Skocz do zawartości

Uwaga na firmę ogicom - problem z zerwaniem umowy

slawek22

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie wiem czy jest taka konieczność. Miałem umowę na energię z jedną firmą, a jakoś na nowej fakturze już jest logo innej i jakoś nikt mnie nie pytał czy wyrażam zgodę. Chyba wystarczy że dana firma zobowiązuje się przejąć wszystkie zobowiązania tej przejmowanej i klientów o zgodę nikt nie pyta...

No ale czekaj, skoro Ty kupowałeś hosting w innej firmie, to wyraziłeś zgodę zmiany usługodawcy?

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Wszystko zależy od tego z kim podpisujesz pierwotną umowę. Bo np. spółka z o. o. czy S.A. może zmienić akcjonariuszy, czy nazwę i wtedy klient nie ma nic go gadania. Ale jak umowę zawierał ze "zwykłą" firmą, to trzeba wyrazić na to zgodę. Oczywiście piszemy tu tylko i wyłącznie o zmianie firmy obsługującej, bo zmiana warunków regulaminu / umowy wymaga akceptacji obu stron niezależnie od tego z jakim rodzajem działalności mamy do czynienia. Wiem, bo sam przez to przechodziłem przy "sprzedaży" firmy.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Ciekawe ;) Nic tylko zakładać krzaki a potem "odsprzedawać" firmę drugiemu krzakowi z 10 letnim okresem wypowiedzenia umowy wpisanej w regulamin. Jeśli chcesz płacić to zapłać i lepiej się ewakuuj od razu bo to chyba kolejna uczciwa inaczej firma pokroju tej od "domen"... jak nie to znajdź regulamin usługodawcy z którym "podpisałeś" umowę.

Jeśli "podpisałeś" jedno a teraz firma twierdzi drugie to raczej będzie ciężko przepchnąć taki przekręt. Najlepiej spróbuj się dogadać (tzn. napisz że rozwiązanie umowy nastąpiło dnia tego i tego na mocy regulaminu blink.pl z którym podpisałeś umowę jeśli są innego zdania sprawę kierujesz do UOKiK, z prawnikiem też warto by pogadać)

Tylko pytanie czy za 300 złotych warto się denerwować. Tak czy inaczej od takich firm lepiej trzymać się jak najdalej i zaraz po uregulowaniu tej kwestii natychmiast zakończyć współpracę.

Miałem kiedyś hosting w Blink.pl, wspominam go jako jeden z najlepszych, do momentu gdy przejął ich ogicom. Wtedy wszystko zaczęło się sypać, praktycznie nie dało się nic załatwić, jeżeli w ogóle jakimś cudem ktoś od nich się odezwał, to zupełnie nie szło się dogadać o byle pierdółkę, jak np. dodanie zadania CRON.

Odszedłem, gdy w 2 miesiące nieco przekroczyłem transfer - w Blink można to było robić, bo oferowali transfer rozliczany rocznie, ale ogicom nawet gdy im w mailu zacytowałem FAQ ze strony oraz ówczesny regulamin i tak wiedzieli swoje lepiej. (swoją drogą w FAQ do teraz jest informacja, że "Zliczamy transfer wykorzystany w trakcie bieżącego okresu abonamentowego i porównujemy z dostępnym limitem. Nie narzucamy miesięcznych limitów.")

Dostałem odpowiedź:

Szanowni Państwo,

Usługa hostingowa, jest kontynuacją zamówienia, które złożyli Państwo w firmie Blink i respektowali je dokonując regularnie płatności.

Na mocy zawartej z firmą Blink umowy praw i obowiązków wynikających z umów o świadczenie usług hostingowych, nastąpiło przejęcie Klientów firmy Blink.

Informacja o tym fakcie została przesłana do wszystkich Klientów.

Dokonując płatności za pierwszą fakturę odnowieniową wystawioną przez naszą firmę zaakceptowali Państwo zmianę i nasz regulamin.

Ponieważ nie otrzymaliśmy od Państwa zgodnie z regulaminem rezygnacji doręczonej w sposób właściwy ust. 36 lit. :) tj. w formie pisemnej - listem poleconym lub kurierem na adres Biura Obsługi Klientów Spółki wskazany na stronie internetowej Spółki. z pakietu usług hostingowych,

wystawiona została kolejna faktura odnowieniowa, która jest zobowiązaniem do zapłaty.

Na dzień dzisiejszy, gdy Państwa wypowiedzenie do nas dotrze zgodnie z regulaminem zostanie przyjęte jako nieterminowe i zakończy umowę 20.02.2011. Tym samym faktura za hosting OPSIB/01/10/BF0/R/2768 pozostaje do zapłaty.

Dlaczego nie można zrezygnować drogą elektroniczną skoro produkt można zamówić tą właśnie drogą? A poza tym dlaczego akurat 3 miesiące a nie 2 albo 1, z czego to wynika?

Sprawa jest już dość "zamieszana" - szczególnie te przejęcia firm i ich zobowiązań - dlatego wątpię byś tu dostał odpowiedz która by coś wnosiła. Uderz na jakieś forum prawnicze - tam sadze ze maja wieksze kompetencje, ew. udaj się do adwokata, ale to wiąże się z kosztem ~ 200zł, więc tak średnio patrząc, że chodzi o 300zł, inna opcja to darmowe porady prawne, z tego co wiem w każdym mieście (czy tam jedno miasto na jakieś kilka mniejszych) mają punkt porad prawnych za darmo w jakiś dzień tygodnia. Mógłbyś tam uderzyć.

Prawdopodobnie firma Ogicom nie pisze maili by pisać - tylko mają jakąś podpórkę prawną - którą MOŻE da się jakoś ominąć - ale to już zadanie dla "specjalisty".

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Na razie będę musiał zapłacić bo naliczają mi codziennie odsetki a potem przejdę się do pobliskiego UOKiK.

Tak przy okazji to jeszcze przysłali mi wcześniej rachunek za domeny .com, z góry za 2 lata (180,- za sztukę). Wcześniej płaciłem 30,- u blink. Na szczęście zdążyłem przetransferować do godaddy przed wygaśnieciem. Dobrze że nie miałem u nich .pl bo to już w ogóle jakiś absurd (ok. 500,- za 2 lata).

Żeby dostać kody authinfo musiałem wysyłać im skany dowodu tożsamości, do tego uznali że podpis na wniosku nie jest podobny do tego z dowodu, dopiero za którymś razem dostałem te kody.

Na godaddy, hostnine czy bluehost kody są normalnie widocznie w panelu.

Tak przy okazji to jeszcze przysłali mi wcześniej rachunek za domeny .com, z góry za 2 lata (180,- za sztukę). Wcześniej płaciłem 30,-

Cooooo ????? Kto ma takie ceny ??? pokaż to bo nie wierze

ps. sorry zwracam honor faktycznie https://www.blink.pl/domeny.cennik.html

Marketing internetowy dla firm

Ja bym na Twoim miejscu niczego nie opłacał. Jeśli nie masz DG, udaj się do rzecznika praw konsumentów. Jeśli masz, poszukaj w swojej okolicy radcy prawnego i zleć mu audyt sytuacji. W 2 dni będziesz wiedział na czym stoisz.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

ja już 3 swoich klientów wyniosłem z firmy ogicom, pięć stówek za najtańszy serwer i ponad 180 zł za domenę .pl, tej firmie już dziękujemy B)

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności