Skocz do zawartości

Az.pl - wymuszaja przedluzenie domeny na 2 lata ?

maker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kilka domen w Az.pl i przyszedł czas na przedłożenie jednej z nich.

Otrzymałem na maila fakturę, na której widniało przedłużenie domeny o 2 lata.

Myślałem że to zwykła pomyłka wiec napisałem maila w tej sprawie po czym otrzymałem odpowiedz:

Jeżeli domena była wcześniej odnawiana po dacie wygaśnięcia, faktura generuje sie na 2 lat.

Chwile się zastanowiłem i faktycznie rok temu miałem 2 dniowe opóźnienie wpłaty za domenę (nawet dzwoniono do mnie w tej sprawie). Po czym myślę pewnie maja coś takiego zapisanego w regulaminie, czytam calosc, a tam ani slowa.

Napisałem kolejnego maila na jakiej podstawie mam płacić za dwa lata i w odpowiedzi dostałem:

Założenie odnowienia domeny na 2 lata zostało wprowadzone odgórnie i nie znajdzie Pa zapisu w regulaminie.

Jako akredytowany rejestrator domen globalnych jestesmy zobowiazani do przestrzegania wszystkich zasad głównego rejestru domen globalnych.

Dlatego w tym roku nalezy dokonac odnowienia na okers 2 lat.

W kolejnych latach będzie miał Pan możliwość odnowienia domeny na 1 rok.

No i tutaj trochę poczułem sie oszukany, nie mam ochoty przedłużać domeny na 2 lata, która i tak chce transferować.

Az.pl nie ma odpowiednich zapisów w regulaminie i opowiada mi o jakiś odgórnych ustaleniach.

Cos mi sie wydaje ze to jest niezgodne z prawem.

Macie moze jakies podobne doswiadczenia z AZ.pl ?

tunery tv - portal o kartach telwizyjnych

ilustrator - profesjonalna grafika komputerowa

A może chcecie się czegoś dowiedzieć o Bułgarii ?

No i tutaj trochę poczułem sie oszukany, nie mam ochoty przedłużać domeny na 2 lata, która i tak chce transferować.
Napisz i wyslij poleconym , ze odmawiasz odnowienia na 2 lata, ze chcesz na rok, uzasadnij to i tyle. Jesli sie nie dogadacie przenos obsluge domeny do innej firmy.

A może po prostu mają tak domyślnie.. nie wiem, czy tak "poważna" (a przynajmniej taką udająca) firma jak AZ by poszła w takie jajca... jak przedłużam w maddogdomains.com to też domyślnie mam "2 years", dopiero zmieniam zamówienie i daję "update" to odświeża już z opcją roczną i roczną ceną : ) może tak jest i w AZ.. heh

Domyslnie tak nie jest. Mam tam kilkdziesiat domen i pierwszy raz takie jaja.

Dziwi mnie jedynie, ze to niby taka powazna firma, a nie przestrzega wlasnego regulaminu.

Do tego odpowiedzi BOKu, na odwal sie z masa literowek.

No coz jakosc rejestratorow domen u nas dramatycznie spada.

W przyszlym tygodniu zaczne przenosic domenki do OVH albo GoDaddy.

https://www.az.pl/domeny-cennik-domen-az.pl.html tutaj jest wyraźnie napisane jakie domeny są przedłużane na min. 2 lata więc coś mi się zdaje, że Sponsi dobrze Ci radzi :)

Bardzo wygodne materace hotelowe - śpij wygodnie i spokojnie.

Źle śpisz? Pomoże Ci psychiatra warszawa.

Na udany wypoczynek odwiedź piknik firmowy

w okresie przedłużenia nie chodzi co chce dany registrar.

Np. domene .mobi rejestruje się na 2 lata innej możliwości brak

Więc ten tytuł to raczej lekkie nie zrozumienie tematu rejestracji domen.

NASK czy ICANN decyduje o takich sprawach,

Az.pl jako jedyny w PL registrar posiadający akredytacje ICANN musi przestrzegać ich wymogów.

Tak więc nie jest to wymysł danej firmy rejestrującej domeny.

To coś jak NASK wymaga by dawne właściciela były jawne gdy domena jest zarejestrowana na firmę.

Maker - regulamin Az.pl to uzupełnienie względem praw które narzuca np. NASK czy ICANN, warto poprostu zaponać się z prawami dotyczącymi rejestracji domen.

Czyli AZ.pl narzuca przedluzenie domeny .net na 2 lata ? No coz samych domen .net mam ponad 10 i zawsze przedluzalem je na rok stad moje zdziwienie. A Az.pl tlumaczy to inaczej, jako kare za opoznienie z oplata wiec jeszcze zupelnie co innego niz piszecie.

@szook, od kiedy ICAAN wymaga przedłużeń domen .net na dwa lata? Przecież dla nich byłby to cios w plecy. AZ ma taką a nie inną politykę, nie ma sensu się rozdrabniać czy jest dobra czy zła - jest i już.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Maker zbadałem temat.

No i tutaj trochę poczułem sie oszukany, nie mam ochoty przedłużać domeny na 2 lata, która i tak chce transferować"

Az.pl nie ma odpowiednich zapisów w regulaminie

Az.pl nie ma ale Key Systems firma w której rejestrowałeś domenę .net zanim Az.pl uzyskało akredytację ma taki zapis.

Az.pl było wcześniej pośrednikiem ( jakim do dzisiaj pozostała np. Nazwa.pl i wszyscy polscy rejestratorzy ) i akceptowałeś regulaminy Rejestrów w których rejestrowałeś domenę ( w tym przypadku Key Systems).

Możesz spokojnie zapytać https://www.key-systems.de, to jest rejestrator faktyczny Twojej domeny.

Jeżeli chcesz ją wytransferować, to każdy Rejestrator poprosi Cię o wpłatę za dwa lata.

Domena zostanie najpierw odnowiona w https://www.key-systems.de (patrz regulamin ) a następnie wytransferowana zgodnie z Twoją wolą z kolejnym, drugim rokiem odnowienia.

Sytuacja wyjątkowa, marginalna, dotyczy tylko domen, które wygasły. Nie masz obowiązku korzystać z Az.pl, ale jeżeli chcesz skorzystać z ich pomocy to warto przywrócić normalną egzystencję domeny.

Az.pl udzielało Tobie wsparcia, informowało kilkukrotnie o wygasaniu domeny a nawet dzwoniło w tej sprawie. Dobrze to świadczy o ich trosce o Twoją domenę.

Nie chcesz korzystać, wyrzuć fakturę pro forma, nie odnawiaj. Az.pl informuje, że w kolejnym roku, odnowienie będzie tylko na rok.

Trochę przyznaj, przesadziłeś z tytułem, nie jesteś zmuszany a proszony, i masz możliwość odnowienia domeny u żródła.

Pozdrawiam

Mariusz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności