Skocz do zawartości

Przenoszenie bazy danych, jak to dobrze zrobić

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem tak, bo widziałem Twoją bazę i musze sie przyznać ze nie rozumiem dlaczego nie działa :)

U mnie zawsze jest tak:

-jak wchodzę na stronę WWW to mam PL znaki

-jak wchodzę do panelu zarządzania mysql to mam PL-znaki

-jak robie backup bazy to mam PL znaki

U Ciebie PL znaki są tylko na stronie a jak wejdziesz przez panel administracyjny bazy to ich nie widać :)

MOŻĘ masz źle skonfigurowany phpMyAdmin i coś on Ci miesza.

Niestety nie mogłem sie połacyzc z Twoją bazą zdalnie :( aby to potwierdzić, i skłaniam sie przy mojej tezie że winę ponosi phpMyAdmin

Sciągnij sobie na konto phpMyAdmin zainstaluj i sprawdz czy bedzie działać, ewentualnie po 21:30 odezwij sie na GG to powalczymy

cicik: Tu jest inny problem: przenoszenie ze starej wersji (4) MySQL na nową (5)..

Aha to teraz czaje problem. W MySQL 4 nie było jeszcze wyboru kodowania.

Kiedyś też tak bazę przenosiłem.

Generalnie zadziałało to tak, że jak miałem stronę kodowaną w iso-8859-2 to wyeksportowałem ją phpmyadminem do pliku.

Potem w tym pliku na początku wstawiłem set names latin2; i zaimportowałem phpmyadminem na nowym serwerze.

Wiem, że we wcześniejszym poście pisałem, że phpmyadmin psuł taki eksport ale wtedy to jeszcze działało. Mam podejrzenia, że twórcy od tamtej pory coś popsuli albo nie wyszła im współpraca z kodowaniem wbudowanym w mysqla.

Najwyższej jakości strony internetowe można zamówić w firmie Invini.

Niestety nie mogłem sie połacyzc z Twoją bazą zdalnie :) aby to potwierdzić, i skłaniam sie przy mojej tezie że winę ponosi phpMyAdmin

Ale że co? phpMyAdmin powoduje że na stronie nie wyświetlają się polskie znaki?

phpMyAdmin nie jest doskonały i jak się polskie znaki nie wyświetlają to nie należy się tym przejmować....

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

U mnie problemem były różne wersje mysql 4 i 5 oraz phpmyadmina 2.9.2 i 2.11.6. Do tego system kodowania znaków: ISO 8859-2 Central European (latin2) - home.pl oraz UTF-8 Unicode (utf8) - hostnine.com

1. eksportujesz plik phpmyadminem i sprawdzasz w wyeksportowanym pliku, czy są polskie znaki. Jeśli nie ma to zmieniasz "System porównań dla połączenia MySQL" (na stronie głównej phpmyadmina) oraz "System porównywania:" tabeli w zakładce Operacje, na taki sam. U mnie zadziałało przy latin2_general_ci (serwer home.pl), w obydwu miejscach. W bazie hostnine ustawiłem utf8_polish_ci w obydwu miejscach.

2. Sprawdzasz w jakim kodowaniu został tak na prawdę wyeksportowany plik np. Gżegżółką i przy imporcie ustawiasz to kodowanie. Jeśli teraz w bazie masz polskie znaki to wszystko jest ok :piwo: Jeśli w wyeksportowanym pliku masz w nagłówku DEFAULT CHARSET='kodowanie' to usuwasz te linijki, najlepiej wszystkie na raz jakimś edytorem.

3. Jeśli nadal nie widać na stronie polskich znaków to po połączeniu z bazą wstawiasz mysql_query("SET NAMES 'latin2'"); jeśli masz kodowanie iso-8859-2, jeśli utf-8 to mysql_query("SET NAMES 'utf-8'");

Metoda porównywania napisów w tabelach i polach zmieniasz na utf8_polish_ci jeżeli masz inną

jak na stronie kodowanie utf-8 to dopisz tam mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); przy połączeniu do bazy

nie może nie działać prawidłowo:)

BTW Magiczne SET names działa na wszystkich serwerach jakie znam z wyjątkiem IQ.PL - na IQ.PL możesz mieć bazę poprawnie zakodowaną, a jak użyjesz SET names to kodowanie na stronie jest totalnie wykrzaczone.

Co do problemu, na niektórych hostingach bardzo ważne jest właśnie używanie SET names - jak się nie użyje a domyślnie na hostingu jest ustawione dane kodowanie, to do bazy mogą być zapisywane krzaki, które na stronie będą się co prawda dobrze wyświetlać, ale w bazie będzie niestety kaszanka, a potem pozostają kombinacje różnymi metodami, po eksporcie podglądanie w jakimś edytorze czy polskie znaki są, potem czasami dodatkowo w edytorze - przenoszenie baz przerabiałem już kilka razy i w najgorszych przypadkach siedziałem nad tym nawet kilka godzin, żeby potestować różne kombinacje (a dla większych baz eksport i import trochę trwa :piwo: ).

Rekordzistą było dla mnie IQ.PL, na którym dojście o co chodzi z tym kodowaniem zajęło mi kilka dni - ale w końcu się tam też udało i teraz sobie radzę :)

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności