Skocz do zawartości

faktury za linki z systemow

etk-trading

Rekomendowane odpowiedzi

Widze ze doskonale rozumiesz to o co mi chodzi, ja mam te same watpliwosci dlatego sprowokowalem te dyskusje (((:

Mam jeszcze jedna watpliwosc w przypadku uslugi reklamowej za pomoca linkow

w regonie mam INFORMATYKA (cala klasa 72), z tego co slyszalem REKLAMA podpada pod inna kategorie i tu pojawia sie pytanie czy powinienem uzyc w tytule FV slowa REKLAMA majac w REGONie tylko INFORMATYKE. W regonie mam podczepiona cala klase o numerze 72 wiec w jej ramach moze byc tak naprawde wszystko co zwiazane z informatyka

72.60.Z

Działalność związana z informatyką, pozostała

Pytanie czy moze to byc reklama Internetowa, czy do reklamy jest zupelnie inna klasyfikacja ?

Cos czuje ze chyba trzeba bedzie poslac jakiegos maila do GUSu (((:

Poszukujesz prezentu dla swojej kobiety ?

Jednym z lepszych jest bielizna oferowana przez nasz sklep ,szeroka gama rozmiarów, najniższe koszty wysyłki, najszybsza dostawa i opcja "prezent"

Dobry katalog z mocnymi linkami.

Jak blog to tylko e-nacja.pl blog e-uzależnionych.

A jak napiszesz ze je sprzedajesz, pojawia sie pytanie za ile i gdzie je kupiles? :) Jaka jest cena poczatkowa? Jakie sa koszty zakupu i inne koszty?

To Coca Cola, BMW czy Danon, gdzieś kupują swoje wyroby a później je odsprzedaj ??

Jakie sa koszta, to chyba jasne cena domen, serwerów, skryptów własna praca , praca zatrudnionych pracowników i wiele innych czynników to chyba koszta, a może znowu sie mylę bo ostatnio piszą mi ludzie ze głupoty wypisuje :)

Moim zdaniem wynajmowanie linkow spokojnie da sie podpiac pod "dzialalnosc informatyczna, pozostala".

A swoja droga dziwie sie, ze nikt Ci nie doradzil wpisanie wszystkich PKD jakie Ci tylko przychodza do glowy :) U mnie w firmie wpisy PKD nie mieszcza sie na jednej stronie :) Po co doplacac pozniej 50 zlotych za modyfikacje REGON - wrzucasz wszystko [poza oczywistymi rzeczami, ktorych nie planujesz, na przyklad obrot hurtowy paliwami ;)] i masz spokoj...

To Coca Cola, BMW czy Danon, gdzieś kupują swoje wyroby a później je odsprzedaj ??

Jakie sa koszta, to chyba jasne cena domen, serwerów, skryptów własna praca , praca zatrudnionych pracowników i wiele innych czynników to chyba koszta, a może znowu sie mylę bo ostatnio piszą mi ludzie ze głupoty wypisuje :)

Nie zrozumiales niczego: ani o co chodzi w tym temacie, ani o co chodzi pytajacemu, ani o co chodzi w mojej odpowiedzi.

merti to znaczy ze jak coś produkuje ponoszę koszta z tego tytułu to żeby mnie sie urząd nie czepiał to lepiej jak wpisze usługa a nie sprzedaż czy wynajem??

To może lepiej zrobić tak:

Sprzedajesz punkty plus 1 link na jakieś swojej stronie i wtedy spokojnie możesz wpisać wynajem powierzchni reklamowej.

Znając życie znów sie dowiem ze nie rozumie oco chodzi i źle pisze trudno życie :)

Napisalem, jak wygladaja moje, mojego otoczenia i zaznajomionych firm oraz jednego ksiegowego konkretne doswiadczenia w tej kwestii. A one mowia, zeby w takich sytuacjach wpisywac na fakturze raczej usluge, niz przedmiot. Czyli "usluga reklamowa za pomoca odnosnikow internetowych" zamiast "sprzedaz punktow w systemie wymiany linkow". I tyle.

A reszta to zycie. Zalezy od urzednika. Zalezy od urzedu. Najlepiej pytac, wlasnego ksiegowego czy nawet isc do urzedu i spytac... Wbrew pozorom nikt tam nie gryzie.

To prawda co piszesz o urzedzie, w mojej skarbowce dla przykladu mniej wiecej 2 lata temu nastapila totalna odmiana, napuscili troche swiezej krwi ,urzedniczki mocno wyladnialy i wyszczuplaly, srednia wieku mocno sie obnizyla a wspolczynnik urody poszedl naprawde ostro do gory, az milo popatrzec stojac przy okienku z deklaracja VAT 7 (((: , bylem tam juz pare razy skladac wyjasnienia z tytulu drobnych omylek, wszyscy tacy uprzejmi, chetni do pomocy, po prostu do serca przyloz, az sie nieswojo czulem ze oni tacy mili (((:

Musze sie wybrac i zapytac, bo to faktycznie interpretacja zalezy od konkretnego urzedu.

Ale dzieki za informacje, tez sadzilem ze bardziej neutralnie bedzie wpisac usluga, bo w sumie w pewnym sensie to jest usluga, realokuje linki pozycjonujace na konto Klienta (:

Dzieki

Jednym z lepszych jest bielizna oferowana przez nasz sklep ,szeroka gama rozmiarów, najniższe koszty wysyłki, najszybsza dostawa i opcja "prezent"

ja wystawiam

usługi internetowe. punkty systemowe .. tu pada nazwa systemu i ilosc i podaje pakiet i cena

jak ktos sie bedzie chcial doczepic to zawsze to zrobi, kwestia czy przyjmie informacje co to jest czy nie i oczywiscie VAT 22 %, aby sie nie trudzic w domysly ile powinno tego byc

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

Wbrew pozorom nikt tam nie gryzie.
Tak, bo czują się kompletnie nieodpowiedzialne i są!

Co jeden urzędnik daje Ciebie na pismo, to kontroler US może zignorować (bo taki ma przepisy), bo jest niezgodne z prawem, i Cie powiedzić, że ta sprawa musi skierować do sądu, bo nie płacenia podatków nawet w dobrej wierze to przestępstwo! (też mily - robi tylko swoje pracy).

Ale rzadko, że pytają o dochody (u nas nie w cale i byłi kilka tygodni), raczej o koszty pytają i zakwestionują...

Musze popatrzec w ten swoj regon, tzn. dodac reklame bo zbyt wiele watpliwosc co do tego mam.

Pytanie czy moze to byc reklama Internetowa, czy do reklamy jest zupelnie inna klasyfikacja ?

Nie, reklama to 74.40.z i jest to dosyć istotny wpis pod który można podciągnąć prawie wszystko, na tyle istotny, że u mnie jest to główny wpis.

ps. Merti ma rację, usługa [reklamowa] to bardzo bezpieczne wyjście. Im bardziej idziecie w szczegółowość, podajecie nazwy (!) itp. tym większe szanse na jakieś pytania.

ps. Merti ma rację, usługa [reklamowa] to bardzo bezpieczne wyjście. Im bardziej idziecie w szczegółowość, podajecie nazwy (!) itp. tym większe szanse na jakieś pytania.

A pewnie ze mam, a to dlatego ze testowalem na wlasnym grzebiecie ;)

Jeszcze jedna sprawa juz konkretnie odnosnie systemow wymiany linkow. O ile na przyklad e-weblink pod wzgledem prawnym jest bardzo porzadny, wszystko jest legalne i dziala w umocowaniu prawnym, o tyle istnieja rozne inne "przedsiewziecia" ktore juz umocowania prawnego miec nie musza, bo nikt o to nie zadbal.

Podajac na fakturach konkretne nazwy domeny czy systemu wymiany linkow, i piszac ze faktura jest za sprzedaz tych punktow, mozna sprowokowac taka sytuacje ze sprzedajemy cos co w sensie prawnym i skarbowym nie istnieje... Mozna sobie przez to biedy napytac. A tak: piszemy usluga reklamy internetowej i gotowe [jak ktos spyta co to za reklama: za pomoca odnosnikow na stronach internetowych]. I tyle.

Jeszcze raz powtorze to co wynika z mojego bezposredniego doswiadczenia. Jak na fakturze piszemy "sprzedaz czegos" to kierujemy uwage na towar czy przedmiot za ktory bierzemy pieniadze. A jak piszemy "usluga czegos" to automatycznie tworzymy wrazenie, ze sprzedajemy PRACE i WYNIKI PRACY. A w gruncie rzeczy punkty wymiany linkow to przeciez wynik PRACY wlozonej w ich zbieranie. Wiec spokojnie mozna ich wynajecie nazwac usluga, bo de facto nasze strony internetowe pracuja na te punkty caly czas.

I jeszcze jedna sprawa: do przychodu generalnie najrzadziej sie przyczepiaja. W koncu czy to sprzedaz czy wynajem czy usluga i tak w sensie podatkowo-pienieznym placimy tyle samo fiskusowi...

Dokładnie merti dobrze piszesz, najważniejsze dla urzedu skarbowego sprawą jest to że za każdą sprzedaż jest odprowadzony Vat i oddajesz to co się należy, czyli ze wszystkiego się rozliczasz,

a w tytule należy podawać prawdę i nie kombinować czyli opisac to co sprzedałeś

sprzedajesz link w tytule: sprzedaż linku reklamowego

sprzedajesz umieszczenie bannera: zamieszczenie bannera reklamowego

sprzedajesz punkty do systemu linków: sprzedaż punktów internetowym systemie wymiany linków

mozęsz dopisać tez np ilość : sprzedaż 100 punktów w internetowym systemie wymiany linków

pozycjonowanie w lutym: pozycjonowanie za miesiąc luty

w tytule opisuje się tylko rodzaj sprzedazy, nie pisze się tam elaboratów jakich portali dotyczy sprzedaż, adresów stron, itd itd itd, ale w miare jak najbardziej wiarygodny podaje zwiezle co było rodzajem sprzedazy...

P.S błedem jest jeżeli ktos sprzedaje link na swojej stronie, lub banner, a w tytule wszystko opisuuje jako tytuł: reklama internetowa

OK ale warto dopisac czego dotyczyła ta sprzedaż reklamy czyli: reklama internetowa zamieszczenia bannera reklamowego

to tak z grubsza ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności