Skocz do zawartości

[PHP] Odczytanie rozmiarów filmu avi

zizou15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam na swoim serwerze wiele filmików avi. I chciałbym je dynamicznie wyświetlać w <embed>. Czy istnieje możliwość odczytania wysokości i szerokości pliku avi z poziomu php??

z góry dzięki za odpowiedź.

Skuteczne pozycjonowanie stron www: M40.pl - Agencja interaktywna specjalizująca się w pozycjonowaniu stron internetowych.

musisz mieć na serwerze zainstalowany Ffmpeg by cokolwiek odczytać z filmików, zresztą nie wiem jak chcesz robić <embed> z avików, jak do tej pory to widziałem tylko rozwiązania oparte o format flv. Jeśli chcesz prze konwertować te avik to też przez Ffmpeg.

Napisałem na szybko, nie gwarantuję że będzie działać ze wszystkimi avikami, przetestuj:

<?php
$filename = 'plik.avi';
if (!$fp = fopen($filename, 'rb'))
 echo "Nie mozna otworzyc pliku '$filename'";
else
{ fseek($fp, 0x40); $width = ord(fgetc($fp)) + (ord(fgetc($fp))*256);
 fseek($fp, 0x44); $height = ord(fgetc($fp)) + (ord(fgetc($fp))*256);
 echo "$filename:\r\n<br>$width x $height<br>\r\n";
 fclose($fp);
}
?>

napisane wg specyfikacji headera avi ze strony https://pvdtools.sourceforge.net/aviformat.txt

@Inco: https://www.google.pl/search?hl=en&q=embed+avi

and

Dzięki :)

A sposobem podobnym do tego co zaprezentował k0rnik da się wygenerować miniaturkę (tzn. zrzucić jakąś klatkę filmu do pliku jpeg) ? Tzn. bez używania ffmpeg ?

pozdrawiam

Skuteczne pozycjonowanie stron www: M40.pl - Agencja interaktywna specjalizująca się w pozycjonowaniu stron internetowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności