Skocz do zawartości

Jak to kiedyś bylo :)

ksiadz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanko do ludzi co "siedzą w SEO nie od wczoraj" : Od kiedy (orientacyjnie) funkcjonuje zasada "linki, linki, linki" ?

Czy od początku istnienia G ta zasada sprawdzala sie/mogla sie sprawdzać (ale malo kto o tym wiedzial) czy faktycznie w puźniejszych latach "to weszlo"...zapraszam do dyskusji.

P.S. Kto jest OJCEM CHRZESTNYM POLSKIEGO SEO ?

@ksiadz jeszcze w 2004-2005 roku zakładając stronę wymieniałeś się linkami z kilkoma stronami (tak z 10) i już byłeś na wybrane frazy w czołówce, miałeś po kilkaset uniq dziennie. Pozycjonowanie nie było trudne.

Teraz sam widzisz jak jest... Za kilka lat nikt nowy się nie przebije (nawet na proste frazy).

Żadnym tam ojcem chrzestnym. Było ich wielu, z nicków Zero3, Kill, Michał, Webcenter, paru jeszcze by się znalazło.

Odpowiadając na pytanie, zasada linki, linki, linki funkcjonuje w ciężkich frazach od ok. 2002-2004, natomiast w lekkich frazach od ok. początku 2007. Granica jest płynna, z definicji im większa była konkurencja w danej frazie, tym bardziej przestawała wystarczać dobra optymalizacja i treść.

Duża zmiana była w momencie zmiany silnika Onetu na linkowy (Morfeo). Przed tą zmianą wrzucając słowa kluczowe do tytułu można było praktycznie pod każdym hasłem uzyskać TOP 10 (pełne), a Onet miał jeszcze wtedy dużą część rynku. Podobnie, w WP, komiczne pozycjonowanie za SMS-a, także dawało olbrzymie możliwości nadużyć, skończyło się dokładnie w dniu gdy na uczelni prowadziłem wykład o SEO i opowiadałem o sms-ach i klikohicie (był to idealny przykład na to, jak wiedza SEO może się przedawnić - tego samego dnia rano treść wykładu była aktualna, lecz w momencie wykładania mówiłem /nieświadomie/ już o przeszłości).

Pozdrawiam, J.

Re Mariusz - akurat bez względu na to jak po sobie publicznie jeździmy, i wśród Twoich przyjaciół i wrogów, w szczególności za Twoimi plecami, Ciebie też wymieniam jako jednego z największych wizjonerów tej branży :D, bo widzę że Cię ugryzło że nie wpisałem Cię w mojej subiektywnej pierwszej czwórce :). Oczywiście, osoby które wymieniłeś też były praktycznie od początku i też trudno im umniejszać zasług.

heh :) twórco polskiego SEO - zanim byli jeżu Ci których wymieniłeś było sporo innych.

Żadnych z ktorych wymieniłeś, chyba że mówisz o zaczątkach PIO.

Bo ja ze swoich czasów pamietam - Polishseo (Lordbart), Comweb, Sitepromotor, Art4web, Setia - to tylko garstka tych ktorych ja pamietam zanim jeszcze PIO powstalo.

Jeżu i pamietam co robili - nie pamietam by praktyki tematycznego zaplecza nabywali u Ciebie czy na PIO :D.

Jeżu co do pozycjonowania na SMSA w WP :) ja akurat wiem kiedy sie skończyło. Dokladnie 28.11.04

Co do początków SEO w PL.

https://web.archive.org/web/*/https://www.positioning.pl

Obecnie domena chyba należy do LordBarta Polishseo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności