Skocz do zawartości

Dedyk - 1gb czy 2 gb

hyperbiz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
No wlasnie fidma, co ma?

Baza danych to tylko jeden z wielu czynników.

A co ma baza do ilości ramu ???

Klucze są przechowywane w RAM. Jak serwer musi czytać z dysku klucze to bardzo spada wydajność. Jak masz 400mb bazę i 1024 ram to ona cała w ramie się zmieści więc na bazę ramu na 100% dość :P

Iście logiczny tok rozumowania ;) Ale nie samą bazą serwer żyje.

404.tf

Sam serwer niech zje 30MB ram, co jeszcze? Apache + PHP + Mysql dla 3000 uniq/dzień na bazie 400MB to 512 styka jak nic, nawet dla przemo.

Mi pusty zjada 200MB. Dodatkowo przy dużym zapasie Ram można ciekawe rzeczy z nim robić i odciążać dodatkowo dysk.

Przemo? Widziałem jak powalał na kolana 2 rdzenie i 4GB Ramu (i nie mówię to o mln uniq), nie doceniasz skryptu :P

Zastanawiam się nad kupnem w livenet.pl

Chyba jednak wezmę ten najtańszy (Basic -> https://livenet.pl/dedykowane_basic.htm ) powinien chyba wystarczyć. Rozważałem też opcję Magic Plus -> https://livenet.pl/dedykowane_magicplus.htm

Moje strony nie są chyba aż tak wymagające i ten sempron z 1gb powinien sobie dać radę? Myślałem też na provps.pl ale cały czas mam mętlik w głowie ;) - taniej wychodzi jednak własny dedyk... proszę doradźcie Panowie bo jestem w kropce ;)

A admina masz, czy liczysz na ten support w cenie ;)?

Ja bym Ci polecał takie coś https://www.hosteurope.de/produkt/Virtual-Server-Linux-MAX , mam i baaardzo sobie chwalę :P

404.tf

Przemo? Widziałem jak powalał na kolana 2 rdzenie i 4GB Ramu (i nie mówię to o mln uniq), nie doceniasz skryptu tongue.gif

Fidma, w tym wypadku to już bajki opowiadasz :P

Przemo obciąża serwer ale nie przesadzajmy...

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Liczę na support w cenie :P

Doczytaj DOKŁADNIE co masz gwarantowane. Bez admina nie dasz rady w bieżącej obsłudze.

Hosteurope również widzę często polecane, ale ja nie szprecham za dobrze no i chciałbym mimo wszytsko polskie łącza.

Teraz pytanie czy lepsze super szybkie łącza w DE czy takie sobie w PL ;)

Przemo? Widziałem jak powalał na kolana 2 rdzenie i 4GB Ramu (i nie mówię to o mln uniq), nie doceniasz skryptu tongue.gif

Fidma, w tym wypadku to już bajki opowiadasz ;)

Przemo obciąża serwer ale nie przesadzajmy...

Może Ty masz skłonności do bajdurzenia, ja nie. Jak takiś pewny to możemy się założyć ;)

404.tf

Doczytaj DOKŁADNIE co masz gwarantowane. Bez admina nie dasz rady w bieżącej obsłudze.

Hm, "administracja standardowa" w cenie, rozumiem że bieżące zabezpieczenia i aktualizacje są wliczone ale dopytam.. czy masz może coś konkretnego na myśli, co mogłem przeoczyć lub o co warto by było spytać? :P

Przeoczyłeś & źle zrozumiałeś ;) Dają Ci setup podstawowych usług ale bez bieżącego zarządzania czy aktualizacją / konfiguracją. Poczytaj dokładnie wątek na wht, tam zostało dokładnie opisane co jest w cenie. A najlepiej wyślij maila do livenetu i tyle :P

404.tf

Witam.

Jeżeli decyzja nie została podjęta to mam nadzieję trochę pomóc.

Otóż nie można powiedzieć że ram jest ważniejszy od procesora ,,, ponieważ obydwa od siebie "zależą"

Pod takie forum na pewno starczy serwer dedykowany na Sempronie 2/3XXX oraz 1 GB ram.

Wystarczy dać odpowiednio dużo ram na cache oraz buffor MySQL.

Skonfigurować Apache (Childy , MaxClients , KeepAlive, Server Limit itp..)(PHP - dobrze było by dodać eacceleratora - skróci on czas wykonywania skryptów, dzięki czemu skrypty nie będą zajmowały tyle czasu procesora, jednak pochłonie to RAM)

Radziłbym zabrać jakiś serwer spoza Polski (Łacza są stabilniejsze, niż te w Sosnowcu[Livenet]) do tego zlecic jakiemuś administratorowi wstępną konfiguracje, zamknie się to na 100% w 1, max 2 godzinach pracy.

Prowadzę forum P2M, które zajmuje się zbieraniem HashCode oraz tutoriali dotyczących sieci Peer2Mail

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności