Skocz do zawartości

Jaki Linux?

Fidma

Wybór dystrybucji.  

59 użytkowników zagłosowało

1. 1. Która dystrybucja "na początek"?

• Ubuntu
      21
    • Kubuntu
      5
    • Xubuntu
      1
    • openSUSE
      2
    • Fedora
      1
    • Mandriva
      6
    • Gentoo
      1
    • Xandros
      0
    • inna ... (jaka?)
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym wybrał Slackware, SuSE, Debian - jednak nie dla początkujących.

Z tego co widziałem Madriva nie stawia większych oporów.

Chociaż nie wiem, czemu każdy na siłę wciska linuxa na okienka. Nikt mi nie wmówi, że linux w trybie graficznym śmiga jak przecinak i że na starszym sprzęcie nie będzie zamulał.

Także, jeżeli tak jak napisałeś, że starszy sprzęt + starsze osoby to zastanów się nad XP Home OEM, oczywiście uważając na allegro-pułapki.

poproszę więc o 5 powodów dla których Ubuntu jest lepsze od Mandrivy ?

Patrząć z punktu urzytkownika, a nie programatora :)

1: https://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Gutsy_pl

2: apt-get

3: synaptic

4: szybka i łatwa instalacja

5: ubuntu nawet grube jest i tak szybsze i stabilniejsze od mandrivy

dla starszych osób, typowo do Internetu i prostych prac biurowych

Czyli te osoby nie będą konfigurowały systemu, a będą jedynie jego użytkownikami. Konfiguracja jak rozumiem będzie należała do Ciebie. Nie musisz więc wybierać tych najłatwiejszych dystrybucji gdzie można wszystko wyklikać (opensuse, mandriva). To Ty musisz użytkownikom zainstalować środowisko graficzne, przeglądarkę, programy biurowe itp. i będą działały tak samo w każdej dystrybucji. Najlepiej zatem wybierz dystrybucję, którą znasz najlepiej.

Warto się zastanowić jednak nad wyborem środowiska graficznego i oprogramowania.

Środowisko graficzne - trzy są najbardziej godne uwagi:

KDE - na słabszym sprzęcie może trochę wolno działać, świetnie spolszczone, wydaje się trochę trudniejsze niż GNOME (więcej opcji)

GNOME- na słabszym sprzęcie może równie wolno działać jak KDE, świetnie spolszczone, bardzo intuicyjne i proste w obsłudze

XFCE - mniej wymagające środowisko graficzne, chyba są luki w spolszczeniu, dość intuicyjne

Oprogramowanie:

Najlepiej zainstalować te programy, które są dostępne także na Windows (wówczas użytkownicy będą mniej zdezorientowani), czyli Firefox, OpenOffice. Zabawa w inne pakiety biurowe typu KOffice, lub Abiword + Gnumeric może być ciężka.

Program partnerski na Twoje katalogi i precle! Nawet 20% prowizji!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności