Skocz do zawartości

Problem z polskimi znakami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien problem z kodowaniem. Podkategorie które posiadają polskie znaki są wyświetlane np w postaci: Nieruchomo?ci, Artyku3y reklamowe itd. Podobnie wygląda sprawa ze statystykami katalogu:

Informacje:

gar�ć informacji o katalogu "Prosty katalog stron":

* ilo�ć kategorii: xx

można sugerować własne kategorie

* ilo�ć podkategorii: xx

można dodawać własne pokategorie

* ilo�ć wpisów: xx

można sugerować własne wpisy

w ilu podkategoriach: xx

* gości on-line: xx

* linki bezpośrednie: tak, bezpo�rednie

* rel="nofollow": nie, wyłšczone

W opisach stron dodanych także pojawia się ten problem. Co może być tego przyczyną??

Już do tego doszedłem co było problemem. Źle wyekspotowałem bazę danych.

Dodatkowe pytanie; Co trzeba zrobić, żeby poprawnie dodawać do katalogu strony w kodowaniu windows-1250??

Ciekawi mnie czy to tylko Polacy mają takie problemy z tym kodowaniem ;)

Bo jak cały świat to to muszą być miliardy $$$ na szukanie błędów :D A to wszystko dzięki "przestrzeganiu" w M$ standardów międzynarodowych :)

• 3 miesiące temu...

Miałem to samo oto mój katalog stron Prosta sprawa jak parasol a wy komplikacje robicie. Edytowałeś pliki w notatniku i nie dałeś opcji zapisz jako - kodowanie UTF-8.

Najlepiej zgraj odpowiednie pliki na dysk po czym edytuj je w notatniku i użyj kodowania znaków UTF-8 podczas zapisu. Potem wgraj pliki na serwer.

katalog_bestset.gif

nie wiem kto jeszcze używa windows-1250

Ja używam, pracuję na win i to jest domyślna strona kodowa win. Z resztą każdy kto pracuje pod windowsem tego używa. Można prowadzić wojnę z M$ tracąc czas na bezsensowne konwersje, sterowniki, dodatki do systemu, etc. Z resztą używanie cp-1250 jes "tak samo bezsensowne" jak używanie ISO. To dinozaury za niedługo wszystko będzie w unicode.

@Maximus: żebyś wiedział - świat traci miliardy $$ dlatego że idioci z ms nie umieją napisać dobrej przeglądarki. Kodowanie to nic, weź obsługę CSS czy javascript. Te standardy mają 10 lat a dla największej firma softwareowej na świecie to i tak za mało czasu, żeby je zaimplementować. Wiem, że to trudno zrobić, ale kogo to obchodzi? Mozilla i opera jakoś potrafią a każdy idiota może wziąć sobie kod firefoxa i zmienić logo. Z resztą microsoft tak ma, że oni wszystko albo kupili albo ukradli, więc nie wiem czemu akurat z tym mają problem.

IE7 dalej ma problemy z skryptami i obsługą CSS (np. Inherit, DIVy bez określonej szerokości). Może za 10 lat będzie można na platformie MS normalnie używać CSS2 "które powstało ćwierć wieku temu".

Niestety kiedy microsoft zrobi już dobrą przeglądarkę to słono za to zapłaci. Wcześniej mieli dobrą platformę do pisania aplikacji (MFC / WinAPI), całe IT się na tym opierało. Teraz mają badziewne .NET i c# które do niczego oprócz web się nie nadaje. Aplikacje zmigrują do WWW a jedynym systemem wykorzystującym oprogramowanie ms będą xboxy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności