Skocz do zawartości

Gorąca prośba o konstruktywną krytykę... :)

marynistyka.org

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli robisz tę stronę o marynistyce sam, bo to Twoja pasja i jesteś gotów poświęcić dużo czasu przy robieniu strony, to brawo, Marku. Jest to wielka przyjemność, stworzyć sobie stronę o ulubionej tematyce. Tak jak wcześniej nadmieniono, strona wygląda nieco archaicznie, ale to nie powód do zmartwień, a sygnał, że jeszcze sporo pracy przed Tobą.

Moim zdaniem powinieneś dążyć do tego, aby ją maksymalnie uprościć. Jeżeli nie pracowałeś przy kilkunastu projektach wcześniej, ratuj się prostotą - i to na każdym polu. Zarówno w grafice, bez dodatków, wielkich topów, kotwiczek, wymyślnego menu, jak i prostotą w kodzie. I tutaj polecam zastanowić się, do czego służy każdy element kodu. Po są meta tagi, które są ważne i jak ich używać. Jak rozdzielić część kodu strony HTML od tego, co powinno znaleźć się CSS.

W internecie znajdziesz mnóstwo kompleksowych poradników, jak i osobnych informacji o poszczególnych elementach. Wszystko w tym, jak bardzo jesteś zdeterminowany, żeby poświęcić sie tej pracy. Musisz pamiętać, że nikt nie zrobi Ci indywidualnego kursu na żadnym forum, więc zamiast pytać, co znaczy border=0, warto tego poszukać samemu - to naprawdę jest do znalezienia.

Poza tym dobrze jest podpatrywać, jak robią to inni:

https://www.digart.pl/przegladaj/47/projekty/strony_www.html

https://browse.deviantart.com/designs/web/

Nie mówię, zrób co oni, ale postaraj się wzorować. :)

Jeśli cytaty to tylko tutaj,

dla zrozumienia, czym są aforyzmy, tylko tam.

Czyżby Scylla?

Zainteresuj się CMS'ami Joomla na początek jest ok.

Spróbuj z Joomlą lub innymi CMS'ami gotowymi do instalacji np. na superhost.pl - odpal sobie serwer z C Panelem na próbę - tydzień testów wystarczy, akurat tyle jest aktywne nowe konto.

Typo3 jest wyśmienity! Lecz odradzam na początek...

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź, a co do superhost.pl - korzystałem z niego przez ostatni rok (od marca 2007 do marca 2008) - okazało się, że nie działa na nim Sklep, który sobie kupiłem (nie działały płatności i przesyłka - nie można było ustawić) - za radą twórcy sklepu przeniosłem się do FC.PL - i tam mam właśnie cPanel - jest dla mnie tak skomplikowany, że przez ostatnie 2 tygodnie zdołałem ustawić sobie e-maile i przekierowanie :P

Nie mam zielonego pojęcia do czego służy cała reszta funkcji... ;), a podobno jest wspaniałym panelem... jeżeli ktoś umie z niego korzystać...

A wiecie co jest najśmieszniejsze - moja Strona Główna jest stworzona właśnie na szablonie, który dostałem za darmo od Superhosta rok temu jak wykupywałem hosting, tylko, że przez ten rok, tak popoprawiałem ten szablon, że nikt z Was nie poznałby jego pierwotnej wersji... niestety :)

... jestem laikiem i... pewnie często nie wiem o czym piszę... ale umiem czytać ze zrozumieniem

:)

zaglowieczu9.gif

;

MaT - czy myślisz, że "gotowe CMSy np. Mambo czy Joomla", to coś z czym sobie poradzę - bo nazwy szczerze mówiąc słyszałem, ale nie mam o nich zielonego pojęcia, nie mówiąc już o korzystaniu z nich :) - czy dzięki takim CMSom mógłbym "przerobić moje strony, czy też muszę i nie ma innego wyjścia - muszę zrobić je od nowa?

Myślę, że po przestudiowaniu polskiej strony Joomla bez problemu utworzysz prostą stronkę. Masz możliwość znalezienia wielu szablonów do tego CMSa chociażby tutaj, tak więc z szatą graficzną nie powinieneś mieć problemów. Jest to dość prosty CMS i bez problemu przeniesiesz tam zawartość swojej dotychczasowej strony. Nie będziesz musiał nawet zbytnio zagłębiać się w kod strony. Pozdrawiam i powodzenia. ;)

M_a_T

Wielkie Dzięki... będę próbował... ;)

Pozdrawiam

Marek

... jestem laikiem i... pewnie często nie wiem o czym piszę... ale umiem czytać ze zrozumieniem

zaglowieczu9.gif

;

jak sobie nie poradzic z CMS, daj znac, moge pomoc wytłumaczyc, zainstalowac system cms oraz wrzucic jakas templatke.

tutaj masz przykladowo wykonana strone w joomla: https://www.stud.umk.pl/~inibikol/

Pozdro.

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

THI - dziękuję Ci bardzo za propozycję ;) - i tak spróbuję za 1,5 miesiąca ponieważ Chwilę mnie nie będzie...

Jeżeli nie będę sobie radził... na pewno się odezwę ;)

Bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam

Marek

zaglowieczu9.gif

;

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności