Skocz do zawartości

Fajna domena, czy warto walczyć z NASK?

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadła mi wczoraj ciekawa domena, www.ryman.pl (wcześniej serwis gminy Rymań) , site ponad 30 k w indeksie jeszcze (do uzupełnienia;)), PR3, pare latek w sieci

Nie była dostępna z poziomu registratorów , możliwość rejestracji tylko w nask, wiadomo za inną kasę no ale mówię pospieszę się bo ktoś mnie uprzedzi.

Zarezerwowałem ją, przed rejestracją pojawił mi się komunikat (spodziewałem się go)

Że Nask może odmówić rejestracji jeśli ..,,Oferta dotyczy Nazwy Domeny odpowiadającej nazwie województwa, powiatu, gminy lub miejscowości w Domenie .pl, chyba że Oferentem jest właściwa jednostka samorządu terytorialnego albo Skarb Państwa reprezentowany przez właściwy organ administracji ; Oferta dotycząca Nazwy Domeny odpowiadającej nazwie województwa, powiatu, gminy lub miejscowości w Domenie .pl może być złożona tylko bezpośrednio w NASK”

No ok., poszedłem dalej, zarezerwowałem, puściłem faks potwierdzający rejestracje.

Odebrali pewnie faks, z automatu dostałem maila:

..,,w związku ze złożoną Ofertą zawarcia umowy o utrzymywanie nazwy

domeny, proszę o doręczenie formularza umieszczonego pod

adresem https://www.dns.pl/zg_rej_dom.pdf (wersja polska) lub

https://www.dns.pl/english/consent.pdf (wersja angielska)

wypełnionego przez właściwą jednostkę samorządu terytorialnego

lub przez właściwy organ administracji.

Dokument opatrzony numerem ID zgłoszenia należy doręczyć

w ciągu 3 dni od daty wysłania tej wiadomości na adres NASK”…

Może ktoś już próbował coś robić a tego typu tematem? Jak myślicie jest szansa na powodzenie? Mój argument (pewnie marny) chce założyć serwis o gminie Ryman, zreszta nie rezerwuje nazwy rymań tylko ryman :(

Pozdrawiam

Adek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności