Skocz do zawartości

Przechwytywanie domen

Maximus Marius

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem, to nie da się zakładać opcji na domeny globalne. Po prostu chyba mylisz pojęcia. Domeny globalne da się przechwycić, a domeny PL da się przechwycić oraz założyć na nie opcję (czyli pierwszeństwo rejestracji w po wygaśnięciu domeny).

Tak mi się wydaje.

seowyszbanner.gif

Raczej nie ma i dlatego są serwisy, które zajmują się przechwytywaniem domen. My w polsce mamy od tego dropped.pl. Zagraniczne serwisy to np. pool.com godaddy.com itd. Z tego co słyszałem, to najlepiej zlecić przechwycenie w paru miejscach na raz, aby mieć lepszą skuteczność. Gdy dwie osoby zlecą przechwycenie tej samej domeny, to trafia ona na aukcję i wtedy się tą domenę licytuje (w obrębie tego samego serwisu).

Teoretyzuję, gdyż nie łapałem tak nigdy domen, a czytam co jakiś czas forum di.pl. Co do opcji w PL, to udało mi sie już "coś", co chciałem złapać.

EDIT: Oczywiście poza serwisami są jeszcze domeniarze (całe stadko), którzy też pewnie mają niezłą skuteczność i autorskie skrypty. Jednym słowem: ciężko będzie się tam wbić.

seowyszbanner.gif

Ok, ja sie lekko zamotalem w tym temacie.

Jezeli domena zostala utworzona utworzona: 2006.09.29 13:02:29 a jej ostatnia modyfikacja byla : 2007.09.14 11:52:12 to jaka mam pewnosc ze zostala ona zarejestrowana na rok i ze 2008/09/14 wygasnie ? Jezeli tak, to zakladajac opcje na domene i tak nie zostanie ona zarezerwowana dla mnie w dzien wygasniecia tylko po uplywie 2-3 tyg. od czasu wygasniecia ?

uc

• 6 miesięcy temu...

Witam!

Postanowiłem odświeżyć temat. Najpierw odpowiem na pytanie powyżej. Za granicą nie można wykupić opcji na domenę bo jest to tylko nasz regionalny pomysł NASK na odciążenie serwerów zamulanych przez roboty do przechwytywania - tak czytałem.

Do rzecz. Na mapadomen.pl jest lista domen które zaraz spadną. Dla większości domen jest status BLOCKED czyli co to dokładnie znaczy? Z tego co rozumiem, zaraz nastąpi dla niej usunięcie. Jest 21 40 a date expired jest na godzine 21 58. Moje pytanie brzmi: dlaczego nie mogę na taką domenę wykupić opcji?

Dla większości domen jest status BLOCKED czyli co to dokładnie znaczy?

https://www.dns.pl/stanydomeny.html

Z tego co rozumiem, zaraz nastąpi dla niej usunięcie. Jest 21 40 a date expired jest na godzine 21 58. Moje pytanie brzmi: dlaczego nie mogę na taką domenę wykupić opcji?
Opcje zakłada się na domeny aktywne i nie posiadające aktualnie już założonej opcji.

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności