Skocz do zawartości

Dziwne linki z SERPS

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zauwazylem dziwne linki podczas dziennej aktualizacji wynikow. Dotychczas czasami sie zdazaly linki z jakim *klikohitem* ale w innej postaci niz te dzisiejsze. Ten dzisiaj wyglada tak:

https://www.google.com/url?sa=U&start=1&q=h...t_nr1m_spb3_100

Link prowadzil do innej strony niz optymalizacja.com ale byl w takiej postaci i do tej godziny czyli do ~4 rano w Polsce dalej takie linki sa.

Kiedys obecnosc *zliczajacych* linkow byla zwiastunem update, ale ostatnio pojawiaja ise dosyc czesto i zadnego update nie bylo. Ale skoro teraz jest ich forma zmieniona to moze tez oznacza ze bedzie update, a moze :?: zmiana algorytmu :?:

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
zaczyna zliczać wejścia na stronę.

jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby wracał do epoki Direct Hita, który raczej nie był udanym rozwiązaniem moim zdaniem

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

znaczy podobno ten algorym ma być bardziej zaawansowany niż zwykłe wejścia na stronę.

Podobno ma losowo obliczać czas przebywania na stronie tj.

szukasz w google wchodzisz na wyniki widzisz stronę podoba ci sie wchodzisz na nią.

Okazuje sę że jest badziewna to robisz wstecz - i google podobno ma zliczać czas pomiędzy powrotem ze strony na google.

Tzn - jak na stronie jest spam bądź mało interesująca zawartość to użytkownik który wszedł na strone szybko z niej wyjdzie.

I to właśnie ma być różnica pomiędzy zwykłym zliczaniem wejść które można byłoby łatwo nabić

Ale z tym też sobie ewentualnie poradze jak tylko dojdę że juz napewno zliczają.

https://www.alexa.com/data/details/main?q=s...//www.szook.pl/

bowiem :-) podbicie rankingu wejść nie jest dla mnie akurat czymś trudnym w jakiej kolwiek on formie by nie był i jakby nie zliczał.

Ważne by tylko dojsć jak zlicza,co i od kiedy

Pozatym myślę że zakończy się era spam ksiąg gości bo pewna cześć autorów skorzysta z nowego rozwiązania Google czyli rel=no fallow

Niech robią co chcą - mierzą, ważą, zliczają. Póki co - dorobili się systemu najbardziej podatnego na manipulacje. Za dużo srok za ogon łapią chłopaki w jednym czasie. Szook, nie sądzę, żeby tu chodziło o zliczanie wejść, bo jest to niewymierne i anachroniczne kryterium. Jeżeli mogłoby mieć zastosowanie - to może w różnicowaniu stawek w AdSense. Gdyby jednak... to zabieram zabawki i idę do msn ;)

tak będą ważne o ile tam gdzie je robisz nie zrobi ktoś :-)

<a href="https://www.example.com/" rel="nofollow">discount pharmaceuticals</a> site.

tak :-)

czyli zablokuje ich indeksowanie a coraz więcej ksiąg gości, for zaczyna tak robić.

Pytanie kiedy SEO FRIENDLY Katalogi tak zrobią :-).

Myślę że Google dało to rozwiązanie także nie bez powodu.

Tzn. wydaje mi się że jak wejdzie na forum gdzie jest setek linków wychodzących i nie że na danej podstronie to zacznie obnizać wartość tego forum.

A tłumaczenie że to nie słuszne w tym wypadku się nie sprawdzi - bowiem dali możliwość wyłączenia indeksowania linków.

I tak np. obliczą że na stronie domena.pl jest 3000 linków wychodzących - założenie LINKOR na każdej podstronie różne linki - Google obniży wartość seriwsu tak samo będzie z księgami gości, forami itd.

A wyłapanie tego będzie łatwe, wcześniej nie mogli tak zrobić bo niedawali alternatywy w postaci rel=nofallow.

Pytanie tylko kiedy i jak jebutną pewne stronki

graff heheh ;-),

nie wiem

ale jest to dobry sposób na wykrycie spamu i obniżenie jego pozycji w wynikach.

Generalnie był boost dla nowej domeny i spam dość wysoko lądował w wynikach.

To rozwiązanie pomoże wychwycić że np. na 3000 wyśiwetleń CTR dla danej domeny był zbyt niski, bądź zbyt szybko użytkownicy powracali do poszukiwań co sugeruje że nie byli zadowoleni z wyników wyszukiwania.

Ja to tak widze i wcale nikt nie musi się ze mną zgadzać ale myślę że to rozwiązanie jest już powoli wprowadzane

Siedzę z tym od paru tygodni cicho. ;)

Obejrzyjcie gdzie pojawiają się te linki. Nie na stronach pod frazami "sok żurawinowy" czy "srebrny łańcuszek Jeża", lecz pod frazami z dużą ilością wyników, a tam przeważnie czołowe miejsca zajmują strony z systemów.

Nie wiem co chcą uzyskać tym badaniem, ale prawdopodobne są 3 tezy:

1. Mogą chcieć namierzyć lub obciąć systemy, choć ja robiłbym to w zupełnie inny sposób.

2. Mogą chcieć rozstrzelić ceny AdWords, ew. sprawdzić czy strona zyskuje z SEO tyle co z AdWords.

3. Mogą badać zależność klikalności od pozycji, tytułu i opisu (to na pewno tym zbadają).

DirectHIT jest praktycznie nieprawdopodobny.

Jeszcze jedno Graff, niech sobie liczą, mierzą i ważą, ale tak czy inaczej każdy z nas wkrótce przenosi się do MSN. ;)

Pozdrawiam, J. :)

Nie wiem co chcą uzyskać tym badaniem, ale prawdopodobne są 3 tezy:

1. Mogą chcieć namierzyć lub obciąć systemy, choć ja robiłbym to w zupełnie inny sposób.

2. Mogą chcieć rozstrzelić ceny AdWords, ew. sprawdzić czy strona zyskuje z SEO tyle co z AdWords.

3. Mogą badać zależność klikalności od pozycji, tytułu i opisu (to na pewno tym zbadają).

ad.1 co masz na mysli "obciążyć' ;-) ?

ad.2 prawdopodobnie tak

ad.3 orientacyjny rozkład klikalności znają od dawna, a czy na 8 SERP wejdzie 12 czy 13% internautów to bez znaczenia, bo zależy od frazy

Pozdrawiam

J.

Ciupagi z Helu na export

"Jak żech cyckoł (ssał) ta kartka, toch myśloł, że to jest kotlet. Trocha było ciężko, bo był niedosolony" PAP

i google podobno ma zliczać czas pomiędzy powrotem ze strony na google.

A co z otwieraniem stron w nowym oknie ?

A jeżeli głównym kryterium bedzie czas pobytu na stronie to przecież bardzo łatwo będzie "przytrzymać" odwiedzajacego:

- flashowe intra

- pseudo konkursy

- "zmuszenie" do kliknięć na podstrony

- tworzenie struktury tak, aby "odnalezienie" sie wymagało czasu

wszystkie te techniki z powodzeniem wykorzystają Ci sam co spamują do tej pory, więc jakości wyników to nie poprawi moim zdaniem.

Do tego dochodzi zbieranie tych informacji, które musi się jakoś odbywać

i prędzej spodziewałbym się takiego rozwiązania po MSN, któy by mógł na stałe połączyć takie coś z IE i windowsem

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

mówisz wciąganie z wgłąb struktury strony

Raczje mało efektowne bowiem ludzie już żadko wchodzą głeboko w strone nie widząc interesujących ich infomracji na stronie z wyników.

Twoja teoria zaprzeczałaby budowaniu stron max na 2 kliknięcia.

Po to się tak przygotowuje strony aby użytkownik zaraz po wejściu znalazł interesujące informacje.

W wypadku kiedy ich nie znajduje wycofuje się i szuka dalej.

I jest to oczywiste rozwiązanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności