Skocz do zawartości

Rozmaite pytania dot. pozycjonowania

Orish

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie zaznaczam, że zdążyłem już przetrząsnąć kilkaset tematów na tym forum i niektóre z poniższych pytań zadaję z pełną świadomością ich powielenia. A zadaję je dlatego, że albo nie jestem usatysfakcjonowany tym, co do tej pory przeczytałem na dany temat, albo dlatego, że chciałbym, by swoją opinię wyraziło więcej osób.

Zdaję sobie też sprawę, że na niektóre pytania nie sposób precyzyjnie odpowiedzieć, ale mnie zadowoli nawet bardzo nieprecyzyjna odpowiedź, jeśli tylko będzie profesjonalna ;)

1. Jak pozycjonować, jeśli systematycznie pojawiają się nowe frazy do wypozycjonowania (nowe tytuły gier)? Rezygnować ze starszych na rzecz nowszych, bardziej priorytetowych, czy starać się pozycjonować serwis na coraz to większą ilość fraz?

2. Jak, biorąc pod uwagę zarówno aspekt pozycjonerski, jak i marketingowy, lepiej nazywać domeny? Lepiej żeby to była nazwa serwisu czy słowo kluczowe określające jego tematykę? (oczywiście mowa tu o sytuacji, gdzie nie ma komfortu, że nazwa serwisu zawiera słowo kluczowe)

3. Czy title powinien być inny na każdej podstrony, czy wystarczy jeśli taki sam mają np. wszystkie podstrony w danym dziale serwisu (biorąc pod uwagę, że w nazwie działu są słowa kluczowe, a w nazwach poszczególnych artykułów itp. niekoniecznie)?

4. Jak duże znaczenie ma to, czy link jest tekstowy, czy obrazkowy (oczywiście z altem)? Jest to kwestia tylko tego, że obrazkowe nie mogą mieć anchora?

5. Czym jest odpowiednio zbudowana struktura linków wewnętrznych? Jakie są sposoby na zbudowanie takowej? Co oznacza "przekierowanie PR do strony głównej przez nofollow"?

6. Czy Google negatywnie odbiera obecność linków zewnętrznych z atrybutem nofollow lub linków prowadzących do zewnętrznych stron za pomocą skryptu przekierowującego?

7. Jaka jest granica wielkości każdego ze znaczników <hx>, której nie należy przekraczać?

8. Czy, wymieniając się linkiem serwisem, z którego link ma identyczną moc, jak link umieszczony w moim serwisie, wyjdę na "zero"? (chodzi tu o kwestię negatywnego wpływu linków wychodzących)

9. Lepiej pozycjonować tylko stronę główną czy podstronę, która dotyczy pozycjonowanej frazy?

10. Serwis posiada forum, które nigdy nie było świadomie pozycjonowane (wiadomo - spontaniczna reklama forum przez użytkowników jest) i raczej nie planuję tego robić. Może jednak warto zgodnie z powiedzeniem "lepszy rydz niż nic" skorzystać z systemu wymiany linków?

11. Istnieje gdzieś możliwie dokładna lista istniejących technik pozycjonowania? :) Bez żadnego rozwodzenia się nad każdą z nich, po prostu hasłowy spis tego wszystkiego co - z różną skutecznością i różnymi konsekwencjami - można wykorzystać, by poprawić pozycję serwisu.

12. Czy warto do pozycjonowania 1-2 serwisów na raczej mało konkurencyjne frazy tworzyć całe zaplecze? Z ilu stron tematycznych (zadbanych i dość silnie podlinkowanych) powinno składać się takie w miarę dobre zaplecze (kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt)? Jak dużo podstron zapełnionych unikalną treścią powinna posiadać taka solidna strona zapleczowa?

1. sprawdzać w statystykach wejść na stronę czego szukają ludzie i dać im to :P znaczy znaleźć swój target. na wszystkie gry pozycjonowanie wyszłoby dość drogo.

2. lepiej słowo kojarzące się z dziedziną, której dotyczy serwis, krótkie, wpadające w ucho a jeśli przy tym będzie w nim słowo lub fraza na które pozycjonujesz to już pełen sukces.

3. lepiej jeśli inny ale jak najbardziej naturalnie - tytuł powinien odzwierciedlać zawartość podstrony - serwis robisz dla ludzi nie dla robotów (taki frazes, który każdy i tak naciąga w praktyce B) ),

4. właściwy anchor to podstawa jeśli pozycjonujesz na daną frazę

5. sporo zależy od konstrukcji serwisu. każdy ma też inne sposoby ja staram się, żeby każda moja podstrona dostawała link z innej i z każdej podstrony, żeby wychodził link do głównej. czy robię dobrze to nie wiem ale taką metodę testuję ;)

8. jeśli serwis podobny tematycznie to wg mnie wyjdziesz na plus (wobec pozostałej konkurencji)

9. najlepiej i jedną i drugą na różne frazy

10. pewnie nie zaszkodzi.

12. Dziś mało konkurencyjne frazy za rok lub dwa będą konkurencyjne. Ty już będziesz miał zaplecze, nowi nie.

1. Jak pozycjonować, jeśli systematycznie pojawiają się nowe frazy do wypozycjonowania (nowe tytuły gier)? Rezygnować ze starszych na rzecz nowszych, bardziej priorytetowych, czy starać się pozycjonować serwis na coraz to większą ilość fraz?

Według mnie dobrym rozwiązaniem będzie nie zapomnieć o wrzuceniu tytułu gry w <title> i <h1> dla podstrony, najlepiej z nazwą gry w nazwie pliku. Robię w ten sposób łącząc tytuły pojedynczych produktów ze słowem kluczowym branży i sprawdza się bardzo dobrze. Góra 2 dni po update strony jest w co najmniej w top 10.

Co oznacza "przekierowanie PR do strony głównej przez nofollow"?

no wlansie, mnie tez to bardzo ciekawilo :P

1.tu juz masz pelna odpowiedz

2.lepiej slowo(branza) ktorego beda szukali inni, nowy serwis nie jest znany dlatego jego nazwa malo klientowi (robotowi tez) mowi.

3. Jak chcesz pozycjonowac na dane frazy to na podstronach umieszczasz frazy tam gdzie jest najwiecej tych fraz w tekscie podstrony.

4. Moim zdaniem zadne , pod warunkiem ze wpiszesz title i alt linka.

7. granica wielkości? uzywasz hx tam gdzie ci potrzeba dla wzgledow estetycznych i pozycjonerskich, wazne by wszystko dobrze wygladalo.

8.podzielam zdanie poprzednika, jesli strona jest o podobnej tematyce co twoja to jak najbardziej. (wymiane linkow z katalogow raczej olej, jest wiele takich ktore tego nie wymagaja).

9.Tu ci chyba chodzi o linkowanie , bo pozycjonowanie to caloksztalt linki + optymalizacja kodu, rew itd.. wszystkozalezy od tego co chcesz osiagnac ale podstrony o tematyce frazy ktora pozycjonujesz bedzie ci latwiej "wznesc na podium"

10.Jak forum jest dobre to szybko sie samo wypozycjonuje, dodaj do waznych katalogow i wsio ;) , ja przynajmniej nie przepadam za takimi systemami, chociaz wiele tutaj ososb z nich kozysta i nie nazeka:D

11.Trzeba szukac, testowac itd, tu znajdziesz tylko podstawy, do najleprzych technik dochodzi sie samemu, podstalo sporo ksiazek na temat google, ale informacji ktorych bys juz nie wiedzial tam za wiele nie ma.

12.jesli zamierzasz zajac sie pozycjonowaniem na powaznie to warto.

Systemy bilingowe wody. System ERP Komadres. Firma informatyczna.

Kryptowatuty, rynki finansowe, wiadomości.  Kryptowaluty za darmo - Poradniki.

Zioła. Ziołolecznictwo. Asept czy Octenisept, który wybrać do dezynfekcji ran?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności