Skocz do zawartości

Czy grozi mi kara za duplicate content?

damo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio ze względu na problemy z systemem do przyjaznych linków oraz rozwojem programu partnerskiego mam wiele wątpliwości i obaw przed otrzymaniem kary za duplicate kontent od Google( o ile niektóre podstrony już jej nie otrzymały)

1) Zacznę od programu partnerskiego. Niestety zauważyłem, że google indeksuje linki do mojego serwisu łącznie z końcówkami PP, co oznacza, że w wyszukiwarce pojawiają się linki np.:

Mojastrona.pl/?a=000000

Zastosowałem ostatnio skrypt, aby uniknąć indeksowania przez Google:

<?php
$domena = $HTTP_HOST;
$domena = strtolower($domena);

if (($domena != 'www.mojastrona.pl' 
&& $domena != 'mojastrona.pl') 
|| isset($a)) {

echo"<META NAME="ROBOTS" CONTENT"NOINDEX,NOFOLLOW">";

} else {

echo"<META NAME="ROBOTS" CONTENT"NOFOLLOW,INDEX">";

}
?>

(ustawienie zrobiłem na nofollow, ze względu na to, że w systemie jest trochę linków względnych, jednak nie jestem pewien, czy to dobrze)

Jednak czy to pomoże... czekam- minęło dopiero kilka dni.

Czy można za coś takiego dostać karę za duplicate do Google?

Czy można usunąć pozycje z linkami z google za pomocą „Narzędzie żądania usunięcia strony internetowej” ?

Jak na razie jedna prośba została odrzucona, źle ją umotywowałem, jednak obawiam się też, że jeżeli zgłoszę link partnerski do usunięcia, system może usunąć mi też URL-a bez końcówki.

2. Musiałem niestety zmienić linki do niektórych produktów ze względu na zmianę systemu do przyjaznych linków.

W poprzednim systemie Google nieindeksowano mi utworzonych przyjaznych linków, ale te wyglądające w ten sposób:

Mojastrona.pl/komponent/flypage……itp.…..

Linki były ustawione na przyjazne i były w wielu miejscach umieszczane(np. w artykułach do przedruku), przez co zbierałem ruch, jednak teraz przy nowym systemie musiały zostać zmienione. Nie chcąc tracić ruchu ze zdobytych linkowań, zrobiliśmy przekierowanie ze starych adresów na nowe.

Pod starymi adresami znajdują się artykuły z kodem przekierowującym, np:

header('location:https://www.mojastrona.pl/nowy-link-do-oferty.html');

Niestety Google teraz zaindeksowało i wysunęło na dobrą pozycję te stare linki, pod którymi znajdują się artykuły z przekierowaniami, natomiast te nowe pomimo że przez krótki czas były na dobrej pozycji, teraz w ogóle nie mogę ich znaleść po wpisaniu hasłą w Google(czyżby już otrzymały karę za duplicate)

Dodatkowo cały czas w indeksie znajdują się nieprzyjazne linki, co oznacza, że do jednej oferty w indeksie znajduje się kilka linków.

Czy powinienem zmienić kod przekierowania w taki sposób, aby Google brało pod uwagę tylko nowy link?

Czy może powinienem ręcznie usunąć stare linki(wszystkie) nie zważając na to, że mam z nich trochę ruchu tylko po to, aby nie dostać duplikate’a i czekać, że nowe linki wybiją się do przodu?

Korzystam z joomli i systemu sklepowego virtuemart, także niestety mam pewne ograniczenia i nie mogę wszystkiego ustawić ręcznie z htaccess, ale musze korzystać z systemu do linków.

Proszę Was o pomoc i jakieś podpowiedzi, jeżeli tylko znacie się trochę na temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności