Skocz do zawartości

Kradzież całej treści strony - co z tym zrobić?

paula

Rekomendowane odpowiedzi

pisz do gogiela, mnie ktos chcial podszyc sie pod nazwe serwisu na innej domenie, napisalem do gogiela i zalapal nieznajomy filterek - juz mi nie szkodzi;)

napiszę, jeśli jest tam takie miejsce, gdzie można to zgłosić. Dzięki.

Ale okazuje się, że to zabiegi na szerszą skalę - znalazłam właśnie drugiego takiego pączkującego klona - także m.in. z moja treścią, kur(cze) i z całymi artykułami z Wiki. Zapewne inni też mają tam szansę znaleźć to, co sami napisali na swoich stronach:

www.ozdoby.increase.com.pl/

www.increase.com.pl/

i kilkanaście innych poddomen...

Przy okazji - czy ktoś mi wyjaśni, o co tu chodzi? O wypozycjonowanie tych stron, aby potem sprzedać je jako gotowe sklepy z TOP 10?

Artystyczne prezenty, stylowe dekoracje

Skoro zaczęłam ten wątek, to chciałam tylko powiedzieć, że "rozbiłam ten gang" :) - przynajmniej chwilowo, bo na pewno się odrodzi. Strony zostały zablokowane i teraz z ciekawością obserwuję, jak trwa gorączkowe rozparcelowywanie tych subdomen między różnych hostingodawców :)

Swoją drogą - takie praktyki idą pewnie na wielką skalę, ja trafiłam zapewne tylko na jakiś odprysk.

Bardzo Wam dziękuję za psychiczne wsparcie :)

No to napisz trochę więcej, rozwin myśl, proszę. Sporo ludzi ma i będzie miało ten problem.

po kilku odbiciach się od registrar'ów tych stron i opiekunów technicznych, którzy mieli mnie w popmpie, trafiłam do wlaścicieli serwrów, gdzie były utrzymywane te strony i napisałam pismo, odwołujące sie do konkretnych art, w Ustawie o prawie autorskim, z żądaniem usunięcia tych treści. Ponieważ wcześniej skatalogowałam wszystkie te strony (zapisując je na swoim kompie), to dokumentację "dowodową" mam dość bogatą. I właściciel serwera zablokował stronę.

Na policji też byłam, jak problem wróci, to twierdzą, że się zajmą. Nie wiem tylko, gdzie napisać do Googla

W sumie wykryłam dwie takie rozpączkowane domeny (adresy w postach wyżej), druga (www.increase.com.pl) też jest częściowo czyszczona jeszcze zanim zdążyłam zainterweniować, więc autorzy pewnie Ci sami. Te strony wpuszczane są w systemy linkujące i masowo dodawane do różnych lipnych, tez sklonowanych katalogów sklepów (mimo iż sklepami nie są), jak np. ten: https://www.zakupyinternetowe.com/index.php...=Szukaj&m=5

A trafiłam na to sprawdzając jakie wyniki wyrzucają mi Google na nazwy poszczególnych art. w sklepie. A potem po nitce do kłebka.

Walczysz z wiatrakami, im bardziej wartościowy tekst tym częściej ludzie go kopiują i będą kopiować. Do jednego napiszesz, żeby usunął, a za chwile masz już 3 nowych i tak to wygląda, u mnie przynajmniej. Także jak nie odpisują to zlewam, przecież się nie będę wygłupiał z policją i prokuraturą, bo tylko czas zmarnuje i sobie kłopotu na robię.

W praktyce zrobienie kopii twojej stronie nie powinno realnie zaszkodzić. Googlowcy wiedzą przecież, że ludzie nagminnie kopiują.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Walczysz z wiatrakami, im bardziej wartościowy tekst tym częściej ludzie go kopiują i będą kopiować. Do jednego napiszesz, żeby usunął, a za chwile masz już 3 nowych i tak to wygląda, u mnie przynajmniej. Także jak nie odpisują to zlewam, przecież się nie będę wygłupiał z policją i prokuraturą, bo tylko czas zmarnuje i sobie kłopotu na robię.

W praktyce zrobienie kopii twojej stronie nie powinno realnie zaszkodzić. Googlowcy wiedzą przecież, że ludzie nagminnie kopiują.

Z punktu widzenia czasochłonności z pewnością masz rację. Ale wiesz - mój sklep to moja praca. Nie mam innej. I dopóki znajduję podrobione dwoje "dziełka" w konkurencyjnych galeriach, czasem tak samo nazwane, z moim przerobionym opisem - macham ręką. Kiedyś mnie to irytowało, teraz już nie. Ale tu mi ktoś z automatu wyciągnął cała dwuletnią pracę (i w dodatku wrzucił w takie badziewie, że wstyd). I uważam, że to trzeba tępić. Dla zasady. Wiadomo, że nie zlikwiduje się kradzieży samochodów na świecie - ale jak Ci go podprowadzą go spod domu, to dasz policji znać?

Sorry za mały offtop:

Część Wikipedii, a w zasadzie część grafiki na Wikipedii nie jest objęta licencją GNU. Stawiając spamy na Wiki łamiecie prawa autorskie.

No tego bym taki pewien nie był jako że większość kopii wiki nie ma skopiowanych artów na własny serwer. Artykuły i media jak grafiki itp. znajdują się przecież w dalszym ciągu tam gdzie zamiecił je autor artykułu czyli na serwerach wiki. Treść więc nie jest skopiowana a wyświetlana z ich serwerów a to pewna różnica ;)

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Walka z wiatrakami, jak ktoś daje tekst na stronę www, to tak jakby zezwolił na jej kopiowanie, przy dzisiejszych spamairach, generatorach i innych to nic się nie uchowa.

Mi też kradną arty z precli, i wartościowy content ze stron.

Jak miałbym chodzić w takiej sprawie na policję i wypisywac mejle po hostingach, to bym tylko czas zmarnował, który przeznaczam na tworzenie nowych unikalnych tekstówi tyle.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Oj, to nie panikuj tylko wyslij do Google DMCA i tyle. Zadna policja czy straszenie admina, tylko DMCA.

https://www.google.com/dmca.html - tutaj masz o tym wiecej

https://www.devtopics.com/how-to-file-a-dmca-complaint/ - tutaj masz wiecej informacji.

Generalnie, musisz:

1/ Wskazac Twoja strone, ktora skopiowano.

2/ Wskazac zapytanie w google, ktore pokazuje ich wyniki ze strona zlodzieja.

3/ Wskazac CACHE strony zlodzieja.

4/ Przysiac pod grozba czegos tam, ze kradziony tekst jest 100% Twoj, itd.

5/ Wyslac faxem do Google.

Za jakies 3-6 tygodni ich strony zostana zdjete.

polish suicide flew 48 successful missions

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności