Skocz do zawartości

Pierwszy certyfikat ssl :)

lieszek

Rekomendowane odpowiedzi

Hi,

Przychodzi czas gdy dla własnego dobra "trzeba" zainwestować w certyfikat ssl dla własnej domeny (strona internetowa przetwarzająca dane).

Tak sobie patrzę po cenach u PL pośredników i np home.pl:

- RapidSSL 200zł netto

- QuickSSL 400zł netto

- True BusinessID 600zł netto

Czym one tak w zasadzie w praktyce różnią się od siebie?

Na stronie home.pl z ofertą certyfikatów jakoś nie widać tak dużych różnic jak w cenach :D

Jedyne co widać to kwoty gwarancyjne ale czy to jest powód do tak dużych różnic w cenach?

Może mnie ktoś oświecić jak to z nimi jest w praktyce?

Jeżeli chodzi o ssl dla posiadanej domeny to jeśli poda się np. domena.tld to nie będzie ona działać na www.domena.tld ? trzeba robić przekierowanie 301 w .htaccess na www lub bez www tak?

Zaznaczę, iż nie chodzi o ssl dla strony a'la bank tylko zwykła strona/sklep.

Najtańsze certyfikaty są w godaddy.com(https://www.godaddy.com/gdshop/ssl/) już od 29.99 dolarów. Jeśli chodzi o zakres działania takiego certyfikatu to ten za 29.99 $ będzie ci działał tylko na konkretną domenę, którą wpisałeś, czyli jeśli podasz www.nazwa-domeny.pl to będziesz musiał robić przekierowanie z nazwa-domeny.pl. Oczywiście możesz sobie kupić droższy certyfikat na całą domenę (wildcard) jednak cena wtedy jest 10 razy wyższa, opłaca sie jak byś prowadził jakiś duży portal z różnymi usługami. Jeśli chodzi o poziom bezpieczeństwa, trudno mi sie wypowiadać, jednak myślę że dla zwykłego sklepu całkowicie wystarczy najtańszy certyfikat.

Podłączę się pod temat bo też mnie to nurtuje.

Czy certyfikat, za pomocą którego można wydawać (podpisywać) inne certyfikaty, np. na potrzeby "wewnętrzne" musi być jakiś specjalny (droższy)?

Najwyższej jakości strony internetowe można zamówić w firmie Invini.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności