Skocz do zawartości

Zarobki programisty PHP

Michau

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio słyszałem, ze firma zachodnia w moich okolicach się osiedliła, proponowała inżynierom na początek 900 zł., potrzebowała 300 os. znalazła o dziwo aż 150 inż, którzy zgodzili sie za tyle pracować

No tak myslalem ze chodzi o Warmie i Mazury

Mnie zlozenie wypowiedzenia z pracy kosztowalo (pracodawce kosztowalo) ..... 30% podwyzke moich zarobkow i to jeszcze nie koniec.

:]

Używaj Cuilla i Hakii

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jak ktos zna się na programowaniu a nie ma dobrze płatnej pracy to moim zdaniem jest troche pipa.

Roboty dla dobrych programistów jest masa, programistów też jest masa, szukających pracy też jest masa ale ogłoszeń już mniej.

Nawet na tym forum w dziale ogłoszenia, programistów to szukać ze świecą w ręku.

Za niedługo będę szukał kogoś na pełny etat do firmy z której odchodzę (PHP, MySQL, Apache), ale nie powiem za ile :P Rzucę ogłoszenie do odpowiedniego działu we właściwym czasie.

OT, właśnie byłem na pracuj,pl. Widziałem wiele ogłoszeń jak dotąd dla pozycjonerów, specjalistów ds. marketingu internetowego, SEO, SEM, ale pierwszy raz spotkałem się z określeniem Trafficker ;)

02-468x90.gif

To i ja się wypowiem. Znam sytuację w dwóch firmach z Warszawy. W obu praca zdalna ale na stałe, nie jakieś umowy zlecenia itd.

Płaca 5,6tys brutto czyli jakieś 3,5tys na rękę. Wieloletnie doświadczenie w programowaniu PHP+MySQL i ogólnie w tworzeniu stron Internetowych (XHTML, CSS trzeba mieć w jednym palcu, czasami trzeba coś zrobić w JS, pobawić się z AJAX itd.). Doświadczenie poparte przykładami (kilka stron z łącznym ruchem kilkadziesiąt tysięcy ludzi dziennie w przypadku, który opisuję).

Znajomość angielskiego przynajmniej na takim poziomie aby nie było problemów z pisaniem i czytaniem dokumentacji. Znajomość technik pozycjonowania to dodatkowy atut (dzięki któremu bardzo plusujemy). Wielkim plusem jest również umiejętność optymalizacji własnych rozwiązań pod duży ruch. Czyli nie klepiemy bezmyślnie kodu byleby tylko działał a myślimy i optymalizujemy każde zapytanie do MySQL i każdy kawałeczek kodu.

Dodatkowy wymóg o którym tak naprawdę się nie wspomina ale trzeba się z tym odpowiednio zareklamować na rozmowie kwalifikacyjnej to umiejętność samodzielnego planowania, przewidywania i rozwiązywania problemów. Szef mówi co chce a Ty martwisz się o resztę, wykładasz mu wszystko na tacy i jeszcze podsuwasz lepszy pomysł ;) On musi wiedzieć, że można na Tobie polegać. Po to Cię zatrudnia żeby samemu nie musiał o wszystkim myśleć.

I pamiętaj: nie ma dla Ciebie problemów nie do rozwiązania :( Są najwyżej takie, które zajmują dużo czasu :P

Sprzedam artykuły, 1 grosz za 5000 znaków!

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=126817

Jak ktos zna się na programowaniu a nie ma dobrze płatnej pracy to moim zdaniem jest troche pipa.

Święte słowa. Na rynku jest deficyt dobrych programistów, tzn. ludzi którzy coś potrafią a nie osób które przeczytały tutorial, zrobią echo w php i nazywają siebie programistami ;)

Roboty dla dobrych programistów jest masa, programistów też jest masa

Nie wiem czy taka masa, ale tygodniowo odrzucam 5-10 propozycji zleceń / pracy, tzn. nawet na nie nie odpisuję. Gdyby na rynku była masa programistów to raczej nikt by sobie pisaniem do kogoś głowy nie zawracał ;)

jesli zakladasz, ze to bedziesz robil Ty, to znaczy, ze szukasz malpiszona. wtedy za dowolnego programiste (niewazne czy to php czy c# czy cos innego) nalezy placic 1600-2000 netto (taka jest cena glodowego przezycia w WAW).

PLACAC WIECEJ POPIERASZ ROSZCZENIOWA POSTAWE!

Nic tylko współczuć pracownikom ;) BTW: chce ktokolwiek pracować za tyle? B) Swoją drogą postawa roszczeniowa jest wtedy kiedy chcemy coś za darmo a nie kiedy umiemy się cenić.

mi zaoferowano 1500 netto na okres próbny a po 3 miesiącach

Żal ;) Ojciec kuzynki po zawodówce sprząta w fabryce i tyle dostaje. Ja bym się nie dał nabierać na te okresy próbne i tym podobne bzdury. Popracujesz trochę to zobaczysz, że w większości wypadków to ściema i szukanie jelenia. 3 miesiące mijają, znajduje się następny jeleń...

+dodatki zależy jak się spiszę

Kolejna bajka.

dobrze napisales biggrin.gif z doświadczeniem ~2 lata, bo bez doświadczenia to strach kogoś wpuszczać w kod, tylko szkód narobi.

Co to jest programista bez doświadczenia? Tzn. "przeczytałem książkę, czy skończyłem studia - jestem programista oracle bez doświadczenia?" ;)

Za niedługo będę szukał kogoś na pełny etat do firmy z której odchodzę (PHP, MySQL, Apache), ale nie powiem za ile

To może podaj widełki? :) Zapoczątkujesz pozytywny trend na rynku pracy w PL.

mi zaoferowano 1500 netto na okres próbny a po 3 miesiącach

Żal B) Ojciec kuzynki po zawodówce sprząta w fabryce i tyle dostaje. Ja bym się nie dał nabierać na te okresy próbne i tym podobne bzdury. Popracujesz trochę to zobaczysz, że w większości wypadków to ściema i szukanie jelenia. 3 miesiące mijają, znajduje się następny jeleń...

I co z tego, że tyle zarabia za sprzątanie? Wolałbyś iść sprzątać? Poza tym w niewielu miejscach tyle się dostaje.

Wszystko zależy od tego ile taka osoba umie, a bez doświadczenia 2 letniego to taki programista robi bajzel, a nie coś na czym firma potem może bazować w kolejnych projektach. Jak jest większa firma to będzie miał kogoś nad sobą i wtedy się szybciej wyrobi, ale dużo początkujących osób trafia do firm gdzie jest 1-3 programistów PHP. Stronki są robione za 1500-2500 więc jakim cudem mają dostawać 3-4 tysiące?

W Katowicach jak dostaniesz na start 1500 to jest naprawdę nieźle. Nabierasz doświadczenia i zmieniasz pracę. Jak ktoś ma doświadczenie to znajdzie pracę od 2500 PLN netto.

Popularny wpis na php devblog: mod rewrite. Ranking systemów, czyli wybierz darmowy cms.

I co z tego, że tyle zarabia za sprzątanie? Wolałbyś iść sprzątać? Poza tym w niewielu miejscach tyle się dostaje.

Tyle to znaczy tak mało czy tak dużo? Bo gość właśnie zmienił pracę i to jest płaca "sprzątacza" na jak to tutaj ktoś określił "okresie próbnym".

Wszystko zależy od tego ile taka osoba umie, a bez doświadczenia 2 letniego to taki programista robi bajzel, a nie coś na czym firma potem może bazować w kolejnych projektach.

Lol a z doświadczeniem 2-letnim nie robi? Raczej robi 90% kodu który widzę to bajzel. Dodatkowo poganianie pracowników w takich pseudo-firmach robi swoje i nie dość, że koder robi bajzel to do tego bajzlu nie ma jednej linijki dokumentacji B)

Zastanawiam się, ile obecnie średnio może zarabiać programista PHP/MySQL?
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Myślę zatem, że oferta 4000 PLN dla programisty PHP/MySQL (i ewentualnie Perl) powinna być OK B)

Kolega Michau zareklamował siebie jako dobrego pracodawcę, dawno już znalazł pracownika jakiego szukał, ... a dyskusja nadal trwa ;)

Ale skoro już trwa, to dołożę swoje zdanie, że nawet gdyby średnia zarobków programisty została wymieniona na tym forum to i tak niewiele ona mówi o rynku. Również niewiele mówi "znam 2 gości co zarabiają tyle a tyle".

Jak w każdej branży będzie 10% którzy zarabiają do 900 pln i 10% z zarobkami ponad 9000 pln i to w tym samym mieście.

Zarobki zależą od miejsca, od firmy, od umiejetności danej osoby mieniącej się tytułem "programista php" i od szczęścia (przypadku) również.

Jednak mając odpowiednie umiejętności i będąc w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie można zwiększyć prawdopodobieństwo znalezienia dobrze płatnej pracy.

Rzucanie palenia - czyli pewien test.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności