Skocz do zawartości

Pytanie za 100 punktów.

Sanchez Spinoza

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli wydrukujesz bialy napis na czarnym tle upimg.eu3200.gif

to zauwazysz, ze na kartce biały napis pozostanie nietknięty, w sensie, bez tuszu :D

Ha! Czyli jednak efekt zostanie osiągnięty! Biały tusz czy puste miejsce w napisie KOZA wszystko jedno.

Ja osobiście lepiej rozszyfrowałem ten skrót CMYK.

dwie ostatnie litery to pewnie:

Y - Yasny

K - Kozi

Y+K = biały

A idąc dalej: CMYK = Całe Mnóstwo Yasnych Kóz ;)

100 Punktów dla wszystkich!

Pozdrawiam. ;)

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

CMYK jest niejako odwrotnością RGB.

RGB (czerwony, zielony, niebieski) to kolory podstawowe światła. Mieszając je każdego po 100% otrzymamy biały (na monitorze).

CMYK (cyan, magenta, yellow, black) to podstawowe kolory drukarskie. Mieszając ja każdego po 100% (nawet bez black) otrzymamy czarny.

Ha! Czyli jednak efekt zostanie osiągnięty! Biały tusz czy puste miejsce w napisie KOZA wszystko jedno.

No nie wiem czy wszystko jedno bo puste miejsce na czarnej kartce by nie było białe chyba że nalejesz do drukarki wybielacza !!!

lub bezpośrednio na plamę yyyy tzn. kartke :)

– Whose motorcycle is this?

– It's a chopper, baby.

– Whose chopper is this?

– Zed's.

– Who's Zed?

– Zed's dead, baby, Zed's dead.

• 4 tygodnie później...

Tia, jak na forum ekspertow przystalo, kazdy ma swoja 'dowcipna' odpowiedz na pytanie zadane przez kolege...

A teraz odpowiedz na serio:

Wydruk na 'bialo' na czarnym papierze umozliwiaja drukarki, do ktorych mozna zainstalowac bialy kartridz. Sa to miedzy innymi OKI DP-5000 i ALPS MD-5000. Bialy kolor musi zostac zdefiniowany w jakimkolwiek programie graficznym (np. Adobe Illustrator) jako 'spot-colour white' (nie wie wiem jak to bedzie po polsku). Dzieki temu mozliwe jest uzyskanie na jakimkolwiek papierze bialego nadruku. Zreszta drukarki te maja standardowo kartridze CMYK plus white, silver foil i golden foil. Moga wiec rowniez drukowac na srebrny i zloty kolor (teoretycznie jest to zlota i srebrna folia, wiec jakosc druku jest odrobine inna, niz CMYK).

Drukarki OKI DP-5000 i ALPS MD-5000 posiadaja standardowa mozliwosc zainstalowania w/w kartridzy. Sa jednak bardzo drogie. Np. OKI kosztowalo w zeszlym roku okolo 800 funtow brytyjskich (za model uzywany - nowe nie sa produkowane). Istnieje jednak kilka rodzajow drukarek, do ktorych biale kartridze mozna dolozyc 'okazjonalnie' (np. ALPS MD-1000).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności