Skocz do zawartości

Powtarzanie wpisów w Preclach

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby zdobyć linki? :)

Idea precli polega na tym, że ktoś udostępnia Ci miejsce na Twój artykuł, w którym umieszczasz linki do pozycjonowanych stron. Piszesz i publikujesz taki unikalny artykuł, a dodatkowo go _linkujesz_. Precel jak i Twój artykuł nabierają mocy. Pojawia się nawet ruch z gogli na wpis, co dodatkowo przyczynia się do wzrostu odwiedzalności pozycjonowanej witryny. Ty jesteś zadowolony i właściciel precla jest zadowolony.

W praktyce wygląda to trochę inaczej. Większość precli to teraz zwykłe, niemoderowane śmietniki. W dodatku moc takich precli jest znikoma - brak linkowania przez autorów i często właściciela precla. Patrząc z perspektywy zwykłego użytkownika, do niczego innego sie nie nadają jak do zamieszczenia skopiowanego artykułu ze swoim linkiem :)

Piszesz na siłę.

Na siłę nie piszę na pewno. Po prostu robiłem porządki w moich preclach i wywalałem powtarzające się artykuły. Wtedy natrafiłem na ten przykład. A szukajka na PiO nie działa najlepiej, niełatwo cokolwiek w niej znaleźć.

Żeby zdobyć linki?

Ale ja nie podważam samego sensu pisania w preclach. Chodzi mi o to, że podobny artykuł ten "ktoś" umieścił na kilkudziesięciu innych stronach. Czy to nie mija się z celem?

Wielu ludzi piszę na swoich preclach coś w stylu "Upewnij się, że wpis jest unikalny i nie dodasz go do kolejnych 10 precli bo trafi do SI".

Dodawanie tego samego artykułu ma nawet jakis sens. To w jakimś sensie wynik tego, co sie dzieje na preclach. Precle moderowane porządnie to niestety rzadkość. W większości moderacja to lipa. Albo od tygodni lub miesięcy precel nie jest moderowany, albo moderowany na chybił trafił, a bardzo często nie przechodzą artykuły oryginalne u "purystów" preclowych. I jeszcze ten durny tekst powiadomienia ze skryptu promowanego na PiO - nie wiadomo jaki wpis nie przeszedł, nie wiadomo na jakim preclu. A wynik jest ten sam, bo taki precel wcale nie ma większej siły. Niemniej taki sposób traktowania precli przez "moderatorów" powoduje, że mało komu chce sie dodac oryginalne wpisy. Bo nie warto. A sa tacy mądrale, którzy twardo wymagają maksimum trzech (nawet dwóch) linków w treści, podczas gdy wychodzących w sumie jest np. 15. To nie sa równe korzyści dla obu stron. A linkowanie wpisów? Może lepiej podlinkowac kategorię.

Reasumując - odchyłki w żadna strone nie sa dobre, więc nie przesadzajmy.

Eksperyment Discover.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności