Skocz do zawartości

Strona oparta na subdomenach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeglądam to forum jakieś 2 lata. Odpowiedzi na intrygujące mnie pytania na ogół znajduje w wyszukiwarce więc nie ma zbyt wielu możliwości do zabrania głosu. Dopiero teraz jestem w kropce i nie wiem co robić. Byłbym wdzięczny za każdą radę.

Posiadam portal https://darmowe-tapety.pl. Ma on dosyć specyficzną budowę. Każda kategoria została utworzona na osobnej subdomenie np. 3d.darmowe-tapety.pl oraz była oddzielnie pozycjonowana. Ta wyżej wymieniona znajduje się na pierwszych miejscach w google pod „tapety 3d” i „Tapety trójwymiarowe”. Ogólnie starałem się zdobywać mniejsze frazy i z nich generować ruch. Doszedłem do wniosku że nie jestem w stanie wypozycjonować się na najważniejsze z nich.

Czasy się jednak zmieniły, moja strategia też. Aktualnie pozycjonuje się pod „tapety”, prawie cały czas jestem w Top10, rekordowe miejsce to 3. Zastanawiam się tylko jak można wykorzystać budowę strony aby pod tą frazę wspiąć się wyżej.

Zastanawiam się czy warto na stronie głównej zamieścić odnośniki to kategorii jako „nofollow”. Pod subdomeny wykupić osobny adres ip. Wszystkie kategorie linkowały by do strony głównej na której bez „nofollow” znajdowały by się tylko linki wychodzące i jeden do sitemapa który pomógłby z indeksacją. Zastanawiam się czy to ma sens.

Byłbym bardzo wdzięczny za opinie czy ten pomysł ma sens. Mniejsze frazy na które wypozycjonowane są subdomeny dają 1/10 ruchu z „tapet”. Jestem wstanie przeboleć ich stratę.

Z góry dziękuję za rady :-)

Pozdrawiam

Piotr Ferenc

Nie wiem czy to jest dobry pomysł oddzielanie tych subdomen, bo google widzi je jako podserwisy tego głownego, a jak wyrozdzierasz wszystko to będą to oddzielne serwisy. Subdomena ponoc przejmuje troche mocy po domenie glownej o ile jest link do niej stamtąd. Ja bym nie rozdzielał tego :)

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

Dziękuję za opinie

W pewnym stopniu się z Tobą zgadzam. Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą. Strona główna posiada pr=4, każda subdomena pr=3 [łącznie jest ich 15]. Czy to subdomeny mają taki page rank ponieważ linkuje do nich domena główna ? Idąc tym tokiem myślenia po wprowadzeniu rel="nofollow" do linków kategorii, subdomeny stracą całą swoją moc, a linki wychodzące z nich do strony głównej będą nic nie warte. Jeżeli założę natomiast iż nawet z tym rel="nofollow" subdomeny dla google będą dalej interesujące to mogą wywindować stronę główną bardzo wysoko. Zastanawiam się co jest bardziej prawdopodobne.

Tak po za tym to posiadam jeszcze 4 strony z tapetami pod zaplecze - w związku z czym mógłbym tam poumieszczać linki prowadzące do subdomen na darmowe-tapety.pl. Jakoś bardzo mi się nie śpieszy. Spokojnie mógłbym każdą z kategorii katalogować i dodawać do precli.

Będe bardzo wdzięczny za kolejne opinie ;)

Może i inni się coś wypowiedzą ale ja bym nie "rozbijał" tego serwisu na mniejsze, bo większy serwis chyba lepiej wypromować, nie wiadomo też jak zachowa się google w stosunku do takiego "macoszego" zachowania w stosunku do subdomen ;) Wiem jedno i z opowieści i na jednym przykładzie się przekonałem (kolega dał subdomenkę z byłego pr=6 obecnie pr=5) że pr przejmuje się trochę z domeny głównej. Myślę że te podserwisy nie są jakąś kotwicą dla strony głównej i podzielenie tylko by to popsuło a nie uwolniło i wypromowało główną domenę.

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności