Skocz do zawartości

SOAP

xs400

Rekomendowane odpowiedzi

Co sadzicie o takim rozwiazaniu, czy ktos tak robi:

1. kupie domene i serwer (bo darmowy nie wiem czy starczy)

2. zaloze kilka subdomen

3. na kazdej subdomenie postawie "sklep" oparty na SOAP

Z PP tych sklepow z prowizji dostane jakis grosz ( o ile ktos tam kupi cos), moze w ciagu roku ubiera sie na oplacenie serwera i domeny?

W kazdym sklepie umieszcze system wymiany linkow, towaru bedzie sporo, wiec i sporo punktow dostane. W dodatku to chyba nie bedzie traktowana jako spam.

Wydaje mi się, że przy dobrej jakości zaplecza (dobre pozycje na niszowe małokonkurencyjne frazy) spokojnie można z samego AdSense opłacić przynajmniej znaczną część utrzymania hostingu i domeny.

Próbowałem ostatnio obliczyć, czy coś takiego jest możliwe. Roczny koszt utrzymania serwera i domeny to w najtańszej wersji średnio 50 zł (generalnie serwer może kosztować nieco więcej, ale średnią zaniżają darmowe hostingi). Zakładając, że serwis będzie generował 100-200 odwiedzin dziennie i to przełoży się na jedno kliknięcie warte średnio 0.05$, to rocznie wyjdzie może 40 zł (dużo zależy jeszcze od kursu dolara :/). Starczy do tego dołożyć jakiś PP lub sprzedać reklamę za grosze i już wszystkie koszty się zwracają.

Domena na poczatek (na rok) to wydatek 1,1zł, potem licz 100zł na rok (jezeli chcesz by ktos kupil to nazwa nie moze odstraszac).

Wiem ze koszt najprostszych sewerow w znanych polskich firmach to 300zł na rok, a w promocji okolo 50-100zł na pierwszy rok.

W dodatku gdzies na tym forum czytalem ze nawet te platne serwery "nie lubia" duzej ilosci podstron i czasem sa ograniczenia do 100k czy 200k.

Mozemy przyjac ze koszt serwera i domeny za piewszy rok to okolo 50-100zł potem nie wiem moze 400zł na rok? Zazwyczaj jak malo placisz za serwer to i ma on rozne ograniczenia.

Moze styknie darmowy serwer? hehe watpie, ale kto wie :unsure: Nie wiem.

Mysle ze sa nikle szanse na odnalezienie takiego sklepu w sieci, a jeszcze mniejsze by ktos zaryzykowal i kupil cos. Po co kupowac nie wiadomo gdzie, skor mozna w sprawdzonym sklepie! Wydaje mi sie tez (sprawdzalem to tylko w 1 z tych sklpeow) ze ceny sa zawyzaone, to kolejny powod by u nas nie kupowali. Reklamy AdSense, nie mam pojecia jak sprawa wyglada, ja w życiu kilka razy w to kliknalem a siedze w necie 7h dzienne :)

Zeby nie dolowac to ... Mysle ze mimo tego wszystkiego ktos jednak sie trafi i przypadkiem cos kupi, wiec zarobienie na pierwszy promocyjny rok jest mozliwe. No oczywiscie nie wychodzimy na zero bo mamy np 100k podstron do wykorzytsania :D

Zastanawiam sie tylko jaki serwer jest potrzebny do tego wsyztskiego?

Kupic 1 domene i wszystkei sklepy dac na subdomeny?

Jeśli myślicie o zarobieniu pieniędzy na sklepach SOAP, to dobrze wiecie, że to nie jest takie "hop siup". Błędem popełnianym przez większość osób jest pozostawienie tej samej oprawy graficznej i podobnych urlów w modrewrite, czym może grozić duplicate content. Ale duplicate content nie taki groźny, jak brak klientów. Co myślicie na temat strony o wszystkim? Że jak o wszystkim, to jest o niczym. Podobnie jest ze sklepami. Zamiast skupić się na pewnej grupie produktów, aby trafić do wąskiej grupy docelowej, to niektórzy nawet skłonni byliby udostępniać w swojej soapowej księgarni książki chrześcijańskie wraz z satanistycznymi. A subdomeny też mogą odstraszać. Tak więc, albo nam zależy na jak największej ilości punktów na SWL, albo mniej punktów, ale za to tematyczny sklep z większą szansą zarobku.

...

Zgadza sie. Tylko teraz pytanie: lepiej sie wyjdzie na prowizji czy lepiej na punktach z wymiany?

Ciezko mi zgadywac ile mozna wyciagnac na prowizji oraz ile zaindeksuje mi postronek w pojedynczym sklepie.

(o SOAP mysle jako o zapleczu ale jezeli by to mialo przynosic jakies zyski z samej prowizji (chociaz 100zł z jednego sklpepu na miesiac) to czemu nie... wtedy mozna pomyslec o tym bardziej jak o sklepie )

Ale jakich ty parametrów serwera potrzebujesz, 300 zł rocznie to ja płacę za hosting serwisu, który z samych reklam osiąga wielokrotność tej kwoty ;]

Takich by pociagnal mi sklep na soap a najlepiej 10 sztuk :zeby: Czyli nie wiem jaki.

To ze zarabiasz na reklamach to nie oznacza ze potrzbujesz mocnego serwera. Np "moj sklep" moze potrzebowac lepszego hostingu, choc mniej zarobi, albo wcale nie zarobi :P

Przy okazji zapytam: zarabiasz na Adsense? jezeli tak to jak wyglada stosunek ilosci odsłon do ilosci klikniec na adsense? No chyba ze to inne reklamy.

Takich by pociagnal mi sklep na soap a najlepiej 10 sztuk Czyli nie wiem jaki.

W zasadzie wszystko sprowadza się do transferu, bo zazwyczaj miejsca nie brakuje, a wszystkie inne parametry są bardzo zbliżone do siebie. 1 GB transferu to 20 tys. odsłon podstrony ważącej 50 kB. Za 100 zł na rok niektóre porządne firmy oferują 10-20 GB miesięcznego transferu. Resztę musisz obliczyć sobie sam, tj. oszacować ruch, dostosować parametry do swoich potrzeb :zeby:

Przy okazji zapytam: zarabiasz na Adsense? jezeli tak to jak wyglada stosunek ilosci odsłon do ilosci klikniec na adsense? No chyba ze to inne reklamy.

M.in. tak, ale CTR zależy naprawdę od wielu rzeczy, u mnie jest bardzo słaby - jakieś 0,2%

Jak nawet 500 razy dziennie popatrza mi na stronke (jezeli w ogole ktos wejdzie) to za rok bede mial 365 klikniec za 2gr :zeby:

Te firmy hostingowe 20gb za 100zł to sa polskie?

Warto pozycjownac taki SOAP sklep? Czy szkoda na to czasu i punktów? Moze lepiej zeby tylko site nabilo?

Zastanwiam sie teraz czy pod kazdy sklep dawac inna domene, bo rozumiem ze pod 1 serwer mozna podpiac kilka domen?

to mamy treśc można to samo zrobić na 5000 sposób szybko i sprawne .. teraz pytanie co z tym dalej ? To rzeba podlinkować, zaindeskować wzmocnić ....

To podaj chociaz 10 innych sposobow na tresc.

1. samemu napisac 100k unikalnego contentu

2. kopiowac cos od innych recznie

3. uzyc generatora (niby gdzies sa darmowe, ale skad wziasc skrypty inne niz WP+autoblog to nie wiem)

4. soap

5. postawic precla/katalog i ludzi sie sami wpisza

Wiecej nie znam, narazie :P

Jak mozesz to podaj jak "szybko i sprawnie" wejsc wposiadanie duzej ilosci stron.

Pytasz co z tym dalej... pewnie duza czesc stron sie zaindexuje wiec bedza punkty z SWL, no i moze jakims cudem prowizja z tych sklepow :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności