Skocz do zawartości

[php] file_get_contents

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Korzystam z funkcji file_get_contents, ale czasem funkcja nie jest wstanie się wykonać, więc w jaki sposób zabezpieczyć się przed tym, że jeżeli funkcja nie zadziała zrobiła jakąś alternatywę, coś jak die.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Nie do końca tak, mam zmienną $x i kod:

$g_ip=file_get_contents()

.. i jeśli nie jest wstanie otworzyć z tej lokalizacji to chciałbym wykonać jeszcze raz tą fukcję, ale z inną lokalizacją.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

On failure, $g_ip=file_get_contents("https://www.adres.pl/lp.php") will return FALSE;

Taka ma być składnia? Chyba nie bo wywala mi błędy:

Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /home.9/k/a/t/katalogi/www/admin.php on line 197

Mar.

On failure, file_get_contents() will return FALSE.

to nie jest kod, to jest informacja z php.net, że gdy nie uda się pobrać to funkcja zwróci FALSE.

Spróbój tak jak pisałem

$url='https://www.adres.pl/lp.php';
if($g_ip=@file_get_contents($url))
{
echo $g_ip; 
}else
{
//inna lokalizacja
}

logo-stat4seo-blue-small.png

mela dzięki działa, ale myślałem, że jest coś takiego, jak np. C++, czy podczas sql.

Mar.

• 1 rok później...

mela, sporo nauki przed tobą.

die() jest aliasem do exit().

Co tam robi "małpka"? Błędów się nie tuszuje, je się naprawia.

Czy na pewno chcesz zabijać skrypt (i przerwać jego wykonywanie) po tym jak nie uda się pobrać treści z adresu zawartym w zmiennej $pierwszyURL? Jeśli tak to po jaką truskawkę przypisujesz jeszcze coś do zmiennej?

A o instrukcjach warunkowych słyszałeś?

Co tam robi "małpka"? Błędów się nie tuszuje, je się naprawia.

Małpka służy do tłumienia błędów. Jeżeli ma szukać i naprawiać błędy to będzie to robić,a po co ma się to wyświetlać użytkownikowi?

Czy na pewno chcesz zabijać skrypt (i przerwać jego wykonywanie) po tym jak nie uda się pobrać treści z adresu zawartym w zmiennej $pierwszyURL? Jeśli tak to po jaką truskawkę przypisujesz jeszcze coś do zmiennej?

Racja :)

Stworzenie skryptu bezbłednie jest możliwe, wystarczy tylko kontrolować co zostaje przekazane jako parametr do funkcji.

Podam prosty przykład.

<?php
 $zap = mysql_query('SELECT NOW() as czas');
?>

Powyższy przykład wyświetli coś podobnego do:

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'xerif'@'localhost' (using password: NO) in /home/xerif/domains/xerif.pl/public_html/bzdury/mysql.php on line 2

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/xerif/domains/xerif.pl/public_html/bzdury/mysql.php on line 2

Błędy niewyświetliłyby się, gdybyśmy najpierw sprawdzili czy mamy połączenie z bazą. Jeśli byśmy jej nie mieli to moglibyśmy np. przerwać działanie skryptu i poinformować użytkownika o tym, że nie można się połączyć z bazą danych, itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności