swoj czarny PR wobec NK.

Ranking jest tworzony na podstawie odwiedzin uzytkownikow majacych specjalny toobar w przegladarce.

Nie jest to jakies super-miarodajne, niemniej pozwala sobie wyrobic poglad na temat odwiedzalnosci roznych stron. Niemniej zdarzaja sie czasami istotne przeklamania.

Przy okazji: jakie sa inne narzedzia do sprawdzania, jak mocne sa strony internetowe?

Im niższa wartość rankingu Alexa tym lepiej.Ja jednak nie do końca zgadzam się z tym narzędziem.Przykład dla jednej domeny gdzie mam dość dużą odwiedzalność pokazuje mi znacznie wyższą wartość niż dla domeny przy której odwiedzalność jest o około 1/3 niższa.

UX+SEM=ROI!

mail:dszpak(malpa-at)gmail.com

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Zastanawiam się na tymi statystykami z Alexa ... jestem na etapie badania porównawczego serwisów społecznościowych ... www.epuls.pl, www.grono.net, www.mojageneracja.pl oraz oczywiście www.nasza-klasa.pl .

Zadowolona wspaniałymi wykresami jakie odnalazłam na stronie www.alexa.com porobiłam screeny poszczególnych, interesujących mnie danych i przystąpiłam do ich opisywania w swojej pracy :D ... jednak ... żeby nie było za prosto ...wyniki przedstawione na wykresach były mało wiarygodne. I przyznam szczerze, że chyba nie zrozumiałam zasady odczytywania ich z tych statystyk. :unsure:

Mam więc serdeczną prośbę o pomoc w odczytaniu danych:

1. Średnia liczba odsłon w lutym 2008 (epuls.pl, grono.net, mojageneracja.pl, nasza-klasa.pl)

2. Dzienna średnia liczba wejść na strony luty 2008 (epuls.pl, grono.net, mojageneracja.pl, nasza-klasa.pl)

Czy dane na osi Y (np. 2,000) mam odczytać jako 2 tys odsłon ? Czy do odczytu mam pomnożyć te 2,000 razy 1 mln co da mi 2 mld ? Czy ten odczyt może w ogóle nie ma nic wspólnego z 2,000?

Potrzebne dane jakie wprowadziłam do "wspólnego" wykresu pokazuję na wykresie https://www.gdziedoklubu.pl/bitus/razem.jpg

I tak, jeśli na początku marca 2008 nasza-klasa.pl klasowała się na wysokości 10,000, to mam to odczytać jako 10 tys osób które odwiedziło witrynę, czy w inny sposób?

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję. :tancze:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności