Skocz do zawartości

strona do druku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam niedużą stronę (ok 10 plików html) o tematyce remontowo-budowlanej - https://www.remontyzakrzewski.pl/. Aby poprawić liczbę odnośników wewnętrznych oraz zwiększyć ilość podstron witryny, pomyślałem żeby przygotować oddzielne pliki do wydruku, pozbawione elementów graficznych, zawierające tylko tekst (typowy plik do wydruku). Wiem, że można to zrobić w samym css'ie dodając do sekcji head - ... media="print" i przygotowując opowiedni arkusz stylów.

Moje pytanie jest następujące, czy to ma jakiś sens, jeżeli chodzi o pozycjonowanie strony i czy google nie potraktuje takich stron jako kopii i np. nałoży filtr na moją witrynę, lub na konkretne podstrony. Proszę o waszą opinię i porady dotyczące tego tematu.

Pozdrawiam,

W. Zakrzewski

Wojciech Zakrzewski - remonty Warszawa

Ihmo bez sensu.

Największą zaletą dodatkowej treści jest łapanie wejść na niszowe frazy, które w niej występują.

Pomyśl o dodatkowej treści ale pod tym kątem. Wrzucenie tej samej treści dwa razy nic tu nie zmieni.

Drugą zaletą jest wzmocnienie linkowania wewnętrznego ale to zupełnie nie ta skala.

Różnica pomiędzy serwisem 10, a 20 stronnicowym jest prawie niezauważalna.

Poza potencjalnym ryzykiem względem wyszukiwarki trudniej też aktualizować zdublowane strony.

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Moje pytanie jest następujące, czy to ma jakiś sens, jeżeli chodzi o pozycjonowanie strony i czy google nie potraktuje takich stron jako kopii i np. nałoży filtr na moją witrynę, lub na konkretne podstrony. Proszę o waszą opinię i porady dotyczące tego tematu.

Filtra nie nałoży, ale może zacznie podawać w wynikiach wyszukiwania

wersję do wydruku (zamiast podstawowej).

A potencjalnym klientom lepiej podawac podstawową.

Jeżeli byc wersję do drukowania dodal, to bys musial

to zrobic tak, zeby Google tej wersji nie widzialo.

Czyli powod, dla ktorego chcesz to zrobic upada.

MG

pomyślałem żeby przygotować oddzielne pliki do wydruku, pozbawione elementów graficznych, zawierające tylko tekst

Rozumiem, że to ma być ten sam tekst, który jest widoczny na stronie? Jeśli tak to brawo :/ Tyle się mówi o tym, aby nie powielać tej samej treści pod kilkoma adresami (SI) i aby do takich linków dać nofollow, a Ty chcesz to zrobić tylko po to, żeby zwiększyć ilość podstron.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności