Skocz do zawartości

uptime serwerow - ranking

seopol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy jest jakas stona gdzie mozna znalezc obiektywne dane o uptime np. firm ktore sa na top100.pl ?

Wydaje mi sie ze taka strona mialaby racje bytu. Ja np. z checia bym zaplacil za mozliwosc sprawdzenia jak np. na przelomie ostatniego roku ksztaltuje sie uptime serwerow. Nie mam czasu na wlasne testowanie. Wole zaplacic i miec wszystko na wykresach.

Pozdrawiam

Nie czytaj tego bo to same głupoty i kolagen Colway. Jeżeli lubisz kolagen to kup sobie bo od czytania to niewiele zyskasz ;-P

Tylko pamietaj o 2 waznych sprawach:

1. monitoruj przynajmniej z 2 lokalizacji

2. monitoruj serwer, gdzie sa konta klientow, a nie strone glowna

2.1. jesli to mozliwe, monitoruj serwer, na ktorym sa juz klienci, a nie jakies swiezynki (ewentualnie wyciagnij srednia z kilku serwerow).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

I jeszcze od szooka wez kup albo wynajmij skrypcik o ktorym pisze tutaj

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=280383

bo w sumie tez mozna i bazy posprawdzac :-)

Nie czytaj tego bo to same głupoty i kolagen Colway. Jeżeli lubisz kolagen to kup sobie bo od czytania to niewiele zyskasz ;-P

• 2 lata później...

Żeby być słownym... Ostatecznie zrobiłem taki skrypt (po 2 latach ale jednak :) ).

Ostatnie godziny: https://www.webinspector.pl/statystyki/hosting/ostatnie/

Szczegółowo: https://www.webinspector.pl/statystyki/host.../7,home-pl.html

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Czemu w szczegółach nie podajesz jaki host konkretnie jest testowany?

I w jaki sposób przeprowadzasz test?

Testuję IP, na których dostępna jest strona przypadkowego klienta, wykupującego hosting u danego usługodawcy (pierwsza którą znalazłem lub server na którym miałem konto). Hostów nie podałem celowo, żeby trudniejsza była manipulacja wynikami, ale jeśli pojawią się głosy dotyczace ich ujawnienia to moge podać. ;)

Testy przeprowadzane są następująco (w uproszczeniu):

time komenda

gdzie komendą jest np. mysql (dla bazy), ncftp (dla ftp), curl (pobranie nagłówka http). Dla bazy i ftp podaję nieprawidłowe dane i po otrzymaniu odpowiedzi o niepoprawnym haśle zapisuje wynik (czas jaki upłynął). Taki test powtarzany jest trzykrotnie przy każdej cogodzinnej próbie.

Połączenie wykonywane jest z łącza "domowego" (aby wyniki były miarodajne dla zwykłego użytkownika) od jednego z niewiodących usługodawców (w przyszłości testy będą wykonywane z 3 różnych miejsc, jednak na dzień dzisiejszy wygląda to tak).

Testy wykonujesz co godzinę, a co jeśli w danym teście host jest niedostępny ? Sprawdzasz za kolejną godzinę dopiero ?

Jedno łącze domowe w jednej lokalizacji wyklucza miarodajność takiego testu.

Testy wykonujesz co godzinę, a co jeśli w danym teście host jest niedostępny? Sprawdzasz za kolejną godzinę dopiero?

Docelowo planuje rozdzielić uptime od czasów odpowiedzi i test dostępności będzie wykonywany dużo częściej (jestem otwarty na propozycje co do interwału, 1 minuta? częściej?) z wielu serwerów.

Jedno łącze domowe w jednej lokalizacji wyklucza miarodajność takiego testu.

Owszem, możnaby się spodziewać, iż serwery zlokalizowane najbliżej prowadzić będą w klasyfikacji. Ale nie prowadzą.

Też nie do końca z tymi statystykami jest OK - ja dla przykładu mam założone swoje monitory na 6 lokalizacjach każdy monitor wywołuje inny monitor dzięki temu unikam sytuacji że na jakimś serwie pada łącze i poda wynik OFF po aktualizacji danych - wszystkie testy są wykonywane co 1 min dzięki croną

Serwer badany wywołuje co 1 min Monitor A

Monitor A wywołuje Monitor B itd

Jeśli padnie łącze na jakimś serwerze tracę dane z 2 monitorów

Co się okazało przy 100% pewności że serwer jest ON cały czas i braku zawieszonej usługi statystyki nie są równe 100% (badanie odbywa się za pomocą socet)

https://www.omnihost.pl/klient/uptime.html

(wyniki średnie) Jak się okazuje przy wielu monitorach nie da się mieć pewnych wyników ;) Dodatkowo cytat z maila od https://www.webhostingtalk.pl/ranking/

Witam,

Problem wynika na łączach Europa <-> Polska

Problem przekazany do obsługi technicznej.

Na moje zapytanie co ich statystyki pokazują za głupoty - a były straszne wyniki (nawet potrafili twierdzić że serwer godzine nie działał)

Podsumowanie:

Nie można stworzyć dobrego uptime serwera bo czynników mających wpływ na to jest kilka i to nie zależnych od nas ale od pośredników i sprzętu monitorującego. Chyba żeby tylko kontrolować z jednego serwera wtedy pewnie będzie 100% i najlepiej z localhost-a ;)

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

test niemiarodajny jeszcze z innego względu. Jednak wiele firm ma wiele serwerów, więc badanie akurat jednego serwera nie odzwierciedla

rzeczywistej "jakości" firmy.

Myślę że zamiast ukrywania przed firmami co testujesz lepiej jednak robić to jawnie, będziesz miał więcej informacji o serwerach danej firmy

i osoby sprawdzające ten ranking będą miały lepszy obraz sytuacji. Dobra firma na pewno nie będzie miała problemów z udostępnieniem info,

słabe mogą się migać, ale to też możesz w rankingu opisać: brak danych, firma nie udostępniła danych. Potencjalny klient na pewno to odpowiednio zinterpretuje.

Na pewno takie coś musisz robić z kilku lokalizacji i sprawdzać różne porty serwera, klienci mają różne priorytety.

Pomysł fajny i chętnie też się do tego rankingu dołączę.

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Brakuje mi neteasy w tym rankingu.

Dodano.

test niemiarodajny jeszcze z innego względu. Jednak wiele firm ma wiele serwerów, więc badanie akurat jednego serwera nie odzwierciedla

rzeczywistej "jakości" firmy

Słuszna uwaga, na pewno wkrótce wprowadzę monitorowanie kilku serwerów danej firmy i wyciąganie średniej (lub losowo wybrany).

Myślę że zamiast ukrywania przed firmami co testujesz lepiej jednak robić to jawnie, będziesz miał więcej informacji o serwerach danej firmy

Ujawniłem adresy IP, które są monitorowane. Jeśli występują błędy w tej kwestii proszę o ich wskazanie.

Pomysł fajny i chętnie też się do tego rankingu dołączę.

Dodałem Szybki-Serwer.pl.

Teraz skupiam się na odseparowaniu monitoringu uptime od tego czasowego. Na dniach zostanie on wprowadzony (z wielu serwerów aby wykluczyć "fałszywy alaram", z interwałem 1 minutowym na początek).

Jeśli ktoś posiada informacje o serwerach MySQL, udostępniających połączenia z zewnątrz lub ma możliwość dodania możliwości połączenia z zewnętrznego hosta dla firm, dla których nie prowadzę obecnie monitoringu SQL to byłbym wdzięczny za pomoc.

Dziękuję za wszystkie zgłaszane uwagi, z biegiem czasu zostaną one wykorzystane do poprawienia jakości badania.

@Veal z tego co wiem mnie nie monitorujesz :) więc spełniam twoje kryteria i jak najbardziej mogę udostępnić miejsce na serwerze pod monitor (zdalne połączenie do MySQL nie jest problemem) - jak by co też chętny jestem do monitorowania :)

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności