Skocz do zawartości

linkor a pr

proks

Rekomendowane odpowiedzi

witam

skusiłem się swojego czasu na dodanie strony do linkora. Później stwierdziłem, że przy liczbie punktów, którą otrzymałem nie ma to sensu, bo jedyne co zyskam to pięć wychodzących linków z każdej podstrony.

Z lenistwa tylko nie usunąłem linkora i stwierdziłem że poczekam jakiś czas, żeby zobaczyć, czy przybyły mi jakieś linki (oczywiście nie przybyły ).

Dzisiaj natomiast stwierdziłem, że pr na głównej stronie spadł mi z pr4 do 2, na podstronach z 3 do 0. Linkor wyleciał szybciej niż przyszedł i co ciekawe - po odświeżeniu strony miałem natychmiast z powrotem pr 4, tam gdzie było 3 jest 4, a podstrony z pr 0 mają 3 lub 4. (wzrost pr na podstronach to raczej efekt niedawnej przebudowy struktury linków w serwisie)

Co o tym myśleć? jakiś błąd w pierwszym odczycie, czy też jest jakiś związek?

Sprawa jest dosyć jasna i oczywista.

Zobowiązując się do wstawienia linka wychodzącego, obniżasz wewnętrzny LinkPower Twoich serwisów. Uzyskując link przychodzący, zwiększasz LinkPower strony do której link przychodzący prowadzi.

Za korzystanie z Linkora płacisz prowizję (co jest oszustwem, bo się to tai), tak więc otrzymujesz mniej niż wniosłeś. Stąd, spadek PR jest konieczny.

Wahania na Twojej stronie musiały mieć związek z anomaliami zaraz po Update, jak zawsze. Zauważalny wzrost musiał wynikać z tego, że sam z siebie dbałeś o zdobywanie linków, co jest działaniem każdego webmastera zajmującego się promocją własnych serwisów.

Teoretycznie można byłoby powiedzieć, że dzięki tysiącom podstron DMOZów i pierwszemu elementowi we wzorze na PR (1-d+) da się wymaksować samemu z siebie realPR, ale nie jest to ani odczuwalne, ani testowo potwierdzone (przynajmniej przeze mnie).

Pozdrawiam, J.

U mnie też nastąpił spadek pr z 4 na 3. Nie był to efekt dokjładki linkora - zaznaczem również uczciwie, że dodałem również inne linki stałe ale w większości to było wewnętrzne. No i trochę ukrytych metod ;)

Za to skuteczność likora znacznie spadła osttnimi czasy.

Strona kóra ma linki z linkora jest niżej od strony bez linków generowanych z linkora.

Aby było ciekawiej to w msn najwięcej linków ma strona najniższa a najwyższ ma najmniej.

SensorStudio & Co.

U mnie też nastąpił spadek pr .

Trzeba było słuchać mojego gderania o systemowym pozycjonowaniu i rad Jeża toby nie było spadków PR.

Pozdrawiam

J.

Ciupagi z Helu na export

"Jak żech cyckoł (ssał) ta kartka, toch myśloł, że to jest kotlet. Trocha było ciężko, bo był niedosolony" PAP

:)))

... zapomniałeś, że byłem jednym z najbardziej oponujących przeciw

gderaniu, optujących *za* systemami, a jednak... po apdejcie mam

dwie szóstki... :>

Wypada więc dodać, że systemy skończyły się dopiero w pewnym

momencie, gdy Google wyraźnie zdeprecjonował mnożenie punktów

'pustymi' tworami jak klony DMOZów, a co za tym idzie - moc systemów,

ich realną wartość w pozycjonowaniu.

Wystarczyło wyczuć ten moment, by mieć miłe wspomnienie o systemach

i miłe wrażenia po apdejcie... :>

Szy.

Janek proponuję dokładne przeczytanie postu

Tu (niechętnie) muszę się zgodzić z szym - W pewnym momencie widoczny był spadek siły pchającej linkora. Inna sprawa, że aobserwowałem też korelację mocy z robionymi porządkami w linkorze - gdy wylatywały dmozy i ilość stron spadała w linkorze o ponad 10% to strona oparta o linkor szła do góry. Przybyło stron to znowu troche w dół.

Oprócz hipotetycznego wpływu na to zjawisko zmian w algorytmach gogusia stawiam tezę, że chłopaki pozakładali nofolow na domozach w wyniku czego przybywa im punktów a tak naprawdę niczego nie promują. I to może być sposób goglusia na walkę z systemami rotacyjnymi.

SensorStudio & Co.

... zapomniałeś, że byłem jednym z najbardziej oponujących przeciw gderaniu, optujących *za* systemami, a jednak... po apdejcie mam dwie szóstki... :>

:))) Zapomniałeś dodać że piszesz że usunąłeś systemy ok. 2 miesiące przed update i zapomniałeś dodać że pisałeś że to ma spore znaczenie. :P

Poniżej piszecie o spadku mocy systemów... Jest dokładnie tak jak pisałem wcześniej. Wyszukiwarki już optymalizują swój indeks (nie indeksują byle czego i wyindeksowują podejrzanie dużą ilość podstron, niepopartych odpowiednim LinkPowerem), więc "globalna" moc systemów słabnie. WebCenter traci, ale przecież on nie może stracić, więc kradnie Wam więcej, więcej i więcej. W efekcie spada skuteczność stron nie-właściciela, całego systemu, więc on znów bierze więcej i koło się zamyka. To tak w skrócie. :)

A czy trzeba było słuchać... Nikt nikomu nie każe mnie słuchać - to Wasze wszystkie mniejsze strony (PR<5, indeks<1000) powpadają w sandboksy jak wyjdziecie, a moje będą wyżej. :)

Pozdrawiam, J.

Poszukaj na forum.

Takie jest założenie układania rankingu w oparciu o przyrost linków. Ostrzegałem o tym z puktu widzenia teoretyka. Teraz, z punktu widzenia praktyka, wiem że po zdjęciu linków strona trzyma się jeszcze ok. 1-2 tygodnie, a potem leeeeci na łeb, na szyję, sporo poniżej początkowego poziomu (założenie: skoro linki są zdjęte to strona jest nieciekawa, a więc należy ją usunąć z rankingu).

Każdy wcześniej czy później wystąpi z systemu (dobrowolnie lub przymusowo), a żaden system nie będzie działał wiecznie. Tak więc, każdego kto korzystał z systemu, wcześniej czy później spotkają te konsekwencje. Oczywiście, nie dotyczy to osób które systemami się tylko wspomagały, a w największej mierze pozycjonowały konwencjonalnie i posiadają własnie wystarczające zaplecze.

Pisałem o tym już w momencie pierwszego tematu na którym padł pomysł WebCentera stworzenia klona Coopa (o nazwie Linkor), ale wszyscy byli zbyt bardzo zaślepieni fantastycznymi wynikami, żeby brać sobie moje słowa do serca. Teraz widać początki końca - ewidentnie się wali i działa corazto bardziej ociężale. Jeszcze jakiś czas podziała, ale nawet najwięksi sympatycy systemów nie mogą odmówić przyznania mi racji gdy twierdzę, że to nie będzie działać wiecznie.

Pozdrawiam, J. :)

Poszukaj na forum.

Weźcie skurczybyki pod uwagę, że by szukać trzeba wiedzieć czego!!!

Nic nie pomoże nawet gogluś power gdy nie wiadomo co wpisać w okienko. A jak macie po kilka tysięcy postów to można sobie szukać. :P

W każdym razie dzięki za wykonany wysiłek i ewentualne powtórzenie info. Co do strony merytorycznej zgadzam się z tobą i trochę mnie zaczyna cieszyć upadek systemów. Jednak uważam, że nie jest to spowodowane w tej fazie przez reakcję systemu tylko przez nofolow. kTO MA RACJĘ NIECH GOGUŚ OSĄDZI. :P

Jak systemy pdną kompletnie to zabiorę się do napisania własnego opartego na bardziej jasnych i możliwych do sprawdzenia zasadach. ;)

System o którym wiedzę i możliwość kontroli ma tylko jego twórca w końcu musi się degenerować. Co do linkora to od samego początku mojej z nim znajomości zadawałem pytania na temat jego działania na które nikt mi nie odpowiedział.

SensorStudio & Co.

Trzeba było słuchać mojego gderania o systemowym pozycjonowaniu i rad Jeża toby nie było spadków PR.

Hmmm...

hosting.optymalizacja.com - linki z systemow i z forum i z optymalizacja.com uzyskalo PR5. Ewidentnie systemy pomogly.

wildstein.ewcia.com - jak wyzej i tez PR5.

Ale punktow w systemach bylo swojego czasu bardzo duzo na nie danych.

linki z systemow i z forum i z optymalizacja.com uzyskalo PR5. Ewidentnie systemy pomogly.

Oczywiście że pomogły. Niemniej, gdybyś dodał taką ilość Linkpowera jaką wniosłeś (dzięki tym 5 linkom w stopkach), miałbyś silniejsze PR5 lub PR6. Wiesz o tym równie dobrze jak ja i zaskakuje mnie Twoja powściągliwość w wyrażaniu osądów, kiedy już widać, że to coraz marniej przędzie.

Bo przecież PR5 linkor.pl, linkuj.pl już o DP nie wspominając, nie zbudowało się dzięki LinkPowerowi ich twórców, ale z "prowizji" o której się nie mówi (stąd, jak wielokrotnie pisałem, pobieranie takiej prowizji jest kradzieżą).

Pozdrawiam, J.

zaskakuje mnie Twoja powściągliwość w wyrażaniu osądów, kiedy już widać, że to coraz marniej przędzie.

Co di linkora to sie zgadzam, ze ma coraz mniejszy wplyw, a o linkuj nic nie wiem, bo nie korzystam.

Jednak DP dziala i to bardzo dobrze. Fakt, ze nie za dobrze na *polskie wyniki*, ale na moje potrzeby jest bardzo pomocny. Sam algorytm obliczania wagi i to, ze korzysta z API jest bardzo duzym plusem, bo w polskich klonach niestety wszystkie smieci rowniez sie licza.

już o DP nie wspominając, nie zbudowało się dzięki LinkPowerowi ich twórców,

DP mialo PR7 dlugo przed coop'em. Glownie dzieki wielu narzedziom, stworzonym przez wlasciciela.

Linkor i linkuj to sie zgadzam.

co-op chyab zmienil system naliczajacy pkt po udajcie,

chyba za duzo osob uzyskalo dobry pr ktory byl znaczacym czynnikiem w przydzielniu ilosc pkt, ja mialem znaczny skok ale po kilku dniach drastyczny spadek, w miedzy czasie nie bylo zadnych wiekszych zmian ani site ani pr stron wyswietlajacych linki...

co-op chyab zmienil system naliczajacy pkt po udajcie,

Zmienil i na forum dp jest o tym informacja. Zmienily sie zasady przyznawania wagi oraz zostaly usuniete limity, jednak waga jest liczona logarytmicznie wiec ktos z bardzo duzym indeksem nie zagarnie wiekszosci puli linkow.

Z tego co wiem to laczna waga w coop'ie wedle nowych wartosci jest 6 razy mniejsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności