Skocz do zawartości

Domeny z tytułem gazet, miejscowości itd.

Googielek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam kilka stron, które w domenie mają nazwę filmów, gazet oraz pobliskich miejscowości.

Czy ktoś może odebrać mi domenę typu: zagubieni.info, gazetabaltycka.net, radom.biz itd?

Oczywiście na stronach regionalnych mam informacje o miejscowości, a na filmowej opis filmu itd.

Czy ktoś ma prawo domagać się o domeny, które mają nazwę np: filmu.

Pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam

Grzesiek

Z trzech wymienionych miałbym wątpliwości tylko co do Gazety Bałtyckiej.

Zagubieni to zwykłe słowo po polsku, nie można go zastrzec. Problem może być prędzej z treścią niż z samą domeną.

Z nazwą miasta nie ma żadnego problemu.

Jeśli chodzi o Gazetę Bałtycką to zrób taki myk, że na stronie załóż niby-fanklub tej gazety i po sprawie. Widziałem wiele takich przypadków, których właściciele domen właśnie w taki sposób chcieli ustrzec się przed nieprzyjemnościami.

M jak Miłość jest w TVP2, a Włatcy Móch w TV4, więc TVN nie może Ci nic zrobić. Daję sobie uciąć rękę.

//Bardziej poważnie: Jeśli byś pod takim adresem założył fanklub danego serialu to by Ci nic nie zrobili. W końcu ze zwolennikami nie walczyliby, bo po co im czarny PR ?

Nie oglądam tych seriali więc nie wiem. Myślałem, że Włatcy Móch ma TVN, bo w uwadze oglądałem. A m jak miłość to czasem u znajomych luknę. To inne pytanie. Czy TV4 może przejąć np: domenę wlatcymoch.pl. Ma do tego prawo? Chodzi mi względem prawa, a nie ja myślę, że...

Pozdrawiam

Grzesiek

• 3 miesiące temu...

Odkopię stary temat :)

Zgłosił się do mnie przed chwilą człowiek twierdząc, że zastrzegł sobie nazwę elblag24 (jest ze strony elblag24.pl).

Problem miał taki (a może to ja go mam :D ), że w moim posiadaniu jest domena elblag24.info.

Naturalnie zagroził sądem, powiedział że wybiera się do prokuratury i natym się nasza rozmowa skończyła.

Teraz pytanie - co z tym fantem zrobić?

a czy nie jest przypadkiem tak, że elblag24.pl to całkiem inna nazwa od elblag24.info ??

To by był troszkę dziwne jakbym sobie założył domenę domena.ru i teraz chciał zastrzec nazwę i dochodzić się swoich pseudopraw od właściciela domena.pl ale w nasyzm kraju nie brak dziwów.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Mój problem był tutaj, że zrobili sobie z nazwy elblag24 znak towarowy (bez koncowek .pl czy innych).

Ich problem był tutaj, że zrobili to w marcu, a ja domenę kupiłem w styczniu, czyli casus google vs gmail.pl by tutaj wystąpił.

W każdym razie doszliśmy do porozumienia. W końcu jak strona, która nie jest ukończona (pewnie nigdy nie będzie), miałaby stanowić konkurencję dla jego strony?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności