Skocz do zawartości

Koszt domeny .pl

matbla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kupiłem domenę .pl w serwisie domenynet.pl za kilka złotych, bo była promocja. Niestety przedłużenie jej już nie jest takie tanie. Zastanawiam się, czy jeśli nie przedłużę tej domeny to czy po jej wygaśnięciu będę mógł zakupić domenę .pl po promocyjnej cenie w innym serwisie np. home.pl czy tylko po tych droższych cenach?

Pozdrawiam,

Mati

a to mi wszystko nie przeszkadza. strona ma pagerank 0, malo ludu na nia wchodzi - nawet nie zauwazy, ze chwilowo nie chodzi (gorzej chyba z miejscem w wyszukiwarce, bo spadnie?), a nawet jak ktos zakosi to nic sie nie stanie ;]

Nie licz, że odkupisz swoją domenę od niedawna mocniej firmy inwestują w tzw. "opcje na domeny". Pewnie Twoja domena już jest w opcjach. Mozna było się w to bawić dopóki nie było graczy z zagranicy, teraz nawet w polsce parę milionów USD zostało w to zainwestowanych. Lepiej zapłącić nawet 100 zł (to naprawdę tak dużo ?) za przedłużenie niż zobaczyć jak ktoś ją odkupuje za 1000 zł od brokera ;).

Witam,

Zawsze można sprawdzić, czy dana domena nie ma założonej opcji w bazie WHOIS. Co do opcji, to zostało założonych ponad 6000 takowych w tym miesiącu. To nie jest dużo biorąc pod uwagę, że obecnie mamy zarejestrowanych ponad 866000 domen polskich.

Osobiście jednak polecam odnowienie domeny na kolejny rok. Jeśli cena jest zbyt wygórowana, można zabrać kody authinfo i przenieść się do tańszego usługodawcy.

Nie ma co liczyć, iż uda się utrzymywać domenę przez kilka lat, rezygnując z niej co rok i rejestrując od nowa za kilka złotych.

Miłego dnia,

Bartłomiej Juszczyk

Nie ma co liczyć, iż uda się utrzymywać domenę przez kilka lat, rezygnując z niej co rok i rejestrując od nowa za kilka złotych.

Czy jest coś o czym nie wiem? Co stoi na przeszkodzie, aby tak właśnie robić?

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Czy jest coś o czym nie wiem? Co stoi na przeszkodzie, aby tak właśnie robić?

spróbuj chociaż raz ..... a potem się pytaj !!!

Nie pytam siebie, tylko BartłomiejJ. Skoro na domenie może istnieć tylko jedna opcja, to jak jest możliwe przejęcie jej przez kogoś innego? Nie rozumiem tego, dlatego proszę o wyjaśnienie.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Witam,

@arek_inc na domenie rzeczywiście można założyc tylko 1 opcję, tak więc teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie aby z niej co roku rezygnowac, a następnie rejestrowac w cenie promocyjnej. Natomiast trzeba pamiętac, iż taka domena przez kilka dni będzie niedostępna do rejestracji. Jeśli nie zależy nam na danej nazwie, nie mamy pod nią żadnego serwisu OK. Natomiast w przeciwnej sytuacji - lepiej zapłacic tą stówę.

Miłego wieczoru

Bartłomiej Juszczyk

Hehe wiele moich serwisów na różnych hostingach i tak nie działa często całymi dniami, więc jak przeniosę je na dobre maszyny i skorzystam z opcji wyjdzie na to samo ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności