Skocz do zawartości

jak utworzyć dobry moderowany precel?

kucharz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem prosić o pomoc w budowie dobrego moderowanego precla.

Jaki powinien być limit znaków czy słów, aby z jednej strony trzeba było jednak trochę treści, z drugiej strony żeby nie przestraszyć potencjalnych osób, gotowych dodać wpis?

Czy ma znaczeni praktyczne dla popularności, czy strona stoi na własnej domenie, czy na darmowej subdomenie?

Za wszelkie inne rady będę bardzo wdzięczny.

Czy ma znaczeni praktyczne dla popularności, czy strona stoi na własnej domenie, czy na darmowej subdomenie?

Jeżeli masz na myśli darmową subdomenę z darmowego hostingu (a nie swoją jakąś dodatkową subdomenę) to ma to bardzo duże znaczenie. Presel od razu zostanie uznany za niepewny i mało wartościowy, i możesz zapomnieć o podlinkowywaniu wpisów przez użytkowników.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Mam jeden na darmowcu i to chyba najbardziej przeklętym Y. i jak na razie przetrwał niejednego na pięknych .pl-kach :D. No, ale ogólnie to jest to zawsze ryzyko i linkujesz nie swoją domenę.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Webbest.eu

Mam jeden na darmowcu i to chyba najbardziej przeklętym Y.

Mówisz o Zadbanym?

Sam mam zamiar postawić kolejnego precla (mam już domenę, czekam na firmę hostingową), dlatego i ja spytam o coś w tym temacie :D Otóż nurtuje mnie sposób moderacji presella. Czy akceptujecie duplikaty artykułów? Jak w ogóle sprawdzacie czy dany artykuł jest duplikatem?

eżeli masz na myśli darmową subdomenę z darmowego hostingu (a nie swoją jakąś dodatkową subdomenę) to ma to bardzo duże znaczenie. Presel od razu zostanie uznany za niepewny i mało wartościowy, i możesz zapomnieć o podlinkowywaniu wpisów przez użytkowników.

Nie miałem na myśli darmowego aliasu, a wykorzystanie darmowej subdomeny u hostingodawcy -hekko.pl Nie wróże źle firmie, wręcz przeciwnie, ale jets to młoda firma i sam nie wiem czy nie lepiej przenieść precla na jakąś domenę i spać spokojnie względem jego przyszłości.

Standarc to chyba 1000 znaków wraz ze spacjami + 3 linki w treści. Co do darmowych subdomen - odpuść sobie. Osobiście nigdy nie dodaję wpisów do tego typu precli.

No taki jest standard, ale zastanawia mnie, czy zwiększenie tego limitu i/ub ograniczenie ilości linków wychodzących da lepszą jakość precla? Czy to raczej odstraszy osoby, co sądzicie?

PS. Dziękuję bardzo za poruszenie tematu

Jak zrobisz 2 linki w treści nikt się nie obrazi. A podwyższenie limitu znaków może spowodować, że użytkownicy świadomie będą dodawali tylko wartościowe strony z wiarą, że naprawdę taki wpis im pomoże. I pewnie nawet będą chcieli linkować :hi:

Tysiąc znaków w artykule to chyba optymalna ilość na minimum.

Z pozostałych spraw warto często sprawdzać i puszczać artykuły, warto (trzeba właściwie) swoją stronę linkować, nie licz raczej że użytkownicy będą linkować bo w praktyce czynią to dość rzadko.

Dobrze jest robić precle tematyczne, przy odpowiedniej skórce i opisie oraz tematycznych wpisach można je zakamuflować tak że precla nie będą przypominały.

No taki jest standard, ale zastanawia mnie, czy zwiększenie tego limitu i/ub ograniczenie ilości linków wychodzących da lepszą jakość precla? Czy to raczej odstraszy osoby, co sądzicie?

Nie licz że ludzie będą wchodzić do ciebie i tworzyć ci unikalne arty po kilka tysięcy znaków. To mit. W praktyce jest dużo gorzej.

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

sz3lo, nie liczę :hi:. Dopiero zaczynam, ale postaram się go w miarę mozliwości i wiedzy podlinkowywać

Otóż nurtuje mnie sposób moderacji presella. Czy akceptujecie duplikaty artykułów? Jak w ogóle sprawdzacie czy dany artykuł jest duplikatem?
Przeglądając forum natrafiłem na artykuł, może okazać sie pomocny ;)

Mówisz o Zadbanym?

Tak :hi: To zaskoczyłeś mnie ;)

Czy akceptujecie duplikaty artykułów? Jak w ogóle sprawdzacie czy dany artykuł jest duplikatem?

Ja nie akceptuję, sprawdzam googlami, ale ktoś napisał plugin do tego chyba maximus, ale nie jestem pewny.

Co do linkowania przez użytkowników, to niektóre osoby nawet mocno linkują swoje arty ze stacjonarnych stron swojego zaplecza. Sam linkuje swoje arty, ale tylko w bezpiecznych, pewnych miejscach w sieci i takie wpisy są bardzo skuteczne, ale jak "historia" precelków pokazuje - tak jak szybko wyrastają, tak samo szybko znikają.

Webbest.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności