Skocz do zawartości

Domeny globalne a DNS

designer0307

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem ze w panelu domeny w az.pl gdy próbuję dodać DNS(ns1.d600.net) do mojej domeny(forumwow.net) to otrzymuję błąd ,że takowy DNS nie istnieje.Skontaktowałem się z supportem AZ i mówia ,że wina lezy po stronie serwera na którym leży ten DNS:

"Domeny net i pl to zupełnie inni globalni rejstratorzy, w związku z czym mają zupełnie inne wymagania. Testowaliśmy inne domeny już wcześniej i nie było problemu. Problem nie leży po naszj stronie. Poprostu serwer DNS, na który chce Pan oddelegować domene .net nie spełnia wymagań rejstratora."

Sprawdzałem i rzeczywiście pod domenę z końcówka "pl" bez problemu moge podpiąc DNSy xx.d600.net ,natomiast z moją forumwow.net nie da rady.Admin dedyka na którym jest mój serwis (serwer w ovh.fr) mówi ,że wszystko jest skonfigurowane dobrze.Dał mi nawet dowód:

a@r:~$ dig @d600.net forumwow.net

; <<>> DiG 9.3.4 <<>> @d600.net forumwow.net
; (1 server found)
;; global options:  printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 7628
;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;forumwow.net.				  IN	  A

;; ANSWER SECTION:
forumwow.net.		   14400   IN	  A	   91.121.108.175

;; AUTHORITY SECTION:
forumwow.net.		   14400   IN	  NS	  ns1.d600.net.
forumwow.net.		   14400   IN	  NS	  ns2.d600.net.

;; Query time: 30 msec
;; SERVER: 91.121.108.175#53(91.121.108.175)
;; WHEN: Wed Mar  5 09:42:30 2008
;; MSG SIZE  rcvd: 87

Czyżby admin coś przeoczył?Serwer jest na linuxie.pierwszy raz słyszę o tym ,że dla globalnych domen jest inna konfiguracja czy coś w tym stylu.Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego nie mogę dodać takiego DNS'a do mojej domeny(przy dodaniu jest error ze nie ma takiego dnsa)?

https://forumwow.net Najwieksze centrum World of Warcraft

• 4 tygodnie później...
Ja rowniez ,dlatego pytam Was czy po prostu ktos korzysta na mojej niewiedzy czy to po prostu ja musze sie douczyc ;).

Możesz się douczyć, ale w zasadzie to douczyć sie powinien właściciel dedyka, który proponuje hosting. I powinien wiedzieć, że jeżeli oferuje serwery DNS dla domen globalnych, to powinien utworzyć tzw. glue record.

A czy taki rekord istnieje, możesz sprawdzić tutaj: https://www.internic.com/whois.html Wpisz nazwę serwera DNS i wybierz opcję Nameserver. I w tej bazie musi być wpisany każdy serwer DNS, nawet serwer DNS na polskiej domenie, jeżeli chce być używany w domenach .com net org info mobi itd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności