Skocz do zawartości

Podatek w przypadku zaroku w jednym roku a przelewu w drugim...

Paul

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wygląda taka sytuacja, konto adsense podsiadam już dość długi czas ale nie korzystałem z niego przez spory czas, następnie w poprzednim roku dla testu na jednej stronie zamieściłem na trochę reklamy następnie strona upadła o koncie zapomniałem jest tak prawie 20$, teraz google przysłało mi list z PIN-em (nie wpisywałem jeszcze PIN-u) i tutaj moje pytanie co mam zrobić z podatkiem ?? Jeśli reklamy były wyświetlane w poprzednim roku a przelew będzie w tym ?? Co i jak mam wpisać w PIT 36/37 (mam inne dochody) ??

Dzięki.

Przecież z tego co piszesz to nic nie zarobiłeś jeszcze. Z podatku rozliczasz się w miesiącu w którym dostaniesz kasę na swoje konto.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Przecież z tego co piszesz to nic nie zarobiłeś jeszcze. Z podatku rozliczasz się w miesiącu w którym dostaniesz kasę na swoje konto.

Chodziło Ci o to, że w przychód pojawia się w tym miesiącu, w którym na koncie jest przelew?

Na koncie AdSense mam podaną kwotę... W jaki sposób najprościej jest się rozliczyć z tego podatku tzn. przelewam na konto US tego co dostałem od Google i to wszystko (jak ten przelew ma wyglądać) ?? Czy w PIT w przyszłym roku muszę coś wpisywać czy nie ??

Według interpretacji mojego US należy zapłacić podatek w miesiącu wykonania usługi.

W "przykładzie" który podałem, a dotyczył on pp podobnego do google, fakture mam wystawiać na ostatni dzień miesiąca, w którym wykonałem usługe nieważne czy otrzymałem zapłate (prośbe o interpretacje pisałem ponad 2 lata temu, ale chyba nic się tutaj nie zmieniło).

@Lis - tak o to mi chodziło, chociaż wiem, że to nie jest do końca prawda, ale tak można to potraktować. Tym bardziej w przypadku osoby fizycznej. Poza tym lepiej poczekać, aż się otrzyma przelew, bo zawsze mogą bana dać i będzie trzeba odkręcać wpłaconą zaliczkę :D

@Paul - to co masz tam na koncie AS to jest nieistotne dla US, bo to jest kasa wirtualna. Nie jest powiedziane, że do zbierasz do 100$, poza tym mogą Ci dać bana i wtedy wpłacisz zaliczkę za coś czego nie masz. Zaliczkę na podatek wpłać w momencie w którym przekroczysz 100$ i kiedy Google Ci przeleje kasę na konto. Kasę dostaniesz np. w maju, to wtedy do 20 czerwca wpłacasz zaliczkę, od kwoty jaką Google wpłaciło Ci na konto bankowe.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

@Paul - to co masz tam na koncie AS to jest nieistotne dla US, bo to jest kasa wirtualna. Nie jest powiedziane, że do zbierasz do 100$, poza tym mogą Ci dać bana i wtedy wpłacisz zaliczkę za coś czego nie masz. Zaliczkę na podatek wpłać w momencie w którym przekroczysz 100$ i kiedy Google Ci przeleje kasę na konto. Kasę dostaniesz np. w maju, to wtedy do 20 czerwca wpłacasz zaliczkę, od kwoty jaką Google wpłaciło Ci na konto bankowe.

Google obecnie wypłaca od 10$ a ja mam już 20$ tylko narazie nie chcę ich "wypłacać" bo nie wiem czy później za nieduże sumy bede miał dużo zamieszania z US.

@Lis - tak o to mi chodziło, chociaż wiem, że to nie jest do końca prawda, ale tak można to potraktować. Tym bardziej w przypadku osoby fizycznej. Poza tym lepiej poczekać, aż się otrzyma przelew, bo zawsze mogą bana dać i będzie trzeba odkręcać wpłaconą zaliczkę :D

Tak myślałem, ale wolałem dopytać, bo potem tu ktoś to źle zrozumie i będzie miał do nas pretensje że go US ściga. :)

Niektorzy to czytac chyba nie umieja :) Paul przeczytaj co pisze na koncie ADS po zalogowaniu dokladnie

Jeżeli saldo konta osiągnie w dowolnym miesiącu próg 100,00 US$, płatność wyślemy przed końcem kolejnego miesiąca, jeżeli na koncie nie będzie żadnych blokad. Jeżeli na przykład saldo konta osiągnie próg płatności w listopadzie, płatność prześlemy pod koniec grudnia.
Wo Was Wann alle über Deutsche Städte Hamburg eine Stadt die niemals schläft

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności