Skocz do zawartości

REFERER w logach serwera

thojro

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę o tym w dziale dla początkujących bo nie wiem, do jakiej kategorii mam to pytanie zaliczyć ;) Mianowicie, mam problem w postaci tego iż od około miesiąca w logach wykupionego wirtualnego serwera nie pokazuje mi prawidłowej wartości REFERER. Zamiast np. adresu strony z której przyszedł internauta na moją witrynę, widzę adres strony/podstrony do której się kierował. Dla przykładu:

80.xxx.xxx.x - - [29/Feb/2008:08:00:32 +0100] "GET /podstrona.html HTTP/1.1" 200 38304 "https://www.mojastrona.pl/podstrona.html" "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322; InfoPath.1)"

Jaka może być przyczyna?

Nie wiem czy zrozumiałem, ale obstawiałbym, że to jest tak. Użytkownik wchodzi na Twoją stronę (tutaj powinieneś widzieć prawidłowo, no chyba, że wchodzi bezpośrednio wpisując adres), po czym wchodzi na jakąś podstronę - tutaj referer to będzie już adres Twojej strony. Po czym idzie na kolejną stronę i referer to adres podstrony, z której przyszedł.

No chyba, że to zmieniło się tak o, samo z siebie, a wcześniej działało dobrze. Jeżeli to sporadyczne przypadki (chociaż przypuszczam, że jest inaczej) to może to po prostu sfałszowany referer? Za pomocą cURL to mozna w kilka sekund napisać.

Inna sugestia, może masz przekierowanie 301 ustawione i/lub jakies mod_rewrite i to wpływa na wyniki serwera.

Gwarantowany efekt. 100% satysfakcji lub zwrot gotówki. Tylko teraz profesjonalne pozycjonowanie książek na Twojej półce. 20% zniżki jeżeli masz różową i prostą (wypozycjonowaną) ścianę. Nie pozycjonujemy stron w Google.

REFERER jest pokazywany tak iż zamiast strony z której przychodzi internauta jest wyświetlany adres docelowy. Dziwne, wcześniej było ok. Nie ma żadnych przekierować, itp. Czy wina może leżeć po stronie hostingodawcy?

Na to bym stawiał. Sprawdź czy nie zmieniła się wersja serwera HTTP. Może ktoś zmienił konfigurację? Tak bez znajomości szczegółów, nie ma co zbytnio dywagować. Zresztą, najszybsze rozwiązanie dostaniesz jak napiszesz do supportu.

Gwarantowany efekt. 100% satysfakcji lub zwrot gotówki. Tylko teraz profesjonalne pozycjonowanie książek na Twojej półce. 20% zniżki jeżeli masz różową i prostą (wypozycjonowaną) ścianę. Nie pozycjonujemy stron w Google.

Właśnie o to chodzi, że napisałem i administrator mówi, że konfiguracja nie uległa zmianie. Trochę dziwi mnie jego odpowiedź bowiem pierwsze co odpisał to była odpowiedź: "Logi nie zawierają REF'a. https://pl.wikipedia.org/wiki/Log_(informatyka)." - nic dodać nic ująć ;) Niestety, ale mam pewne wątpliwości co do tego czy ustawienia serwera nie uległy zmianie bo dzieje się tak jak się dzieje, czyli tak jakby w pliku httpd.conf. była zmieniona konfiguracja. No cóż, ale co mogę zrobić, jak admin pisze, że nic nie było zmieniane...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności