Skocz do zawartości

Działalność gospodarcza w domu

gerdi

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie moje jednak brzmi. Prowadzę działalność reklamową (web design, fotografia artystyczna itd.) ... oczywiście sprzęt komputerowy itp. w części przydzielonej na działalność ... jednak chodzi mi o internet. Jest on przypisany na rodziców czy korzystając z niego muszę to zaznaczyć u dostawcy internetu ? Może lepiej przepisać na siebie i odliczać internet ? Czy najprościej skoro rodzice użyczają mi część lokalu mogą także użyczyć korzystanie z takich dobrodziejstw jakim jest chociażby INTERNET ?

Drugie pytanie: jest to firma jednoosobowa wedle prawa i aktualizacji ustawy o swobodzie działalności gospodarczej nie muszę wywieszać szyldu na elewacji bloku w którym mieszkam prawda ? To samo się tyczy tabliczki na drzwiach domowych ... pozostaje to wyłącznie moją decyzją czy się staram o szyld czy też reklamę na elewacji budynku i czy się oznaczę w jakiś sposób.

1. Internetu raczej nie odliczysz jezeli jest na Twoich rodzicow.

Najlepiej przepisac na Ciebie, ale tego sie chyba zrobic tak latwo nie da.

Twoi rodzice podpisali z TP (czy inna firma) umowe na okreslony czas, np. 2 lata.

Nawet jezeli odliczysz, to pewnie nie wiecej niz polowe. Czyli powiedzmy, ze \

bedzie to nawet 50 PLN miesiecznie. Z tego 19% to 9,5 PLN miesiecznie.

Dla tej kwoty ja bym sie nie narazal na ew. problemy przy kontroli US.

2. Zadnego szyldu wywieszac nie musisz.

UP

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności