Skocz do zawartości

mod_rewrite i przepisywanie adresów z starych linków na nowe (bez zmiany domeny)

Cyberek

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. Po 2 dniach szukania i kombinowania poddałem się.

Otóż. Zmieniam silnik strony na cms, przy czym część treści zostaje. Ponieważ strona jest dobrze wypozycjonowana, chciałbym przekietować adresy starych podstron na nowe treści umieszczone w cms. Niestety w nazwach linków nie będzie żadnego wzorca. Zatem potrzebuję napisać kilkanaście regułek przekierowywujących z starych adresów na nowe:

www.testowa.pl/index.php?dzial=dzial1 ->www.testowa.pl/06/12

www.testowa.pl/index.php?dzial=dzial2 ->www.testowa.pl/02/22

www.testowa.pl/index.php?dzial=dzial3 ->www.testowa.pl/01/1

Oczywiście są to przykłady i zdaję sobie sprawę z faktu, iż jeśli ktoś wie jak to zrobić, to wystarczy, że poda mi 1 linijkę a resztę napiszę sam. To na czym utknąłem to znak ? w starym adresie... i nie znalazłem metody na translację adresu w momencie, gdy pojawia się on w linku.

Proszę o pomoc ;).

Fotografia Ślubna - Światłem Malowane - profesjonalna fotografia slubna.

$_SERVER['REQUEST_URI'] -> szukam rozwiązania czysto w mod_rewrite... tutaj musiał bym przerobić cms'a, a nie bardzo chcę się w to bawić :/

? => \?

nie działa

Próbowałem:

RewriteRule ^index.php?dzial=dzial1$ /02/22 [R=301,L]

RewriteRule ^index.php\?dzial=dzial1$ /02/22 [R=301,L]

RewriteRule ^index.php/?dzial=dzial1$ /02/22 [R=301,L]

RewriteRule ^index.php\?dzial\=dzial1$ /02/22 [R=301,L]

itd...

nie zadziałało :/

Fotografia Ślubna - Światłem Malowane - profesjonalna fotografia slubna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności