Skocz do zawartości

faktury za linki z systemow

etk-trading

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien dylemacik polegajacy na tym w jaki sposob zatytulowac klientowi fakture VAT za sprzedaz linkow z systemu.

Nie mam w temacie zadnego doswiadczenia poniewaz sprzedaz linkow z systemu realizuje po raz pierwszy.

System nie jest oczywiscie moja wlasnoscia a wiec sprzedaje cos czego de facto nie mam bo nie moge tego formalnie udokumentowac (faktu posiadania/nabycia praw do korzystania-dysponowania linkami), to handel wymienny przeciez, bo ja im strony ze spacem pod ich linki a oni mi linki (czy US nie bedzie mial problemu z takim procederem jak handel wymienny, niczym nie udokumentowany ?)

Co wpisujecie w tytule takiej fakturki ?

"usluga pozycjonowania" czy "sprzedaz linkow z systemu xxx" ?

Zastanawiam sie jak wytlumaczyc fiskusowi w przypadku kontroli co ja tak naprawde sprzedaje i z jakiego tytulu, tzn. dlaczego sprzedaje cos czego formalnie nie mam, nie jest to tak naprawde usluga, a jesli nie jest to usluga to co to jest ?

Jak to kwalifikujecie ?

Czy ktos mial kiedys problemy z US z tego tytulu ?

Jeszcze jedna sprawa, w regonie mam ,wpis "Informatyka" czy sprzedaz linkow nie moze byc przez przypadek podciagnieta przez US jako REKLAMA (ktorej nie mam w REGONie) ?

Macie jakies przykre doswiadczenia z US w zwiazku z ich interpretacja tego typu uslug jak sprzedaz linkow z systemow, sprzedaz linkow z wlasnych stron, czy uslugi pozycjonowania ?

Poszukujesz prezentu dla swojej kobiety ?

Jednym z lepszych jest bielizna oferowana przez nasz sklep ,szeroka gama rozmiarów, najniższe koszty wysyłki, najszybsza dostawa i opcja "prezent"

Dobry katalog z mocnymi linkami.

Jak blog to tylko e-nacja.pl blog e-uzależnionych.

Wystawiamy FV na "Sprzedaż walorów systemu e-weblink"

Rozumiem ze jestescie wlascicielem tego systemu ?

Jesl itak to sytuacja jest prosta, mi chodzilo raczej o sprzedaz linkow uzyskanych w systemie.

Prowadze dzialalnosc gosp, jestem podatnikiem VAT, mam kilkadziesiat serwisow ktore wrzucilem do jednego systemu, dostalem za to ileś tam punktow ,no i wlasnie tu zaczyna sie problem, słowo "dostalem" dla US to zadna argumentacja, nie mam formalnie zadnego dokumentu na podstawie ktorego moglbym zaswiadczyc ze nabylem te linki, tymczasem zamierzam sprzedac cos co nie jest moja wlasnoscia (z punktu widzenia US).

Jedno co jestem w stanie udokumentowac sa wydatki na hosting stron ktore wrzucilem do systemu oraz domen i tu slad sie dla US urywa, potem podlaczam te stron ydo darmowego systemu wymiany linkow z ktorym uskuteczniam niczym nie udokumentowany handel wymienny, oni mi linki w zamian za miejsce pod inne linki na moich stronach, potem ja sprzedaje linki uzyskane w wyniku tego niczym nie udokumentowanego handlu "wymiennego". Jendym slowem sprzedaje cos wirtualnego, bo w sumie ani to usluga ani towar, w dodatku nie mam na udokumentowanie praw sprzedazy tego "towaru" niczego czym moglbym sie podeprzec przed US.

Firma ktora cos sprzedaje (towar w wymiarze tradycyjnym nie wirtualnym) ma dokumenty poswiadczajace zakup towaru , bez takich dokumentow nie bylaby w stanie ich sprzedawac (legalnie)

Linki z systemow sa dosc specyficznym "towarem", zastanawiam sie po prostu jak to rozliczac, jak wystawiac dokumenty sprzedazy, generalnie jak ugryzc temat w taki sposob aby byc w zgodzie przepisami podatkowymi (ktore tak na marginesie chyba nigdzie na swiecie nie sa tak pokrecone jak u nas)

Jednym z lepszych jest bielizna oferowana przez nasz sklep ,szeroka gama rozmiarów, najniższe koszty wysyłki, najszybsza dostawa i opcja "prezent"

Sorry za pomyłkę ma byc "Wynajem walorów systemu e-weblink" i teraz do Ciebie nik się nie przyczepi.

My nie zastrzegamy odsprzedawania/wynajmu punktów osobom trzecim nie ma takiego zapisu wobec powyższego można wynajmować dalej osobom trzecim.

Opłaciłeś konto w systemie e-weblink (otrzyamłeś FV) wobec tego możesz go odsprzedać dalej z zyskiem całe konto lub wynająć jego walory (zwykła tranzakcja handlowa kupujesz - sprzedajesz / wynajmujesz odnajmujesz)

a w innych systemach to nie wiem

Marketing internetowy dla firm

No więc wlasnie w tym problem, podlaczylem sie do systemu w 100% darmowego, nie mam zadnego dokumentu poswiadczajacego uczestnictwo w tym systemie, z tego co wiem to jest regula i tak dziala wiekszosc systemow, m.in. livelink, linkme itp., przystapienie jest 100% free w zwiazku z czym ja osobiscie nie widze zadnej podstawy do tego aby formalnie cos z tego systemu sprzedawac. Tymczasem widze ze jest to praktyka dosc powszechna, pytanie jest wiec skierowane glownie do FIRM ktore uczestnicza w systemach, jak dokumentujecie sprzedaz linkow ? (:

US sa dosc bezwzgledne w swoich interpretacjach dlatego chcialbym sie odwiedziec jak to rozliczacie ,moze jest na forum ktos kto oparl sie o kontrole skarbowa i mial do czynienia z interpretacja dokumentow sprzedazy linkow z systemow ?

e-weblink konsultował się z prawnikiem w tej sprawie i mogę odpowiadać tylko za e-weblink, proponuje się tu skonsultować z doradcą lub księgową jak obejsc ten problem w innych systemach.

W e-welbinku kupiłeś masz podkładkę to wynajmujesz i zarabiasz , wszysko udokumentowane, nikt ci sie nie przyczepi :) Śpisz spokojnie

Marketing internetowy dla firm

Rozumiem ze temat jest dosc "delikatny" i nie kazdy bedzie chcial o tym otwarcie rozmawiac (((:

Zatem prosze admina o usuniecie mojego watku a sam udam sie do US w celu zasiegniecia opinii u zrodla. (:

Usluga - teoretycznie wyglada ok, ale wpisujac w tytule faktury np. usluga pozycjonowania nie mowisz US niczego ,czego konkretnie ta usluga dotyczy - jakiego serwisu itp. w przypadku np. gdyby US chcial skontrolowac ten dokument krzyzowo i ta druga strona (firma) potwierdzilaby ze kupila linki z jakiegos tam systemu a nie usluge "pozycjonowania" - masz problem, pochrzanione sa te sprawy podatkowe, czlowiek nie moze si enormalnie skoncentrowac na generowaniu przychodu, przeciez i tak odporawdza sie ten Vat i dochodowy a tu mimo tego po drodze jest jeszcze tyle pulapek ze oszalec mozna ... ):

"Reklama w internecie" jest w miarę bezpieczna.

Idealnie byłoby sporządzać z każdym klientem umowę,

która precyzyjnie opisuje charakter transakcji... :)

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Ja tytułuje F.VAT jako "Wynajem punktów w systemie e-weblink.com". Wydaje mi się że jest jest miarę poprawne z uwagi na to że system zezwala na wynajmowanie punktów...

dlaczego sprzedaje cos czego formalnie nie mam

W jakim sensie formalnie nie masz? Przecież punkty masz na Swoim koncie w e-weblinku więc i formalnie one są.

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Ja nie mowie o e-weblinku, mam punkty w systemie livelink (m.in) i te chce sprzedac, mam je ale mam je tytulem "handlu wymiennego" ja im strony z miejscem pod linki oni mi linki i nie ma na to zadnego papieru dla US (FV) i zastanawiam sie teraz czy mam formalne podstawy do formalnej sprzedazy tych linkow, z tego co widze praktyka sprzedazy linkow (m.in livelink) jest powszechna wiec sadzilem ze jest to jakos uregulwoane prawnie i chcialbym sie dowiedziec jak (:

Napisalem, ze najbezpieczniej jest napisac "usluga" z jednego prostego powodu: stwarza to najmniej potencjalnych problemow. Przetestowane w kilku firmach, rowniez internetowych.

Piszac: sprzedaz czegos tam, prowokujesz pytanie: czego. A nastepnie: jaka stawka vatu na to, czy sie zgadza z PKD i cala mase innych pi****l ktore generuje polskie pokopane prawo podatkowe.

Piszac: wynajem czegos, prowokujesz jeszcze wieksza ilosc pytan. Chociazby dotyczacych terminow powstania obowiazku podatkowego.

Piszac: usluga, masz wiekszosc pytan z glowy. To najbezpieczniejsze okreslenie na wiekszosc rzeczy za ktore bierzesz pieniadze w dzialalnosci internetowej.

W zaleznosci od tego, za co bierzesz pieniadze, piszesz:

- usluga reklamowa [gdy bierzesz kase za wyswietlanie bannerow na swojej stronie],

- usluga optymalizacji serwisu internetowego [gdy bierzesz kase za przygotowanie strony do pozycjonowania],

- usluga pozycjonowania serwisu internetowego [gdy bierzesz kase za pozycjonowanie],

- usluga rejestracji domeny [gdy bierzesz kase za sprzedaz subdomeny czy domeny],

- i wreszcie usluga reklamowa za pomoca linkow [gdy bierzesz kase za wyswietlanie linkow na swoich stronach czy za punkty w systemach wymiany linkow].

Dlaczego usluga? Gdy wystawisz fakture na sprzedaz: sprobuj wytlumaczyc czterdziestoletniej kobiecie z US co to sa punkty w systemach wymiany linkow i skad sie biora. A jak napiszesz ze je sprzedajesz, pojawia sie pytanie za ile i gdzie je kupiles? :) Jaka jest cena poczatkowa? Jakie sa koszty zakupu i inne koszty?

A jak piszesz usluga: masz takie pytania z glowy. Po prostu prowokujesz automatycznie domysl, ze pieniadze biora sie z WYKONANEJ PRACY z wykorzystaniem internetu, a nie z obrotu jakims towarem.

Termin: usluga czegos-tam pasuje po prostu najbardziej do wiekszosci dzialan internetowych. Bo jakby sie tak zastanowic, to wiekszosci rzeczy w internecie jest de facto wykonywaniem uslugi.

To co napisalem wynika z doswiadczen wiekszosci osob ktore znam osobiscie i ktore prowadza dzialalnosc w internecie, jak i moich wlasnych oraz porad ksiegowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności