Skocz do zawartości

Pozycjonowanie, a systemy wymiany

Rekomendowane odpowiedzi

Pasożyt, to taki co tylko bierze, nic nie daje w zamian i/lub szkodzi, Jak Sami Wiecie Kto.

Daje w zamian śmietniki, nie oszukujmy się, na dzień dzisiejszy nie da się pozycjonować przez wymianę linkami z innymi "normalnymi stronami" Czasy gdzie była zakładka LINKI lub POLECAMY na stronie firmowej się już skończyły. A zaplecze młodego pozycjonera to "śmietnik" (nie używam słowa SPAM) przyznaje że te nowe inteligentne "śmietniki" są niekiedy lepsze od pozycjonowanej strony ale to nowa generacja zaplecza i mają ją nieliczni

Marketing internetowy dla firm

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

wg. przetoczonego cytatu z G. wynika jasno.

Nie powinno się brać udziału w wymianie linkami.

Wiec nie oznacza to korzystania z linków - powód jasny, można samemu nie korzystać z systemu wyniany - tzn. nie montować go na stronie www a linkować z systemu.

Oczywiście umieszczenie systemu to już inna sprawa, ale jak już ktoś to robi to najczesciej robi to na tzw. zapleczu a nie na stronie pozycjonowanej.

Pozdrawiam

Mariusz

Saprofit, jak nazwa wskazuje, żywi się resztkami, odchodami, zgnilizną. Jeżeli określić tym pozycjonera to jego pożywieniem są klienci z których rezygnuje Google. Można by tak określić pozycjonerów, jeżeliby nie mieli ambicji na coś więcej niż resztki ze googlowego stołu.

A tutaj mamy przykład współistnienia, gdy jedna strona (pozycjonerzy) są uzależnieni od drugiej (Google) i wyrządza jej szkody. Podchodzi pod pasożytnictwo. Google by sobie poradziło bez pozycjonerów, pozycjonerzy bez Google już nie.

Aby zachodziła symbioza to żadne ze stron nie może ponosić strat, może co najwyżej nic z tego nie mieć.

W niektórych przypadkach można mówić o symbiozie o charakterze mutualizmu, czyli korzyści dla obu stron. Byłoby tak wtedy, kiedy pozycjonerzy trzymaliby się zasad Google.

Generalizując, wrzucając wszystkich pozycjonerów do jednego worka, to stosunki wyszukiwarka-pozycjonerzy z definicji najbliższe są pasożytnictwu.

a do mnie kilka dni temu napisała pewna Zachodnia firma, która by chciała umieścić parę linków na moim 1 katalogu (gdzie mam zainstalowane 5 SWL, site prawie 100k w googlu i z 10k bl) i nie wiem czy warto się bawić w takie rzeczy, bo pewnie pieniądz z tego i tak marny, w porównaniu z moimi zarobkami z adsense (gruubo ponad $500/miesięcznie)

Witam, wczoraj odbyłem rozmowę o pracę jako pozycjoner. Weszliśmy na temat zaplecza i Pan mi powiedział, że oni sie nie godzą na korzystanie z systemów wymiany, gdyż to napewno zaszkodzi. Moje pytanie brzmi: czy do pozycjonowania stron firm wykorzystujecie systemy?

Pan gada bzdury a SWL podłacza sie tak aby nie skojarzyć zaplecza z pozycjonowana witryną i gwarantuje, że żaden właściciel SWL nie ujawni nikomu jakie zaplecze pozycjonuje którą witryne.

Xann napisał jedna ważna rzecz na chwile obecna nie da sie wypozycjonować na trudne frazy witryny w/g bzduropierdów zawartych we wskazówkach google dla webmasterów (mam na mysli ekonomiczna strone opłacalności takiego przedśięwzięcia).

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Kolega Mariusz pokazał wielokrotnie że dla niego wyciągniecie danych z systemów kto co pozycjonuje to chwila czasu.

Google w Panelu dla Webmasterów widzi wszystkie strony które linkują do danej strony.Właściciel Swl nic nie musi ujawniać.

Pan Dyrektor który pyta o systemy linków może ma rację a może nie zna sie na pozycjonowaniu.

Jeśli się nie zna sie na pozycjonowaniu to jego kłopot.

Natomiast jeśli to jest firma www.nazwabanku.com to ma się o co martwić i kolego Breebant nie masz racji.

Któregoś dnia strona może zaliczyć bana bo Google wprowadzi taką falę jak 16 listopada 2003 roku.

Ludzie budzili sie rano i nie mieli stron w Google ( chyba milion stron jak pisano na seochat)

W wątku tym nauczyliśmy sie nowych wyrazów do słownika pozycjonerów "śmieci" "wywalą" "Saprofit" "pasożyt" :) tak przy okazji

ja dodam frazę że pozycjonowanie to "Duży Lotek" i wszystko może się zdarzyć.

Nie raz dyskutowałem o systemach wymiany.

Są groźne (inaczej - potencjalnie mogą być zagrożeniem) dla stron co mają zainstalowany system wymiany, ale nie dla stron pozycjonowanych. Dlatego nie powinno się stawiać zaplecz na subdomenach domeny głównej.

Jakoś ostatnio wpadły mi dwa przypadki, że wszystkie subdomeny z domeny głównej poleciały (ale nie ban tylko sandbox) i w obu maiły SWL, ale jakbym podciągnął to pod bana i za SWL to byłoby dużym nadużyciem. A i tak domena główna przeżyła.

Ja się cieszę, jak czytam w którymś już wątku że większość zaplecz to śmietniki, wiki, dmozy itp. (znaczy się konkurencja zostaje w tyle) bo od dłuższego czasu staram się budować inteligentne, zautoamatyzowane zaplecze tematyczne które nie podchodzi pod pojęcie (lub nie robi wrażenia) spamu (w myśl wytycznych google) i chyba dziś tylko to może stanowić alternatywę dla SWL.

Jeżeli ten Pan nie chce SWL to daj mu odpowiednio wyższą cenę. I już.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

no to krótko, zasada obowiazująca - jak nie potrafisz nie pchaj sie na afisz

PS.

Kolega Mariusz (w niczym mu nie ujmując) nigdy nie namierzy mojego systemu wymiany :D a googlebot może linki zliczać a i tak to nic nie da.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Chcialbym zobaczyc jak ktos zdobywa nawet srednio trudna fraze korzystajac z wskazowek googla :)

To byś sie zdziwił :D

Frazy: a..t..a in.e..n.t...a (wykropkowałem zaszyfrowałem)

.r..y..(wykropkowałem)

.a.a..e(wykropkowałem)

s..o.l.. .o.l..a.l.. (wykropkowałem) (tu ktoś skupuje witryny ze swojej branży)

Jadą na własnych zapleczach i to ktoś się napracował i domen nakupował i ładne strony zrobił.A pod spodem rządek systemowców na Swl.

Duża firma pieniądze i wszystko się da .

Warzywniak może jechać na Swl i czymkolwiek się da bo jemu domeny nie szkoda.

A czy do końca zgodnie z Google to bym nie powiedział.

Google samo nie wie czego chce pamiętacie wątek jak Xann dostał bana na swoje domeny .Ban nie ważny,ważny był mail do Xanna "strony zrobione pod pozycjonowanie"

To znaczy ,że redaktorzy z Googla mogą pisać bzdurne wytłumaczenia w bzdurnej sytuacji.

Więc zawsze jest Lotto.

Skoro wiemy, że mlodsze pracownicy G. siedzą flagują, wiemy według jakich kryteriów flagują, (wiemy nawet że dostają za tą prace 14 euro na godzine), wiemy że zglaszają wyniki swojej pracy wyżej, no to niby dlaczego mieliby nie napisać liscik Xannowi?

Co do merytum tematu - czytam sobie temat forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=4202&hl=, czyli szanowny Beerbant

w marcu 2005 roku pyta kolegów co myślą na temat przyszłości linkora. I część kolegow odpowiada na to - niedługo temu linkorowi zostało, owszem korzystamy, ale linkor - to już nieboszczyk. :D Lubie czytać stare tematy.

Co do merytum merytum tematu - systemy po tym jak linor mial już umrzec przeżyli piękną ewolucję.

Na stałych elit linkme, dużo punktów mieć i dać z 50 linków przyrost dziennie.

a za miesąc dopalić webllink i seo net.

Jedynie - mocno róznicowac archory podstrony, dużo punktów, troche szczęścia - i masz top10

@siembab jeżeli mówisz o pozycjonowaniu witryny banku to śmiało mozesz powiedzieć, że witryny banku się nie pozycjonuje - pozycjonuje się jak już produkty tego banku i tworzy PP pod te produkty.

Nie raz dyskutowałem o systemach wymiany.

Są groźne (inaczej - potencjalnie mogą być zagrożeniem) dla stron co mają zainstalowany system wymiany, ale nie dla stron pozycjonowanych. Dlatego nie powinno się stawiać zaplecz na subdomenach domeny głównej.

Jakoś ostatnio wpadły mi dwa przypadki, że wszystkie subdomeny z domeny głównej poleciały (ale nie ban tylko sandbox) i w obu maiły SWL, ale jakbym podciągnął to pod bana i za SWL to byłoby dużym nadużyciem. A i tak domena główna przeżyła.

Potwierdzam.

Ja mialem taka sytuacje:

1. Domena glowna i subdomeny byly "smieciowe".

Ekekt - dostalem bana na calosc.

2. Domena i kilkanascie subdomen byla wartosciowa strona

i zgodna z sytycznymi googla. ByNa 3 subdomenach byly "smiecie".

Efekt - wyzerowanie PR na calosci i BAN na 3 subdomenach.

MG

P.S. Dla mnie najbardziej zaskakujacy jest wniosek, ze JEZELI wiekszosc

stron dodawanych so SWL jest "smieciowa", a SQL dzialaja,

to znaczy de fakto, ze linki na stronach "smieciowych" dzialaja,

tylko musi ich byc bardzo duzo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności