Skocz do zawartości

Samochód na firmę - leasing ?

gerdi

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co zauwazyłem to temat był czy leasing czy kredyt na samochód firmowy, a nie czy używany jest lepszy czy nowy. Każdy większy samochód pali, obojętnie czy to jest pickup terenówka czy S klasa.

Pogadaj z księgową, wyliczy Tobie co jak sie bardziej opłaca. dzisiejsze pickupy z crew cabine w wersji full wypas jeżdzą jak dobre limuzyny, a na polskie drogi też się nadają bo to przeważnie terenówki odpowiednio zmodyfikowane ;)

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 rok później...

lada moment wejdzie nowelizacja ustawy (miała już wejść w połowie maja) na mocy której każda osoba prowadząca DG będzie mogła odliczyć cały VAT od kupowanego samochodu, nie ważne czy to pickup, ciężarówka, czy ma kratkę czy nie. Ale nie wiem jak w tej sytuacji będzie z Vatem od paliwa.

jeszcze nie możesz ale poczekaj miesiąc, góra 2 jak to wreszcie wejdzie i będziesz mógł:

https://firma.onet.pl/1973211,wiadomosci.html

Jak dowiedział się "Dziennik", resort finansów pracuje nad przepisami, w myśl których przedsiębiorcy będą mogli odliczyć VAT za każde kupowane dla firmy auto.

• 3 tygodnie później...

mój znajomy w niemczech opowiadał jak jego kolega z pracy skusił się na DACIę

oddał swoje stare auto na złom, dostał 2500 EUR dołożył i kupił ją nową z salonu

był zadowolony tydzień, później był upał i w środku waliło tak klejem i plastikami że nie dało się wytrzymać

osobiście nie jeździłem Dacią nigdy, ale wiem jak tanie nowe auto wygląda na parkingu - wiocha

takie auto bym kupił pracownikowi do firmy ale nie sobie

co do picupów - jeżdziłem navarą przez weekend, jechałem tym samochodem do włoch

powiem tak - auto dobrze się prowadzi, komfort nie jest zły, na dziury nie musisz uważać,

ale komplet opon do niego troche kosztuje, nie wspominając o serwisie, pali 11,7 na trasie

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

Też na to czekam, ale tak naprawdę nie wiadomo póki co kiedy to wejdzie i czy to wejdzie, więc albo trzeba wziąć 4osobową osobówkę przerobioną na ciężarówkę albo jakieś 5osobowe kombi

jeszcze nie możesz ale poczekaj miesiąc, góra 2 jak to wreszcie wejdzie i będziesz mógł:

https://firma.onet.pl/1973211,wiadomosci.html

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Wczoraj znalazłem https://www.autofirmowe.pl/25145,vat_od_sam..._bez_zmian.html

Dzisiaj w tvn24 mówili, że pewnie będą zmiany, ale wynikało że raczej na minus - brak możliwości odliczenia całego vat dla dostawczych poniżej 3,5 tony (max 6 tys) + brak możliwości odliczania vat od paliwa od początku 2010 do końca 2012 z tego co pamiętam, więc wynikałoby że jak ktoś chce kupić osobówkę z homologacją, to się musi spieszyć... To samo można przeczytać np. tu: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Od-2010-ro...ka-1982785.html

No niestety jest dziura budżetowa więc zmiany będą chyba raczej na gorsze.

Jeśli od 2010 roku zawieszą możliwość odliczania vat od paliwa, to inwestycja w homologację przestanie się opłacać, no chyba że ktoś kupuje koszmarnie drogie auto (ale do takiego wstyd wstawić kratkę :P )

No fakt, w sumę zależy jak na to patrzeć i do czego samochód się wykorzystuje. Różnica wychodzi ostatecznie jakieś 4 tys przy samochodzie za 70 tys. Szkoda tylko, że raczej nie wprowadzą możliwości odliczenia całego vatu od osobówek i to bez kratki, czego większość się ostatnio spodziewała. No ale zawsze znajdzie się jakiś kryzys jako wytłumaczenie ;)

zainteresuj się KIA SOUL bardzo fajny samochodzik

wersja ciężarowa +1500 do podstawy

czyli za 59 000 brutto masz zgrabny samochód"ciężarowy"

turbo diesel, klima, elektryka, 4 osoby

bez kratki z pełnym odliczeniem VAT

są też tańsze wersje

Hostessima.pl - Agencja hostess - targi, eventy, wystawy, promocje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności