Skocz do zawartości

Przyjazne linki, a google

yomas

Rekomendowane odpowiedzi

co do zamiany znaków - w komponencie masz ileśtam wymienionych znaków. nie ma jednak polskich. Wystarczy dodać:

ą:a Ą:A

ć:c Ć:C

chyba, że chcecie mieć małe literki to:

ą:a Ą:a

ć:c Ć:c

albo zamiast : jest | - nie pamiętam dokładnie

bez tego tworzy zamiast:

adres.pl/bączek-pączek

robi:

adres.pl/b-czek-p-czek

gratuluje samozaparcia i udanej instalacji. nie było mnie żebym mógł wcześniej pomóc:)

a co do długich adresów powodowanych długą nazwą artykułu to szczerze proponuję pomyśleć nad krótszą nazwą i treściwszą.

73321314cb3.gif

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Hej no to juz jest w poradniku BIELACK co pisales ,ale dzieki chociaz za to ;)

a co do długich adresów powodowanych długą nazwą artykułu to szczerze proponuję pomyśleć nad krótszą nazwą i treściwszą.

no tez tak sadze czyli edytowac po prostu dluzsze arty i slowa kluczowe w linki wpinac ?

czy moze przy dodawaniu artu skracac tytuly ?

pozdro.

Joomla! ma dwa miejsca do wpisania tytułu dla artykułów, prawda? Title i Tilte Alias.

Komponent JoomSEF tworzy linki ze słów w polu Title Alias.

Ja daję inne tytuły do artykułów, a inne do tworzenia linków - różnice są zwykle nieznaczne, ot, usunę spójniki czy słowa dziwnie wyglądające po kastracji z polskich znaczków. Wszystkim taką metodę polecam, bo wygląda to rozsądnie.

PS.

Będę to musiał dopisać do poradnika ;-)

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

mam jednak jeszcze pytanko ... Na dole mojej strony pojawił się teraz tekst:

"JoomSEF SEO by Artio.

[..]"

Może nie do końca o tym, o co pytasz, ale jednak polecam sprawdzić i choćby dla wprawy przetestować: Edycja stopki w Joomla!

;)

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Panie Bielack ,a posiada Pan moze wersje joomla 1.13.IE-iso ktora ma zmienione kodowanie prawidlowo ?

bo z serwisu jak pociagnolem to mam krzaki na maxa i pytalniki :rolleyes: i wiem ze jest to wina bazy i kodwania ale nie potrafie tego zrobic pod ta wersje joomla 1.13.IE-iso czy joomla 1.13.IE-utf8 ;)

milego dnia.

Ważna rzecz przed instalacją CMSa - zakładasz bazę i przez PhpMyAdmin sprawdzasz (i ustawiasz prawidłowe) kodowanie bazy. W ten sposób można uniknąć wielu problemów.

A co do wersji Instalacyjnej Joomla! - wczoraj ściągnąłem prosto ze źródła 1.0.15, zainstalowałem (kodowanie UTF8) i załadowałem polski lang z 1.013 UTF - działa doskonale. Panel adm i tak jest przecież od wersji 1.013 po angielsku, więc może spróbuj tej metody?

pozdrowienia

Powiem szczerze, że po przejściu na przyjazne linki w moim serwisie odwiedzalność stron wzrosła 10-krotnie. Kwestia tylko, co w takim linku powinno być. Z tego co obserwuję, to w URLach można upchnąć sporo słów kluczowych bez negatywnych skutków, zresztą robi tak sporo dużych serwisów zagranicznych pozycjonowanych w trudnej branży.

02-468x90.gif

Chyba recznie moge usunąc wpis ze strony głównej ? Tzn czy bedzei to legalne, czy tez uzywajac tego komponentu musze godzić się na kilku wierszowy spam na stornie, ktorzy w przeciwienstwie do wpisu w metatagach, wyglada nieciekawie i jest widoczny dla uzytkownika :/

Legalne jest ale nie przyzwoite jesli nie nie masz pelnej wersji. Przeciez te linki to linki sponsorow dzieki ktorym mogles pobrac sobie to za darmo wiec powinienes to przemyslec..

Pozdro ......

Ważna rzecz przed instalacją CMSa - zakładasz bazę i przez PhpMyAdmin sprawdzasz (i ustawiasz prawidłowe) kodowanie bazy. W ten sposób można uniknąć wielu problemów.

A co do wersji Instalacyjnej Joomla! - wczoraj ściągnąłem prosto ze źródła 1.0.15, zainstalowałem (kodowanie UTF8) i załadowałem polski lang z 1.013 UTF - działa doskonale. Panel adm i tak jest przecież od wersji 1.013 po angielsku, więc może spróbuj tej metody?

No dobry pomysl ale pod joomla 1.0.15 nie dziala duzo komponentow, templatki krzaczą a juz nie wspomne i polskich wersjach ;).

a co do 1.0.13 to zrobie tak walne eng wersje na utf8 i potem zaladuje lang z 1.013 UTF . bo w te wyzsze sie nie wdrazam narazie wersje

ta 1.0.13 jest stabilna... dzieki za pomoc Bielack

Dam znac jak zainstaluje ,a jezyk Pl. admina moze byc z krzakami :rolleyes: bo na czym beda pracowac pracownicy :rolleyes:

Poza tym mam pytanie dlaczego w newsy robot google mi indexuje tak :

Joomla - portal dynamiczny i system zarządzania treścią, Najnowszy ebook do obslugi gry ...

hmmm spotkal sie ktos kiedys z tym ??? wcian mi Joomla- portal :D przed newsa ...

Mozliwe ze to chodzi o to ze w contect jest ten opis w danej kategorii i to dodaje ???

Powiem szczerze, że po przejściu na przyjazne linki w moim serwisie odwiedzalność stron wzrosła 10-krotnie. Kwestia tylko, co w takim linku powinno być. Z tego co obserwuję, to w URLach można upchnąć sporo słów kluczowych bez negatywnych skutków, zresztą robi tak sporo dużych serwisów zagranicznych pozycjonowanych w trudnej branży.

Jaka tematyka jesli mozna wiedziec ???

Sanchez - piszę o wersji 1.015 a nie o 1.5.1. Czyli o ostatniej tymczasem wersji stabilnej serii 1.1

Roboty Ci indeksują tekst o Joomla!, bo masz pewnie w głównych meta taką pozostałość instalacji.

pozdrowienia

Dzieki za odpowiedz tu jest przyklad :

https://www.google.com/search?hl=pl&cli...&lr=lang_pl

i gdzie mam to usunac bo z tego co wiem meta tagi mam puste nic nie mam moze dlatego on domyslnie dodaje text ?

w co watpie i mysle ze to jest czegos innego wina ;) i co do tej wersji 1.015 skad ja pobrales z polskeigo jakiegos serwisu chyba nie :D

moglbys podac linka ? i czy jest ona juz dobrze przetestowana sprawdzona ???

Oj, panie kolego - nie odrobiłeś lekcji: zakładka Metadane.

Bez wnikliwej lektury strony www.pomoc.joomla.pl nie będziesz sobie świadomie radził z tym CMS. Poświęć długą chwilę na przeczytanie wszystkich poradników na tej stornie - okaże się, że z Joomla! można zrobi więcej, niż się wydawało i jest to proste - ale trzeba wiedzieć, gdzie i w jakiej kolejności klikać.

Bardzo żałuję, że "polski support" Drupala nie stoi na takim poziomie. Właśnie ze względu na kapitalne poradniki Joomla! jest doskonałym CMS na początek.

A wersję 1.015 stable ściągnąłem z oficjalnej witryny. Prócz łatek bezpieczeństwa nie widzę żadnych różnic z 1.0.13.

pozdrowienia

Oj, panie kolego - nie odrobiłeś lekcji: zakładka Metadane.

Bez wnikliwej lektury strony www.pomoc.joomla.pl nie będziesz sobie świadomie radził z tym CMS. Poświęć długą chwilę na przeczytanie wszystkich poradników na tej stornie - okaże się, że z Joomla! można zrobi więcej, niż się wydawało i jest to proste - ale trzeba wiedzieć, gdzie i w jakiej kolejności klikać..

Hej i dzieki za odpowiedzi ;) wiec tak znam to co piszesz na gorze hehe szkolenia prowadze z panela joomli i mambo :) i pisze ci ze mialem ten napis kiedys Joomla - portal dynamiczny i system zarządzania treścią i w kategoria aktualnosci i go wywalilem to juz nie pokazywal tego a w metach mam teraz 1 ,2 a pozostalosc :

Tytuły pozycji w metadanych: Tak

Autor w metadanych: Tak

chodzi o tego auta raczej nie bo to jest autor newsa - nie mam wiecej pomyslow:( przeszkuam jeszcze raz kategorie content.

a ty wiesz gdzie to jest ??? pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności